Cine controleaza caracatita afacerilor dubioase din "Republica lui Mazare". Majoritatea afacerilor din orasul "baronilor" Radu Mazare si Nicusor Constantinescu sunt ascunse prin casute postale din Cipru, Hong Kong si Insulele Bermude. Evenimentul zilei va prezinta un mecanism economic infernal, prin care multe dintre afacerile Constantei sunt controlate, direct sau indirect, printr-o salba de firme "casute postale". Astfel de circuite sunt create, de obicei, tocmai in scopul de a rataci sumele uriase precum acelea despre care DNA afirma ca au fost sifonate din bugetele publice ale Constantei. Majoritatea "casutelor postale" au fost prezentate in presa in legatura cu "tripleta" Radu Mazare (primarul orasului Constanta), Nicusor Constantinescu (presedintele Consiliului Ju detean Constanta) si Sorin Strutinski, om de afaceri. Cei trei, fosti colegi la Institutul de Marina Civila "Mircea cel Batran" Constanta, "controleaza" sau sunt asociati, direct sau indirect, in reteaua de firme.

ActualitateFoto: Colaj foto

Armata europeana si SUE. Astazi, cand razboiul nu mai este o utopie neagra, nici Romania si probabil nici Polonia sau Finlanda nu ar fi dispuse sa investeasca in capabilitati noi "europene" cu o coordonare incerta. n contextul campaniei pentru alegerile europene, presedintele Basescu a remarcat absenta dezbaterilor relevante si a reluat, in treacat, optiunea sa privitoare la crearea Statelor Unite ale Europei. Dar, in ciuda faptului ca principalele forte politice europene continua, in diferite chipuri, sa se pronunte pentru continuarea integrarii, ideea SUE pare sa fi intrat intr-o mica eclipsa. Nu doar pentru ca asa-numita criza a datoriilor suverane ar fi creat divergente greu surmontabile moderand vocile care clamau instalarea unui guvern european in toata regula, dar mai nou si din cauza crizei de la Rasarit. In prima instanta, amenintarea pe care pare sa o exprime Rusia a creat o noua solidaritate europeana, a impulsionat, daca nu avansul institutional, cel putin sentimentul identitatii europene, scrie Deutsche Welle.

Cine sunt "patriotii" romani care au felicitat Rusia pentru anexarea Crimeii. "Comitetul Roman pentru Cinstirea Eroilor va transmite dvs. si, prin dvs., populatiei regiunii Crimeea si orasului Sevastopol felicitarile noastre cu prilejul istoricului eveniment, intoarcerea la patria-mama." Acest fragment face parte din scrisoarea trimisa ambasadorului Federatiei Ruse la Bucuresti, Oleg Sergheevici Malginov, la data de 28 martie 2014, de o organizatie neguvernamentala din Romania, condusa de Daniel Iancu, unul dintre cei mai vocali protestatari din iarna lui 2012. Scrisoarea de felicitare a fost semnata si de presedintele "Federatiei Societatea Civila Romaneasca", Petre Racanel. Cele doua ONG-uri, care afiseaza o atitudine contrara pozitiei oficiale a Romaniei si a NATO in problema ucraineana, fac parte din Consiliului National al Societatii Civile, ce intruneste 56 de organizatii neguvernamentale, apropiate de PSD si de Dan Voiculescu, scrie Romania libera.

Referendum fraudat. Concetatenii lui Dragnea fac dezvaluiri in fata magistratilor. "Ii legati, ii luati in brate! Aveti decat 38% prezenta in Alexandria". Inalta Curte de Casatie si Justitie a judecat astazi un nou termen in procesul in care Liviu Dragnea este acuzat de fraudarea referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Au fost audiate mai multe persoane de la o sectie de votare din Alexandria. Liviu Dragnea este acuzat, alaturi de alte 74 de persoane, de fraudarea referendumului organizat in 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Interceptarile arata cum isi mobiliza subalternii fostul sef al CJ Teleorman. Dragnea : "Organizati-va sa mi-i aduceti pe toti la vot, bai! Ii legati, ii luati in brate! Aveti decat 38% prezenta in Alexandria", potrivit EVZ.ro

Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltarii, a intrat in atentia procurorilor DNA in dosarul organizarii Galei Bute.Gazeta Sporturilor citeaza surse judiciare care sustin ca procurorii cerceteaza modul in care banii pentru organizarea galei de box din 2011. Ziarul aduce si o informatie noua din dosar: compania privata Termogaz, apropiata de ministerele conduse de Elena Udrea si Monica Iacob Ridzi, si abonata la contracte publice, a facut in 2012 o plata de 2 milioane de lei catre compania lui Rudel Obreja (organizatorul Galei Bute). 2 milioane de lei e exact diferenta dintre contractul initial incheiat intre Ministerul Dezvoltarii si Rudel Obreja si plata efectiva, caci Ministerul Dezvoltarii ii platise lui Obreja doar 8 milioane de lei din cele 10 milioane promise.

Scutul de la Deveselu ar putea fi suplimentat cu rachete Patriot. Strategia SUA privind sistemele antiracheta amplasate in Europa de Est, inclusiv in Romania, s-ar putea schimba ca urmare a interventiei ruse in Ucraina. Tot mai multe voci de la Washington cer amplasarea unor rachete mai puternice, iar o solutie rapida si cel mai putin contestata ar fi amplasarea unui scut Patriot, asa cum exista deja in Polonia. Pe termen lung, asta ar putea insemna revenirea la strategia elaborata in timpul presedintelui George W. Bush, la care Obama a renuntat in 2009. Aceasta presupunea amplasarea a 10 baterii antiracheta in Polonia si un sistem radar in Cehia, scrie Adevarul.

Pro TV, obligat sa plateasca datoriile sterse pe vremea lui Sarbu. Majoritatea parlamentara din jurul PSD a respins o ordonanta de urgenta, emisa in 1999 de guvernul Radu Vasile, prin care societatile de media erau scutite de plata taxelor de reclama si publicitate, precum si a majorarilor de intarziere aferente. Desi, teoretic, ordonanta viza intreaga presa, inca de la momentul emiterii s-a stiut ca principalul beneficiar este Pro TV. Ordonanta a ajuns o legenda vie in Parlament: timp de 15 ani s-a plimbat intre Senat si Camera Deputatilor, caz unic in istoria Legislativului de dupa 1989. Potrivit evaluarilor din media, in 2005, datoriile totale ale Media Pro catre stat erau de circa 100 de miliarde de lei vechi, adica putin sub trei milioane de euro, scrie EVZ.ro

Imagini rare, de arhiva, cu Bucurestiul anilor '60. Cum era promovata Romania comunista, cu fete sexy la piscina. Arhiva Pathe News, cunoscuta ca "British Pathe", a publicat recent pe internet o mare parte din arhiva video a documentarelor sale. Printre aceste pelicule de la British Pathe se afla si cateva cu Bucuresti si Romania, potrivit stirileprotv.ro Iata cum era prezentata capitala romaneasca intr-un documentar realizat in anul 1961. "Aceasta tara este Romania, iar in imagini vedeti una dintre cele mai putin cunoscute capitale est-europene, Bucuresti. In cazul in care nu stati prea bine cu geografia, Romania - a carei marime abia daca ajunge Anglia din urma - este situata in estul Europei, la granita cu Uniunea Sovietica... Bucurestiul este un oras al parcurilor si florilor, iar locuri ca acesta, cu gradini publice, desi sunt necunoscute pentru occidentali, sunt destul de banale aici..."

Cum i-au torturat rusii pe ofiterii romani arestati pe Frontul de Est. Unul dintre cele mai ingrozitoare acte de lasitate militara din toate timpurile a fost comis de Armata Rosie. Rusii au arestat un mare numar de ofiteri si de militari ai Armatei Regale Romane dupa incheierea ostilitatilor militare dintre Romania si URSS. Militarii romani au fost supusi unui regim de exterminare in lagarele sovietice ale mortii. "Am fost dus intr-o incapere, care nu avea mai mult de 1,5/1,5 metri si a carei usa de scandura dadea direct afara. Deasupra usii, pe locul unde fusese fereastra, erau niste gratii. Dupa aspect, candva fusese un WC. M-a impins inauntru. Pana sa ma dezmeticesc, am auzit cum a incuiat usa, a tras o injuratura si a plecat. Cred ca era cu mult sub minus 30 de grade Celsius. Era atat de frig incat nu stiam ce sa fac. Eram constient ca, daca adorm, cu siguranta o sa inghet...", povesteste generalul Gheorghe Netejoru, citat de Romania libera.