VIDEO Ponta cu ministrii in campanie in judetul penalilor. Premierul a fost huiduit de un grup de protestatari. Vineri dupa amiaza, premierul Victor Ponta a ajuns cu elicopterul la Drobeta Turnu Severin in cadrul unei vizite electorale in judetul penalilor. Inainte de a ajunge la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare o parte din ministrii sai au facut vizite de documentare, intre acestea numarandu-se Nicolae Banicioiu la Spitalul Judetean unde a primit raportul de la managerul Doina Boruga, cercetata in dosarul de coruptie in care sunt arestati preventiv Adrian Duicu, Stefan Ponea si Constantin Popescu iar alte zeci de persoane cu functii de decizie de la nivelul judetului sunt cercetati in stare de libertate; ministrii Nicolaescu si Nita au pregatit terenul la RAAN, iar Liviu Dragnea a purtat discutii cu primarii, la sediul Consiliului Judetean pe parcursul mai multor ore. Vizita lui Ponta si Dragnea a fost marcata si de prezenta protestatarului Ion Olteanu care mai intai l-a abordat pe Dragnea cu "Ce faci mai Dragnea! Ai chef de niste huiduieli?", iar lui Ponta i-a dus cadou o barcuta si o pereche de cizme din cauciuc. La iesirea din sediul administrativ al Prefecturii si Consiliului Judetean Mehedinti Ponta si Dragnea au fost intampinati cu huiduieli de catre un grup de protestatari, informeaza Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Premierul Victor Ponta huiduit în faţa Prefecturii Mehedinţi

DW: Eticul si postura justitiara nu sunt de dreapta! Reusitele Justitiei nu pot fi invocate ca succese de partid. Intr-un sens mai larg, instalarea unui aparat judiciar integru si eficient este o izbanda politica, dar ea nu poate fi invocata ca succes partizan. Militantii partidelor numite conventional "de dreapta" evoca reusitele anchetelor judiciare cu tot mai multa insistenta. Iata o mostra recenta: "In orice caz, noi ne vom baza in aceasta campanie pe doua lucruri. Pe campania door-to-door, in care le vom propune cetatenilor (...) sa vada inchisorile din Romania, unde procentajul se respecta ca si in Parlament - 60% USL." (un lider PDL din Ramnicu Valcea, citat de Gazeta de Sud, 25 aprilie 2014) Dar modul acesta de a vorbi nu e deloc productiv. In aceasta insistenta se afla poate si una din explicatiile esecului electoral al dreptei in 2012 si al celui previzibil la alegerile europene. Reusitele Justitiei nu pot fi invocate ca succese de partid, noteaza Deutsche Welle.

Comandant al unei unitati separatiste din Slaviansk: "Daca Ucraina nu se separa, vor fi probleme peste tot, inclusiv in Moldova". Yura are 56 de ani. Este unul din comandantii unei unitati separatiste din zona orasului Slaviansk. De mai bine de trei saptamani aceste forte separatiste controleaza de facto estul Ucrainei. In exclusivitate pentru "Adevarul", un interviu cu unul dintre comandantii militari ai separatistilor prorusi. Cine sunteti? Sunt veteran de razboi. Am fost soldat timp de 17 ani si am servit in Afganistan timp de 4 ani. In tot acel timp, sub comanda mea, nu am pierdut niciun soldat. Sunteti localnic? Si oamenii dumneavoastra la fel? Da, sunt din apropiere de Slaviansk. La fel si majoritatea celor ce sunt aici. Mai sunt si cativa din regiunea Donetk sau din apropiere, insa cu totii suntem ucraineni. Sunt multi cazaci, multi veterani printre noi in acest moment.

Miza alegerilor europene: intr-un mandat poti strange un milion de euro. Calcul StirileProTV despre veniturile alesilor. Interesul politicienilor romani pentru Parlamentul European e justificat, daca ne gandim ca un asemenea post le aduce in 4 ani de mandat 300 de mii de euro doar din salarii. Suma se apropie de un milion de euro, daca luam in calcul si banii alocati pentru deplasari si sedinte. In plus, cine a fost euro-parlamentar va primi la batranete o pensie care depaseste 4.000 de euro. Alesii europeni primesc, de asemenea, sume consistente pentru a-si intretine birourile de la Bruxelles si pentru activitatea lor parlamentara, plus 21 de mii de euro lunar pentru consilieri, noteaza stirileprotv.ro.

Elena Udrea: "Miscarea Populara nu-l va apara pe Florin Popescu". Elena Udrea spune ca partidul sau va vota in favoarea solicitarii DNA ca Florin Popescu sa se prezinte in fata judecatorilor, care vor decide daca trebuie arestat. "Asta este atitudinea normala, nu este un caz exceptional. Dumnealui a avut decenta sa se retraga din toate functiile si asteapta ca institutiile sa-si faca treaba. Miscarea Populara va vota pentru ca el sa apara in fata judecatorilor", a declarat Elena Udrea despre solicitarea DNA ca deputatul PMP Florin Popescu sa fie arestat. Popescu s-a suspendat din toate functiile detinute in PMP. Intrebata de acuzatiile recente pe care i le-a adus jurnalistul Catalin Tolontan si Gazeta Sporturilor (GSP) referitoare la organizarea Galei Bute, Udrea a afirmat ca "totul a fost legal", informeaza EVZ.

DW: Ceremoniile realitatii - tot cersind din poarta-n poarta. Discriminarea romilor nu a fost exprimata de-a lungul anilor prin lege, ci prin absenta legii, prin aminarea tacita a elaborarii acelor norme care sa-i ajute sa se integreze in societate: sa aiba posibilitati reale de a se educa, de a munci, de a se civiliza. Romii sint de douazeci si patru de ani o masa de manevra electorala pentru politicieni. Primul care a colectat din abundenta voturile lor, nenumarate dintre ele analfabete, exprimate in orb, a fost Iliescu Ion, folosindu-se de stratagema unei legi drept cadou electoral, anume aceea prin care romilor le-a fost restituita o parte din aurul confiscat de comunisti, aflat in tezaurul Bancii Nationale, scrie Deutsche Welle.

Ilie Stamate, olteanul care ar fi trait 138 de ani. O viata linistita si o dieta fara carne, dar cu multe verdeturi. Acestea ar fi fost secretele longevitatii unui cioban din Oltenia care este personajul principal al unui documentar din colectia British Pathe. Filmuletul il prezinta pe Ilie Stamate, din satul Firizu din Mehedinti, care ar fi murit la varsta de 138 de ani. O echipa Digi24 a stat de vorba cu oamenii care l-au cunoscut pe matusalemicul oltean. "In vremea revolutiei din 1848 era flacau in toata firea, avea douazeci de ani. 49 de ani la 1877. 86 la izbucnirea primului razboi mondial. Si 135 de ani la intrarea Stiintei Craiova in categoria A. Decanul de varsta al tarii este bine-nteles oltean." Un barbat sprinten, cu barba sura si ingrijita. Asa si-l amintesc sateni din Firizu pe mos Mandau. Printre cei care l-au cunoscut se afla si actualul decanul de varsta al localnicilor, care are doar 99 de ani.