Ziaristi si castigi: sumele cerute de agentii rusi pentru a controla presa din Romania Primului Razboi Mondial. Intr-un volum intitulat Procesul dezastrului national. Documente secrete, aparut la Iasi, in 1918, sunt publicate extrase din corespondenta diplomatica rusa a Primului Razboi Mondial. Mai exact, documente care vorbesc despre actiunile agentilor rusi in Romania, printre care si cele de influentare, prin metode deloc ortodoxe, a presei romanesti din epoca. In subtitlul cartii: "Amanunte senzationale asupra cumpararii oamenilor politici, ziarelor si ziaristilor interventionisti. Opera de propaganda prin coruptiune a agentilor rusi". Stim cam care este fisa postului in spionaj. Editorii anonimi ai volumului iesean vin, insa, si cu cateva dovezi: telegramele trimise la Petrograd de ambasadorul (ministrul) de atunci al Rusiei la Bucuresti, noteazaRomania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Romania a vandut oameni. Operatiunea secreta a statului roman care a adus sume uriase in conturile Securitatii: 11.000 de marci pe cap de sas "titrat". In mai 1962, un agent al Directiei de Informatii Externe, botezat cu numele de cod Alexandru, s-a intalnit cu un misterios avocat neamt in Bucuresti si au negociat "vanzarea" primei familii de sasi din Romania catre statul german. Pentru 30.000 de marci (7500 de dolari), familia Hann a parasit Romania. Asa a inceput operatiunea Recuperarea 1. In perioada comunista, statul german a platit zeci de milioane de marci pentru ca sasii din Transilvania sa primeasca vizele cu care puteau iesi din Romania comunista. Intre 250.000 si 400.000 de sasi ar fi beneficiat de vizele contracost platite de statul german, scrieGandul.

Apar primele "gropi" in afacerile regilor asfaltului. Aproape un miliard de euro din fonduri europene si alte cateva miliarde din alocari bugetare au ajuns in infrastructura rutiera, dar nu se regasesc in conturile constructorilor romani de drumuri si autostrazi. Daca ar fi sa ne luam dupa cifrele prezentate de ministrul transporturilor, ultimii doi ani au fost cei mai buni in constructia de autostrazi, iar acum urmeaza alti cativa ani in care ar trebui "sa curga lapte si miere" pe drumurile patriei. Pe scurt: peste 230 kilometri de autostrada inaugurati in 2012 si 2013, mai mult de jumatate de miliard de euro din fonduri europene atrase doar anul trecut, la care se adauga alte miliarde de lei, alocate de la bugetul de stat, relateazaCapital.

Lista celor mai controversati magistrati care au tras Romania in jos: puscarie pentru coruptie, legaturi cu baronii si scandaluri sexuale. Zeci de judecatori sau procurori romani au fost implicati in ultimii ani in scandaluri de coruptie. Multi dintre ei au ajuns dupa gratii, o parte au primit sanctiuni de ochii lumii, iar restul inca mai asteapta ca justitia sa-si spuna cuvantul. Increderea romanilor in sistemul de justitie a fost greu incercata in ultimii ani din cauza scandalurilor de coruptie care au "maturat" instantele de judecata de la un capat in altul al tarii. Iasul pare judetul cu cele mai grave probleme ale sistemul justitiar romanesc. Nu mai putin de opt judecatori si doi procurori au tinut zile in sir primele pagini ale ziarelor din 2010 incoace, scrieAdevarul.

USD a primit mai multe donatii in campanie decat toate celelalte partide la un loc. Alianta electorala PSD-UNPR-PC a primit din donatii pentru campania pentru alegerile europarlamentare peste 547.000 de lei, in timp ce restul partidelor au primit aproximativ 450.000. Potrivit situatiei primite de Autoritatea Electorala Permanenta, din cei peste 547.000 de lei, 7.000 lei au fost pirmiti de la persoane juridice iar restul de la persoane fizice. Pe locul doi in topul donatiilor se afla Partidul Democrat Liberal (PD-L), cu peste 154.000 lei primiti de la persoane fizice si juridice, urmat de Partidul Miscarea Populara (PMP), cu peste 102.000 lei si Partidul National Liberal, cu peste 97.000 de lei, noteazaEVZ.

Macar un pic, pic, pic. In genere, electoratele acorda scrutinelor europene un interes minor, ca si cum nu le-ar prea privi. Nu doar romanii ar face bine ca, de aceasta data, sa se raporteze altfel la alegerile pentru forul legislativ european. Aud ca, potrivit sondajelor, premierul Romaniei se bucura de un pic mai multa popularitate decat rivalii sai potentiali la alegerile prezidentiale din acest an. Pentru a merge la sigur, repetand performanta plebiscitului din 2012, Victor Viorel Ponta incearca din rasputeri sa capteze filonul electoral alcatuit din resentimente antiprezidentiale, transformand alegerile acestui an in ceea ce nu sunt, relateazaDeutsche Welle.

O rovinieta pierduta. In 2013, taxa de drum a fost admirabila, dar a lipsit cu desavarsire de 190.000 de ori. Acum, soferii amendati nu mai pot pacali statul. Anul trecut, soferii romani prinsi fara rovinieta au primit amenzi de peste 14 milioane de euro. Mai mult, statul a gasit o metoda de a opri o practica prin care unii soferi reuseau sa se sustraga de la plata a 90% din amenda primita pentru neachitarea taxei de drum. Valoarea totala a amenzilor pe care le-au primit s-a ridicat la 65,6 milioane de lei, echivalentul a circa 14,8 milioane de euro, potrivit Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), scrieGandul.

O tragedie istorica repetitiva? Romania si Ucraina: chestiunea frontierelor si minoritatilor. Am asistat, la Bruxelles, la o discutie asupra fenomenului cel mai ingrijorator al momentului, Ucraina, si de aici tentatia modificarii frontierelor. Se circulau harti, se prezentau materiale de studiu, printre care si cel care urmeaza, datand din 2005 si semnat de Frederic Beaumont, doctorand la Universitatea din Bordeaux. Studiul a aparut in Revista Europeana de Geografie sub titlul "Frontiera romano-ucraineana si ponderea reala a chestiunii minoritatilor". Actualitatea politica a textului este certa si deschide o perspectiva analitica asupra unei problematici care ar putea sa devina prioritara in actualul context geopolitic. Analiza va ajuta sa descoperiti, plantate foarte aproape de suprafata, radacinile unui istorii conflictuale dramatice si oricand repetitive, noteazaAdevarul.

Viata unui profesor roman in Transnistria: salariu de 250 de euro pe luna si "casa" in caminul de nefamilisti. Despre viata romanilor din Transnistria se stie atat de putin. Oamenii aceia nu vor sa vorbeasca despre necazurile prin care trec. Si totusi vine un moment in care iti ajunge cutitul la os, cum se spune. Si atunci vorbesti cu naduf despre tot ceea ce ti se intampla. Iata, de pilda, viata pe care o duce Raisa Padurean, directoarea adjuncta a Liceului "Lucian Blaga" din Tiraspol. O femeie in puterea varstei care de 20 de ani locuieste intr-un camin de nefamilisti a unei foste intreprinderi din "capitala" asa-zisei republici Nistrene, relateazaRomania Libera.