Pentru unii muma, pentru altii ciuma. Cum a ingropat procurorul general Nitu dosarele Referendumului fraudat. Dupa ce premierul a spus ca in cazul furturilor de la urne "e vorba de dosare politice", subordonatii lui Tiberiu Nitu au decis inchiderea cauzelor. Cei mai putin norocosi, care au fost trimisi in judecata inainte de ordin, au primit condamnari si cu executare. Pe 23 octombrie 2012, procurorii Parchetului General anuntau inceperea urmaririi penale fata de 24 de persoane, presedinti ai sectiilor de votare din localitatile Scornicesti, Piatra Olt, Chiteasca, Leotesti, Colonesti si Dejesti din judetul Olt. Reprezentantii partidelor erau acuzati de vot multiplu. Pe atunci, procuror general interimar era Daniel Morar. Dupa venirea lui Tiberiu Nitu ca sef peste procurori, in mai 2013, cei 24 de responsabili au fost scosi de sub urmarire penala. In alte cazuri, similare, cei responsabili de fraudarea voturilor au fost trimisi in judecata si chiar condamnati. De cand premierul Victor Ponta a transmis semnalul sa nu se mai ancheteze fraudele de la Referendum, niciun dosar nu a mai fost deschis de procurorii din subordinea lui Nitu, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Autostrazi sau pensii? Ping - pong cu 2.000.000.000 lei. Lansata cu promisiunea ca va sluji la construirea de autostrazi, acciza suplimentara de 7 eurocenti pe litrul de carburant, platita de la data de 1 aprilie, ar putea ajunge in final sa umple golurile bugetului de stat. Cu doar cateva zile inainte de a fi impusa automobilistilor, dar si transportatorilor rutieri, feroviari si agricultorilor, Guvernului nu ii este clar ce cale o vor lua incasarile suplimentare bugetare, cifrate la doua miliarde de lei, obtinute din accizarea suplimentara a carburantilor cu 7 eurocenti la litru de la 1 aprilie. La fiecare litru de motorina, de luna viitoare soferii vor ajunge sa plateasca statului, in total, 47 de eurocenti cu titlul de acciza, urmand ca la benzina fara plumb suma varsata statului ca acciza sa ajunga la 50 de eurocenti. Ideea unei accize suplimentare a fost lansata anul trecut, iar atunci se spunea ca din acesti bani se vor construi autostrazi, anuntaRomania Libera.

Catedrala Mantuirii Neamului, gata in 2016. BOR: Sute de muncitorii lucreaza la foc continuu pe santier. Catedrala Mantuirii Neamului incepe sa capete contur, iar sute de muncitori lucreaza la foc continuu pentru a ridica lacasul de cult, dupa ce infrastructura a fost finalizata in luna aprilie a anului trecut. Potrivit reprezentantilor Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), Catedrala Mantuirii Neamului ar urma sa fie gata la inceputul anului 2016. Purtatorul de cuvant al BOR, Constantin Stoica, a declarat, pentru "Adevarul", ca in acest moment sute de muncitori lucreaza la a doua etapa a ridicarii Catedralei Mantuirii Neamului, pentru ca temperaturile ridicate le permit muncitorilor sa avanseze destul de repede. De asemenea, reprezentantul Patriarhiei a tinut sa precizeze ca finalizarea lucrarilor pentru construirea lacasului de cult nu vor fi intarziate, acestea urmand sa se incheie peste aproximativ doi ani, informeazaAdevarul.

Ordonanta cu efect intarziat. Cum a castigat Ecaterina Andronescu razboiul cu ANI. O ordonanta de urgenta, adoptata de guvern in decembrie 2012, la propunerea ministerului pe care la acea vreme il conducea, a scapat-o pe Ecaterina Andronescu de incompatibilitatea constatata de ANI. Fostul ministru al Educatiei nu mai are nicio piedica in a-si pastra mandatul de senator, precum si de a candida la europarlamentare. Curtea Suprema a desfiintat, marti, raportul de incompatibilitate al ANI, decizie previzibila in conditiile ordonanta din 2012 eliminase incompatibilitatea rector-parlamentar-lider de partid, care statea la baza deciziei ANI din 2011. Fostul ministru sustine ca nu a emis ordonanta in interes propriu si ca in realitate incompatibilitatea din lege nu o viza. Mai mult, Andronescu crede ca este normal ca rectorii sa fie si parlamentari, scrieGandul.

DW: Comisia de la Venetia despre modificarea Constitutiei.Comisia de la Venetia a publicat observatiile sale privind proiectul de modificare a Constitutiei. Sunt destule lucruri care merita sa fie semnalate, dar cel mai interesant aspect este diferenta radicala de gandire intre juristii acestui for si Curtea Constitutionala de la Bucuresti. Cu toate ca toti sunt cetateni ai Uniunii Europene si fac parte, s-ar zice, din acelasi spatiu cultural si valoric, ei gandesc total diferit. Cel mai bun exemplu ar fi modul in care cele doua foruri trateaza articolul 3. Proiectul de modificare a introdus un amendament bine intentionat, dar foarte stangaci, care prevede o concesie fata de maghiari: "prin lege organica se pot recunoaste zone traditionale ca subdiviziuni administrative ale regiunilor", anuntaDeutsche Welle.

Spaga ceruta de sefa ARR: un televizor fara telecomanda. Sefa Autoritatii Rutiere Romane (ARR), arestata pe 15 martie, facea fite la mita pe care o primea. Daniela Dobrila a fost arestata la domiciliu pentru ca a favorizat firma Fany SRL din Cluj Napoca la licitatia pentru atribuirea licententelor de traseu. Procurorii DNA sustin ca Dobrila a primit mita, pe langa un autoturism Volskwagen Polo, estimat la 11.000 de euro, mai multe bunuri electronice de mare valoare, intre care un televizor si doua laptopuri Apple. Directoarea ARR era atat de pretentioasa ca l-a pus pe patronul firmei Fany, Stefan Cadar, sa mearga de mai multe ori la un magazin de electrocasnice din Bucuresti sa-i aleaga televizorul. De fiecare data, Stefan Cadar mergea cu filajul SRI dupa el, informeazaEVZ.

Secretul reformarii SRI. Serviciul Roman de Informatii este performant si laudat de omologii din statele membre NATO datorita faptului ca a fost reformat din temelii incepand cu 2005, primul an al mandatelor lui Traian Basescu in functia de presedinte. La bilantul de ieri al SRI, Traian Basescu a amintit, in declaratia sa de presa, ca atunci cand a preluat functia de presedinte avea un director SRI (Radu Timofte) care se plimba cu masina lui Sorin Ovidiu Vintu; avea un SRI implicat in numeroase scandaluri politice, iar reformarea a reusit sa o faca prin numirea (in 2006) in fruntea serviciului a unui om politic din opozitie, respectiv a senatorului PSD George-Cristian Maior. Potrivit presedintelui, prima dorinta a Serviciului a fost de a se elibera de emblema fostei Securitati (prin trecerea in rezerva a fostilor ofiteri de Securitate) si s-a manifestat prin predarea arhivelor fostei Securitati catre CNSAS, scrieRomania Libera.