Planul PSD pentru "eliberarea" a 1200 de alesi locali. Sefii locali, la un pas sa fie dezlegati de incompatibilitate. In schimbul implicarii in campanie, primarii si presedintii CJ ai PSD cer partidului sa ii scape de ANI. La o intalnire in Poiana Brasov, Liviu Dragnea le-a promis sambata ca va redeschide urgent discutia pentru "lamurirea regimului incompatibilitatilor" in care s-ar incadra, din calcule interne, in prezent aproximativ 1200 de alesi locali. In sprijinul propriilor primari, vicepremierul invoca o scrisoare recenta din partea unui director al Comisiei Europene in care "spune ce spunem si noi". Surse guvernamentale au explicat insa pentru Gandul ca aceasta a fost urmata de o a doua scrisoare, in care acelasi director insista ca "CE nu sugereaza nicio modificare in privinta regimului incompatibilitatilor" si ca Romania trebuie sa ramana la recomandarile din MCV. In ciuda criticilor de la Bruxelles, dorinta primarilor este insa la un pas de a se realiza, potrivit Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Romania capitalismului de cumetrie: patru milionari din cinci au supt de la stat. Peste 80% dintre averile celor mai bogati o suta de romani sunt construite pe baza relatiei dintre oamenii de afaceri si autoritatile statului. Metoda de calcul porneste de la o cercetare The Economist. Studiu de caz: averile celor patru miliardari in dolari pe care Romania i-a dat in ultimii opt ani. Exista insa si multimilionari care si-au ridicat averile nu prin afaceri cu statul, ci preponderent prin initiative in zona privata. Continuarea in Adevarul.

Imaginatia lui Adrian Duicu era fara limite. Baronul de Mehedinti si-a cladit firma cu banii Consiliului. In spatele saraciei afisate de presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, cercetat in stare de arest preventiv pentru fapte de coruptie, stau afaceri de multe milioane. Pentru reusita acestora, Adrian Duicu si-a folosit din plin influenta politica, chiar si atunci cand se afla in conflict de interese. Ipocrizia lui Duicu nu este contrazisa doar de conacul in care locuieste si de limuzinele trase in fata portii, ci si de modul in care a "impletit" afacerile familiei cu activitatea desfasurata in Consiliul Judetean, sustine EVZ.

Alegerile europarlamentare: 2 milioane de rezidenti in alte tari - rataciti intre Ministerul de Interne, Autoritatea Electorala Permanenta si Primarii. Alegerile pentru Parlamentul European, din 25 mai, vor readuce in prim plan problema milioanelor de romani rezidenti in alte state din UE si, mai ales, prezenta lor pe listele de vot din tara. Chiar curatand listele de motii care in ultimii ani s-au inghesuit la urne cot la cot cu cei vii, ambiguitatea pluteste inca peste nu mai putin de 2 milioane de voturi. O analiza privind situatia rezidentilor romani in alte tari europene si a participarii lor la vot realizata de profesorul Vasile Ghetau, directorul Centrului pentru Cercetari Demografice al Academiei Romane, in Curs de guvernare.

"Viktatura" Orban in Ungaria si consecintele asupra Romaniei. Exit poll: Fidesz - 48%, Jobbik - 18%, alianta de stanga - 27%. Viktor Orban si partidul sau, Fidesz, sunt marii favoriti ai alegerilor legislative din Ungaria, singura miza fiind daca isi va pastra sau nu supermajoritatea de doua treimi care ii va permite sa guverneze discretionar tara si sa-si consolideze regimul populist. Romania a reusit sa gestioneze fara mari probleme relatia bilaterala in precedentul mandat Orban, dar apropierea tot mai vadita a Budapestei de Moscova poate crea tensiuni in conditiile post-Crimeea din Europa Centrala si de Est. Romania se vede inconjurata de sateliti sau acoliti ai Rusiei, ceea ce o face principalul pilon al Occidentului in regiune, noteza Romania Libera.

La europarlamentare, miza e in buzunare: ce presupune un bilet "all inclusive" spre Bruxelles. Parlamentul European pare a fi destinatia de vis pentru oricine vaneaza venituri consistente cu minime batai de cap: salarii de mii de euro, pensii garantate fara plata contributiilor sociale si, in plus, diurne pentru zilele de activitate oficiala, fara ca alesii sa fie obligati sa prezinte documente justificative. Partidele si-au fixat deja obiectivele politice pentru euroalegerile din luna mai si au inceput promovarea candidatilor. Dincolo de miza electorala, insa, pe cei care vor culege laurii victoriei ii asteapta si alte avantaje: salarii si indemnizatii de mii de euro, atat pentru ei, cat si pentru apropiati, scrie Adevarul.

Floarea chimiei romanesti a devenit o bomba ecologica. La Tarnaveni, a venit deja apocalipsa. Construita in jurul unui combinat care a ajuns praf si pulbere, comunitatea de la Tarnaveni traieste la limita saraciei, si intr-un pericol ecologic urias. Un pericol care ar putea fi insa si cheia salvarii orasului. Tarnaveniul numara in 1990 peste 30 de mii de locuitori. Acum, insa, sunt sub 20 de mii de suflete. Exista insa si crestere demografica: o comunitate intreaga de romi s-a dezvoltat in jurul combinatului. Nimeni nu stie exact cati sunt. Majoritatea au venit atrasi de metalul care le putea asigura traiul zilnic. Pe langa bomba sociala din oras, langa combinat a ramas bomba ecologica. Industria nu a adus acolo doar locuri de munca, ci si reziduuri care fac din Tarnaveni al treilea cel mai poluat loc din Romania. Aici se afla 2,5 milioane de tone de deseuri. Un reportaj ProTv.

Renunta SUA la medierea conflictului din Orientul Mijlociu? Seful diplomatiei americane, John Kerry, a investit de vara trecuta mult timp pentru resuscitarea procesului de pace. Acum se pare ca i-a ajuns si ii ameninta pe israelieni si palestinieni ca renunta. Pe fundalul lipsei vointei de compromis in raporturile israeliano-palestiniene, seful Departamentului de Stat de la Washington, John Kerry, da semne de nerabdare. Cu ocazia unei vizite in Maroc, el a declarat: "Exista limite in privinta timpului si efortului pe care SUA le pot investi in acest domeniu, in conditiile in care cei afectati nu sunt dispusi sa faca pasi constructivi". Integral pe Deutsche Welle.