Executivul a initiat un proiect de lege prin care pozitia de sef al Politiei Romane ar urma sa fie ocupata de un demnitar asumat politic, cu rang de secretar de stat. In prezent, functia este ocupata de un militar de cariera. Inspectorul general al Politiei Romane ar urma sa fie numit prin decizie a premierului, la propunerea ministrului de Interne. Reprezentantii sindicatelor de profil si cei ai Opozitiei il acuza pe premier ca incearca sa-si subordoneze Politia in an electoral, porivitDigi24.ro

In motivarea proiectului se spune ca numirea sefului Politiei de catre prim-ministru ar intari rolului acestuia in adoptarea deciziilor strategice. In plus, ar asigura un nivel de reprezentare adecvat al Politiei Romane.

"Inspectoratul General al Politiei Romane este condus de un inspector general, cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a primului ministru, la propunerea ministrului afacerilor interne, dupa consultarea Corpului National al Politistilor", se arata in unicul articol al textului de lege priovind functionarea Politiei Romane. Sindicalistii din Politie resping ideea.

'Seful Politiei Romane este o functie publica. Nu trebuie sa facem o conexiune cu politicul. In conditiile in care si seful Politiei Romane va deveni secretar de stat, va exista un conflict. Un conflict juridic, un conflict de competente, lucru care nu este benefic si, daca vreti altfel, luati jurisprudenta statelor UE. Niciun sef de Politie din statele UE nu este secretar de stat￯, a declarat pentru Digi24 Dumitru Coarna, vicepresedintele Sindicatului National al Politistilor.