Gazeta Sporturilor scrie joi ca Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltarii, a intrat in atentia procurorilor DNA in dosarul organizarii Galei Bute. Gazeta Sporturilor citeaza surse judiciare care sustin ca procurorii cerceteaza modul in care banii pentru organizarea galei de box din 2011. Ziarul aduce si o informatie noua din dosar: compania privata Termogaz, apropiata de ministerele conduse de Elena Udrea si Monica Iacob Ridzi, si abonata la contracte publice, a facut in 2012 o plata de 2 milioane de lei catre compania lui Rudel Obreja (organizatorul Galei Bute). 2 milioane de lei e exact diferenta dintre contractul initial incheiat intre Ministerul Dezvoltarii si Rudel Obreja si plata efectiva, caci Ministerul Dezvoltarii ii platise lui Obreja doar 8 milioane de lei din cele 10 milioane promise.

"Pentru ca ministerul i-a dat lui Obreja doar 8 milioane de lei din cele 10 promise de Elena Udrea, firma Termogaz i-a achitat presedintelui FRB (Federatia Romana de Box - n. red.) diferenta de 2 milioane de lei, fix banii de care Obreja avea nevoie ca sa-si stinga creditul", scrie Gazeta Sporturilor, citind o sursa. "Exista probe ale legaturii dintre Gala Bute si plata facuta de Termogaz lui Obreja", sustine o sursa citata de ziar.

Ancheta GSP arata ca Termogaz, firma controlata de fratii Adrian Gardean si Mirel Gardean, a cistigat numeroase contracte cu fonduri publice de la Ministerul Dezvoltarii, dar si de la alte institutii publice: 34 milioane euro in 2011 pentru dezvoltarea statiunii turistice Straja, 7 milioane euro pentru un Centru de agrement la Cernavoda in 2010, 8 milioane euro pentru domeniul schiabil Izvoarele in 2010. (Vezi aici o investigatie publicata in 2010 in Ancheta despre legaturile dintre Termogaz si fostul ministru al turismului, Monica Iacob Ridzi.)

"Exista probe ca totul a fost pregatit cu multa vreme in avans si ca deturnarea banilor publici a fost realizata cu mai multi complici", arata o sursa a GSP.

"Conform marturiilor aflate in posesia ziarului, Elena Udrea, cea care singura a declarat ca <>, afla ca ceea ce ea si-a dorit sa fie un car alegoric al propriei popularitati se va transforma intr-un asalt de acuzatii. Udrea la DNA. Udrea in fata instantei", scrie Gazeta Sporturilor.

Reamintim ca in decembrie 2013 Directia Nationala Anticoruptie a dispus infirmarea rechizitoriului in dosarul "Gala Bute", prin care se dispusese trimiterea in judecata doar a lui Rudel Obreja si exonerarea de raspundere a reprezentantilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerului Economiei, companiilor nationale si ai Federatiei Romane de Box. Decizia a fost luata de Mariana Alexandru, procuror sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din cadrul DNA. O noua ancheta a fost inceputa de Mariana Alexandru.