Fostele firme ale lui Sebastian Ghita, contracte cu SIE, STS, SRI, MAI. De ani intregi, firmele controlate de Sebastian Ghita prin rude sau subordonati incheie contracte consistente cu institutiile statului. Cele mai banoase sunt cele cu ministerele sau serviciile care fac parte din CSAT. Avantajul relatiilor cu astfel de institutii este ca, practic, este aproape imposibil de verificat corectitudinea unui contract, intrucat majoritatea structurilor CSAT tin la secret cea mai mare parte a activitatii. Una din firmele din acest grup a fost cea care a livrat catre STS softul pentru localizarea apelurilor la 112, insa Ghita a scapat neatins din scandalul avionului prabusit, in ianuarie, in Apuseni. Asesoft Intenational, firma-mama din grupul lui Ghita, precum si o subsidiara, Teamnet, au incheiat in iulie 2008 un contract cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) pentru o aplicatie pentru intocmirea, centralizarea si urmarirea bugetului de cheltuieli al STS, in valoare de 1,5 milioane de lei, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Maior: Ceausescu suspecta Securitatea, dar dorea doar vesti bune. Din suspiciune s-a generat dezastrul. Directorul Serviciului Roman de Informatii (SRI), George Maior, a vorbit, intr-un interviu acordat revistei "Sinteze", coordonata de sociologul Vasile Dancu, despre rolul Securitatii in perioada ceausista si a declarat ca fostul presedinte Nicolae Ceausescu suferea de "sindromul liderului care dorea numai vesti bune", fapt care s-a rasfrant, in cele din urma, asupra intregului regim. "In perioada de apogeu a lui Ceausescu, cand din punct de vedere extern Romania se implica puternic in Orientul Mijlociu, reusea sa deschida o comunicare chiar cu blocul antagonic atunci, chiar cu Statele Unite, sa ne aducem aminte de venirea lui Nixon in Romania, cu Kissinger purtand cravate de pionier pe aici, atunci Securitatea sau o parte a Securitatii a avut, fara indoiala, un rol important in aceasta proiectie, pacat ca Ceausescu in final nu a folosit aceasta buna politica externa, eficienta, i-as spune, in sens intern", a opinat George Maior, anuntaAdevarul.

Presedintele PE, Martin Schulz, acuzat de nereguli de Macovei si Bodu. Cum se apara liderul european. Europarlamentarul Monica Macovei il critica pe presedintele PE, Martin Schulz, pentru ca ar fi blocat votarea unor prevederi critice despre activitatea sa si a politizat angajarile in Parlamentul European, conform Raportului privind descarcarea de gestiune a PE pentru 2012. Astfel, Schulz a impiedicat votarea unui paragraf din Raportul privind descarcarea de gestiune a PE pentru anul 2012, pentru ca acesta il critica deoarece a tinut la sertar mai mult de 2 luni "un raport al Comitetului de supraveghere a OLAF adresat Comisiei pentru control bugetar din cadrul Parlamentului". Acelasi paragraf blocat de Schulz il critica pentru "intarzierea de trei luni cu care administratia Parlamentului a transmis o citatie din partea unei instante belgiene celor trei deputati vizati", scrie Monica Macovei pe blog, informeazaRomania Libera.

Reteaua Duicu. Personajele cheie prin care seful CJ Mehedinti controla judetul si tintea influenta in Guvernul Ponta. Datele preliminare ale anchetei DNA in care a fost retinut seful Consiliului Judetean Mehedinti, Adrian Duicu, si seful politiei judetene, Constantin Ponea, a devoalat existenta unei retele complexe de coruptie, formata din alte 10 persoane. Infractiunile descrise de procurori, coroborate cu date publice si informatii furnizate de surse oficiale, arata ca in aceasta retea ar mai activa si un procuror, un judecator si un sef al televiziunii locale controlate de Duicu. Potrivit DNA, Adrian Duicu se lauda cu influenta chiar si in Guvernul Ponta. Surse judiciare au explicat pentru Gandul ca, in 2013, ministrul Robert Cazanciuc "a recrutat-o" pe sotia lui Constantin Ponea, seful IPJ (anchetat si el acum), pentru o functie de conducere in DNA. Dupa ce a fost declarat in conflict de interese de ANI, Duicu a castigat pe fond procesul la o instanta condusa de sora lui Ponea. Dosarul lui Duicu de incompatibilitate a pornit de la o sesizare a fratelui ministrului Eugen Nicolicea, fost membru PSD si fost sef al organizatiei conduse de Duicu, scrieGandul.

Ramasitele unei camile din secolul al XVI-lea, descoperite la Timisoara, in Piata Unirii. Arheologii din Timisoara au scos la lumina ramasitele unei camile care dateaza din perioada otomana, de la sfarsitul secolului ai XVI-lea. Oasele au fost aruncate intr-o groapa, in Piata Unirii. "Au fost gasite craniul, o parte din gat si osul bazinului unui erbivor de talie mare care nu e cal sau bovina, in mod cert e camila. Nu suntem arheo-zoologi asa ca determinarea va fi facuta de un arheo-zoolog. Oasele se pare ca au fost aruncate intr-o groapa si dateaza din perioada turceasca, cel mai probabil de la sfarsitul secolului al XVI-lea", a declarat arheologul Dragos Diaconescu de la Muzeul Banatului. Ramasitele camilei au fost gasite pe santierul din Piata Unirii, acolo unde se fac lucrari de reabilitare a cartierului Cetate, anuntaOpinia Timisoarei.

Victor Socaciu, in carti pentru postul de consul la Montreal. Premierul Victor Ponta este pe cale sa il numeasca pe Victor Socaciu in functia de consul al Romaniei la Montreal (Canada), au declarat surse guvernamentale pentru "Evenimentul zilei". Contact de EVZ, Victor Socaciu nu a confirmat, dar nici n-a infirmat informatia. "Nu am niciun comentariu de facut deocamdata", ne-a spus el. Victor Socaciu, fost deputat PSD, a fost numit, in ianuarie 2013, la conducerea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor de catre premierul Victor Ponta. Socaciu detine un certificat de revolutionar. In 2012, a candidat pentru un nou mandat in Camera Deputatilor, in Colegiul 1 Diaspora, dar s-a clasat in urma candidatului PP-DD, informeazaEVZ.

De ce nu e Romania altfel. Ce a fost gresit in celebra previziune a lui Silviu Brucan facuta pentru "Le Figaro" in 1990. Politologul Silviu Brucan a fost etichetat ca antipatriot si chiar dat in judecata in 1990, atunci cand afirma, intr-un interviu pentru publicatia franceza "Le Figaro", ca "pentru a deprinde democratia, romanii vor avea nevoie de 20 de ani". Specialisti de prestigiu analizeaza pentru "Adevarul" cauzele starii de fapt actuale: a trecut aproape un sfert de secol de la celebra previziune, iar Romania nu are inca o democratie consolidata. Potrivit politologul iesean Daniel Sandru, blogger Adevarul, interpretarea afirmatiei lui Silviu Brucan de acum 24 de ani trebuie facuta intr-o cheie diferita decat cea care ar putea-o inchide in categoria "simpla prezicere", scrieAdevarul.