Baronul de Mehedinti s-a imbogatit pe spatele bolnavilor.70% din banii pentru sanatatea unui judet au ajuns in buzunarele lui Duicu. Adrian Duicu trebuia sa afl e aseara daca va fi cercetat in libertate, dupa ce a contestat arestarea sa. Noi amanunte despre afacerile sale ies la iveala din ancheta DNA. Una din fi rmele sale a facut un profi t record de pe urma afacerilor cu decontari medicale. Societatea Romrad RMN SRL, controlata de familia lui Adrian Duicu (PSD), a primit 70% din totalul sumelor decontate de Casa de Asigurari de Sanatate pentru servicii paraclinice pentru intreg judetul Mehedinti. Detaliile apar in propunerea procurorilor DNA in care au cerut arestarea preventiva a Presedintelui CJ Mehedinti, pentru coruptie, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Interviu cu ministrul Eugen Teodorovici. Ce plan are Guvernul ca sa nu piarda 700 de milioane de euro pentru autostrazi. Guvernul are ambitia de a atrage 80% din fondurile pe care Uniunea Europeana le-a pus la dispozitie, respectiv 6,2 miliarde de euro. Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a explicat care este planul executivului pentru a obtine aceasta performanta, dar si solutiile identificate pentru ca Romania sa nu piarda 700 de milioane de euro din cauza intarzierilor inregistrate la constructia de autostrazi, unde pana si semnarea contractelor a fost amanata de numeroase dati, anuntaGandul.

Marea Britanie extinde masurile impotriva imigrantilor. Marea Britanie a anuntat noi restrictii privind dreptul lucratorilor din UE la ajutoare sociale, incepand cu luna iulie, in contextul unei campanii extinse impotriva imigrationismului, curent alimentat de aversiunea britanicilor fata de UE si de pierderea in sondaje a partidului de guvernamant. Guvernul britanic a decis marti ca imigrantii din UE care vor sosi in Regat in cautarea unul loc de munca trebuie sa astepte rei luni inainte de a avea acces la servicii de asistenta sociala pentru copii lor, incepand din iulie. De asemenea, imigrantii straini sunt nevoiti sa astepte aceeasi perioada de timp pentru a beneficia de ajutorul de somaj, masura introdusa la inceputul acestui an dupa ridicarea restrictiilor de pe piata muncii. In plus, solicitantii nu vor mai avea acces la servicii de traducere, drept asigurat automat pana in prezent, si vor fi sanctionati in cazul in care nu cunosc limba engleza suficient de bine. Acestora le va fi testat nivelul englezei vorbite si li se va cere sa-si imbunatateasca cunostintele in cazul in care le este afectata cautarea unui loc de munca, informeazaAdevarul.

DW: Adevarata natura a crizei. Admitand schema clasica in istorie a cresterii si descresterii, am putea spune ca politica si in general societatea romaneasca se gasesc pe panta coboratoare. In acest moment nu mai exista niciun candidat la prezidentiale. Liberalii au dat de inteles ca vor discuta situatia dupa europene, PSD si primul-ministru delibereaza, iar candidatul PDL, singurul confirmat si reconfirmat oficial, nu pare sa intre in competitia reala. E o criza de personal politic pe care Romania nu a cunoscut-o pana acum niciodata. Dar, dupa toate aparentele, e o criza mai ampla, una a intregii societati, una mai greu masurabila caci nu are in vedere aspecte pur cantitative, scrieDeutsche Welle.

Ambasadorul ucrainean la Bucuresti, Teofil Bauer: "Ucraina nu va ceda din teritoriul sau". Intr-un interviu acordat EVZ, diplomatul ucrainean avertizeaza ca guvernul pro-european de la Kiev va raspunde militar oricarei noi agresiuni externe in estul tarii. Situatia ramane tensionata in Ucraina si in Crimeea, in aceasta perioada. Cum credeti ca vor evolua lucrurile, dupa ce militarii rusi au preluat controlul asupra bazelor militare ucrainene din peninsula? Situatia chiar este foarte dificila in Crimeea acum. Pentru ca avem de-a face cu o interventie militara pe teritoriul suveran al Ucrainei, care incalca toate prevederile legislatiei internationale. Ucraina a ramas fata-n fata cu un dusman inarmat pana in dinti. Integral inEVZ.

Cea mai tare afacere din Romania: dai un leu la partid si iei de 15.000 de ori mai mult din contracte cu statul. Lista oficiala a sponsorilor de partid care-si recupereaza "investitia" din banii nostri. Ultimul caz al unui presedinte de Consiliu Judetean cercetat intr-un dosar de coruptie, cel al lui Adrian Duicu, de la Mehedinti, descrie un model prin care liderii locali cu functii in teritoriu pastreaza inca o puternica influenta in cabinetele ministeriale de la Palatul Victoria. Exercitata fie pentru numiri politice in functii-cheie din Parchet sau din Politie, fie pentru atribuirea contractelor cu statul, puterea presedintilor de CJ sau a primarilor din marile orase asupra liderilor din prima linie a partidului are doua "motoare". Ei sunt cei care aduc voturi in alegeri si tot ei strang bani pentru partid. O analiza Gandul a contractelor cu statul semnate de sponsorii oficiali ai PSD si ai PNL dupa instalarea la guvernare arata ca in anii fara miza electorala, cum a fost si 2013, partidele de la putere s-au bazat pe finantari atrase la nivel judetean, prin firme care si-au recuperat insa banii in sume si de 15.000 de ori mai mari din contracte pe bani publici, locale sau nationale, informeazaGandul.