Firme din grupul Asesoft – fondat de Sebastian Ghiță, deputat PSD de Prahova – au trimis milioane de lei în conturile firmelor de tip "fantomă" urmărite penal pentru spălare de bani și evaziune în dosarul "Cosma – Păvăleanu", arata o ancheta realizata de Rise Project. Ziaristii de investigatie mai scriu ca tranzacțiile s-au derulat anul trecut și au inclus un intermediar, adică un SRL de lângă Ploiești aflat și el pe lista celor 142 de companii anchetate în acest caz, alături de oameni-cheie din PSD.

"SRL-ul interpus pe traseul banilor se numește Coneco Serv și, oficial, este o firmă axată pe achiziții de site-uri web și montaj de structuri metalice specifice industriei de telecomunicații. Cu sediul într-o comună din suburbii și patronată de doi cetățeni, tată și fiu, Coneco Serv a intrat sub lupa procurorilor DICCOT în toamna anului trecut. Motivul: în 2013, firma a pompat peste 5,5 milioane de lei în alte patru companii ce formează nucleul dur al platformei de firme "fantomă": Kadok Interprest, Robyko Last Line, S&S Wizard și Narsam Invest. Anchetatorii au decoperit că 90 de milioane de lei au fost scoși la pungă din conturile bancare ale acestor societăți cu rol de "pușculiță", patronate, în acte, de câțiva sârbi săraci și dependenți de droguri care habar n-au că sunt milionari în România", arata investigatia citata.

Potrivit Rise Project, "banii au venit însă din direcția Asesoft, mai precis de la societățile componente ale holdingului: Asesoft Internațional (cumnatul lui Ghiță), 2KTelecom și AccesNet International (fratele lui Ghiță), Teamnet Business (fondată de Ghiță) și Divasoft (monitorizată de ANAF pentru alte tranzacții suspecte cu grupul Asesoft). Cele cinci au transferat în 2013 peste 10 milioane de lei în contul SRL-ului intermediar, Coneco Serv. Jumătate din sumă s-a întors imediat de unde a venit, iar cealaltă jumătate a intrat în mașinăria prahoveană de spălat bani".

Dosarul fiscal al Coneco Serv, obținut de RISE Project, arată că această firmă a funcționat ca o conductă, trăind economic în principal din operațiunile cu cele cinci entitătți Asesoft. Mișcările financiare au urmat un algoritm simplu: cum au intrat 3 lei in contul Coneco Serv dinspre grupul Asesoft, 2 lei au zburat mai departe în conturile "fantomelor" Kadok, Rokyko, Narsam sau S&S Wizard.

"Informațiile se găsesc în cuprinsul declarațiilor informative depuse de Coneco Serv la ANAF, privind livrările, prestările şi achiziţiile firmei efectuate pe teritoriul naţional. De departe, cele mai consistente tranzacții raportate de Coneco sunt cele parafate cu firma 2K Telecom, abonată la contracte cu statul și patronată de Alexandru Ghiță, fratele lui Sebastian Ghita", arata Rise Project.

Sebastian Ghita a refuzat să răspundă întrebărilor RISE Project: "Nu vreau să port o conversație cu dumneavostră, v-am mai spus acest lucru și data trecută când m-ați sunat. La revedere!".

Citeste tot articolul pe Rise Project. Vezi aici si dosarul fiscal al Coneco Serv