Violentele din Odesa sustin teroria ca Rusia vizeaza gurile Dunarii. O privire de ansamblu asupra evolutiei si optiunile Occidentului: diplomatic, economic, militar. Avertismentele presedintelui Traian Basescu, care anunta in aprilie ca Rusia vizeaza "gurile Dunarii", par sa se confirme in conditiile in care tulburarile au continuat si duminica in sudul Ucrainei, extinzandu-se dinspre est. O analiza Curs de guvernare.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cele mai aglomerate sosele din Romania. Circa 700 km de drumuri nationale au capacitatea depasita, iar alti 350 km se apropie vertiginos de limita maxima de trafic. Din pacate, in prezent sunt in constructie doar 150 km de austostrada. Avem nevoie urgenta de cresterea capacitatii pe cel putin 1.000 de kilometri de drumuri nationale. Solutia ideala ar fi aparitia unor autostrazi pe respectivele sectoare, insa, de la caz la caz, rezultate bune ar putea da si constructia unor drumuri expres ori dublarea soselelor deja existente. Continuarea in Capital.

Arestarea lui Stan Mustanta a aruncat in aer topul retelelor mafiote din magistratura. Judecatorul Stan Mustata de la Curtea de Apel Bucuresti a stat in celula si a impartit mancarea cu fostii detinuti pe care i-a trimis dupa gratii. Magistratul va fi adus pe 6 mai la Curtea Suprema unde se va solutiona contestatia impotriva arestarii preventive. Evenimentul zilei a facut un top al celor mai rasunatoare zece anchete ale procurorilor DNA privind judecatori si procurori acuzati de coruptie. O parte din aceste dosare au fost finalizate prin condamnari definitive.

Ion Iliescu: "Am avut o intelegere cu Putin. Rusia nu-si poate permite sa depaseasca anumite limite". Ion Iliescu, primul presedinte al Romaniei de dupa Revolutie, spune ca desi situatia din Ucraina este ingrijoratoare, n-ar trebui sa ne facem probleme in privinta unei posibile amenintari din partea Rusiei. Scolit la Moscova in anii '50, Ion Iliescu a condus Romania vreme de un deceniu (1990-1996 si 2000-2004) si a fost mereu un bun cunoscator al miscarilor politice din estul tarii noastre. Iliescu nu vede insa situatia din Ucraina escaladand intr-un conflict intre Rusia si fortele NATO: "Rusia nu poate crea conflicte in zona de dincolo de granitele NATO. Nu pot sa mearga dincolo, pentru ca au o problema cu stabilitatea proprie". Exclusiv in Adevarul.

Apocalipsa de la Unirii. Apa a tasnit din tavanul supermarketului Carrefour, pasajul Unirii a fost inundat. In Centrul Vechi, grindina a asternut un strat de gheata. Ploile torentiale au creat, duminica, scene apocaliptice in Capitala. Un clip video postat pe YouTube arata cum supermarketul Carrefour este inundat, iar din tavan tasnesc, peste clienti si angajati, suvoaie de apa. Fotografiile postate pe internet de utilizatori arata cum in Centrul Vechi strazile au fost acoperite cu un strat de gheata, ca in toiul iernii, scrie Gandul.

Au inghetat relatiile germano-americane? Angela Merkel a mers la Washington in vremuri de criza. In pofida tonului calduros al celor doi lideri, SUA si Germania continua sa priveasca diferit chestiunea sanctiunilor impotriva Rusiei, crede Gero Schließ. Vizita cancelarei Angela Merkel la Washington a fost o intalnire de criza, cum ambii politicieni rar mai traisera. Politica de pana acum aplicata in spinoasa chestiune ruseasca a esuat dramatic, iar Putin pune in discutie ordinea stabilita dupa razboi, comenteaza Deutsche Welle.

Razboinicii pacii: Basescu si Ponta. Desi garanteaza amandoi ca in Romania va fi pace, presedintele Basescu si premierul Ponta nu pierd nici o ocazie ca sa se arate ingrijorati de razboiul ce sta sa izbucneasca in imediata noastra vecinatate. Violentele sangeroase din ultimele doua zile l-au determinat pe premier sa admita, pentru prima data de la izbucnirea conflictului, existenta iminentei unui razboi in regiune. Continuarea in Adevarul.

Strazile Bucurestiului, domnia gropilor. De ce in unele zone ale Capitalei gropile domnesc nestingherite, in timp ce strazi recent renovate sunt reparate din nou la cateva saptamani? De ce Bucurestiul are poduri suspendate si pasaje subterane in lucru, dar artere principale pline de gropi, precum o domnisoara gatita in vesminte de lux, dar cu ciorapii rupti? Cati bani cheltuiesc edilii pentru intretinerea strazilor si de ce, la luni bune de la iesirea din iarna, carosabilul arata, pe alocuri, ca dupa bombardament? Intrebari care ii bantuie pe multi soferi bucuresteni si la care au incercat sa raspunda reporterii Romaniei libere.

Cine face curatenie dupa turistii care si-au petrecut vacanta de 1 Mai la iarba verde. Judetul cu cei mai multi gunoieri din Romania. Vacanta de 1 Mai a trecut lasand in urma amintiri si mormane de gunoi. Legea picnicului adoptata in 2012 ii obliga pe amatorii de mici la iarba verde sa faca gratare doar in spatii amenajate si sa stranga gunoiul pe care il lasa in urma. Anul trecut, autoritatile au dat amenzi de doar 1.200 de lei pentru nerespectarea acestei obligatii, iar numarul celor care se supun actului normativ este mic, daca judeci dupa muntii de gunoaie aparuti si in acest an. Pentru ca ordinea sa fie restabilita, este nevoie de angajatii care se ocupa de curatenie, scrie Gandul.