Majoritatea parlamentara din jurul PSD a votat, pe 15 aprilie, raportul final, de respingere, a unei ordonante de urgenta emise in 1999 de Guvernul Radu Vasile, prin care societatile de media erau scutite de plata taxelor de reclama si publicitate, precum si a majorarilor de intarziere aferente. Desi, teoretic, ordonanta viza intreaga presa, inca de la momentul emiterii s-a stiut ca principalul beneficiar este Pro TV, scrie EvZ.ro. Legea de respingere a ordonantei a ajuns ieri la Palatul Cotroceni pentru promulgare, dupa ce ordonanta s-a "plimbat" timp de 15 ani intre cele doua camere ale Parlamentului, caz unic in istoria post-decembrista. EvZ mai noteaza ca in acest moment este neclar ce se va intampla cu datoriile sterse in 1999, daca seful statului va promulga legea de respingere.

Ordonanta de urgenta 16/1999 privind scutirea de la plata taxei de reclama si publicitate, precum si a majorarilor de intarziere aferente a fost semnata de premierul Radu Vasile si contrasemnata de ministrul Finantelor, Decebal Traian Remes, si de seful Departamentului pentru Administratie Locala, Vlad Rosca.

Potrivit ordonantei, "taxele de reclama si publicitate datorate (...) de catre societatile de presa, de radio si de televiziune, precum si majorarile de intarziere aferente acestora, neplatite pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se scutesc de la plata".

  • EvZ: O explicatie a conflictului Pro TV - Ponta

Datoria care urma sa fie stearsa si societatile beneficiare nu erau specificate, insa, la acea vreme, presa a relatat ca Pro TV, pe atunci condus de Adrian Sarbu, este principalul beneficiar.

Potrivit evaluarilor din media, in 2005, datoriile totale ale Media Pro catre stat erau de circa 100 de miliarde de lei vechi, adica putin sub trei milioane de euro.

  • 15 ani in stand-by

Timp de 15 ani, Ordonanta de urgenta s-a plimbat intre Senat si Camera Deputatilor, caz unic in istoria Legislativului de dupa 1989. Initial, in 1999, majoritatea CDR a vrut sa o respinga, dar, de fiecare data cand trebuia dat un vot final, acesta se amana. In 2001, regimul Nastase a intentionat sa o aprobe, dar, din nou, o decizie finala a fost amanata.

De altfel, un raport al Comisiei Europene din 2002 arata ca "Pro TV are datorii mari catre statul roman si a cerut autoritatilor romane o reesalonare a acestora, ceea ce face ca functionarea canalului sa depinda de bunavointa autoritatilor romane". In 2005, o noua tentativa de a se lua o decizie, o noua amanare. Brusc, luna aceasta, pe 15 aprilie, majoritatea dominata de PSD adopta raportul final, Opozitia preferand sa se abtina.

Ieri, legea a ajuns la promulgare, la presedintele Basescu. Este neclar ce se va intampla cu datoriile sterse in 1999, daca seful statului promulga legea de respingere. Potrivit Constitutiei Romaniei, ordonantele de urgenta intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Articolul 115, alineatul 8, prevede ca "prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, daca este cazul, masurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonantei".

Televiziunea cu sediul in Bulevardul Pache Protopopescu este cea care, dupa adoptarea legii de respingere a datoriilor, in 15 aprilie, a difuzat imaginile in care premierul Victor Ponta parea ca se adreseaza ministrului delegat pentru Ape si Paduri, Doina Pana, cu apelativul "fa". Pro TV a subtitrat imaginile cu textul: "Tu ce faci fa Doina, aici? Aveai chef de niste inundatii?".

Ulterior, atat Ponta, cat si Doina Pana au negat ca ar fi fost folosit apelativul "fa", dar nu au facut nici un repros Pro TV, prima televiziune care a difuzat imaginile. Presedintele PSD nu a atacat niciodata Pro TV, cum a facut cu nenumarate alte publicatii care l-au criticat - B1 sau Evenimentul zilei, de exemplu. Totusi, relatia sa cu aceasta televiziune a fost rece. Din mai 2012, Victor Ponta nu a mai fost prezent niciodata la emisiunea "Dupa 20 de ani".