Cum i-a alungat Iliescu pe rusi de la Dunare. Un text semnat de Ion Iliescu in "Washington Post" a dinamitat, in urma cu 15 ani, relatiile romano-ruse. Cunoscut in intreaga lume drept un filorus scolit la Moscova, Iliescu i-a rugat pe americani sa protejeze Romania de interesele exploatatoare ale Federatiei Ruse. "Tineti Rusia departe de Dunare", asa s-a numit articolul semnat la 23 mai 1999 de Ion Iliescu - pe atunci liderul Partidului Democratiei Sociale din Romania (PDSR) - in ziarul american "Washington Post". Textul politicianului roman a aparut in contextul in care Rusia, ca parte a grupului G8, era invitata la negocierile pentru asigurarea pacii in Iugoslavia. Conform articolului, Iliescu se temea de revenirea tancurilor rusesti pe teritoriul Romaniei, scrie Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Analiza. De ce este grava acuzatia de "fascist" adusa de Ponta lui Mircea Mihaies. Istorici si critici literari au analizat pentru Romania libera sintagma "fascist batran" folosita de Victor Ponta la adresa scriitorului Mircea Mihaies. Printre explicatiile acestei iesiri neonorante regasim lipsa de cultura istorica a premierului, dar si o retorica electorala care apare uneori in discursul unor partide socialiste din Europa. In cursul zilei de miercuri, Victor Ponta a declarat ca nu poate fi de acord cu decorarea de catre Presedintia Romaniei a unor oameni care ar fi exprimat pozitii contrare intereselor Romaniei, facand referire la Mircea Mihaies. Presedintele dorise sa il decoreze pe Mihaies - fost vicepresedinte al ICR - cu Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler, scrie Romania libera.

Sova a pastrat la Tarom doar oamenii lui Ponta. In preajma unor decizii vitale pentru compania de stat, Dan Sova a schimbat componenta Consiliului de Administratie (CA), mentinand in functie oameni doar "oameni cheie". Din noua conducere fac parte in continuare Dante Stein, fost consilier al prim-ministrului, si Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, carora ministrul Sova le-a adaugat un pilot, un fost director al Autoritatii Aeronautice Civile Romane (AACR), un actual si un fost secretar de stat si un specialist in privatizari. Schimbarea i-a surprins chiar si pe cei care si-au pastrat functia. Stein a precizat ca afacerile Tarom merg mai bine in prezent fata de noiembrie 2013, cand fostul ministru al Transporturilor Ramona Manescu a instalat Consiliul destituit de Sova, scrie EVZ.

Guvernatorul, premierul si statul arendas. Morala unei fabule politico-fiscale: "Un pic mai rau ca-n Mozambic". Cei "trei miliarde de lei vechi" invocati zilele trecute de guvernatorul BNR, din postura de om de afaceri, pentru plata, intr-un trimestru, a impozitului pe profit au readus in atentie povara fiscala a firmelor din Romania. Chiar daca replica premierului nu s-a lasat asteptata - "( Mugur Isarescu n.n.) Are profit mai mult, cum de altfel au toate companiile din Romania", analistii contactati de Gandul vorbesc de "aberatii" fiscale, unele mai vechi, dar care macina nervii patronilor, intre care dubla impozitare a profitului, in cazul acordarii de dividende, sau altele, mai noi, scrie Gandul.

Putin calca pe frana: schimbare sau diversiune? Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a adresat un apel separatistilor din estul Ucrainei, sa amane referendumul pe care-l programasera pentru ziua de 11 mai. Guvernul de la Kiev reactioneaza cu retinere. Este o stire de senzatie: Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, le-a cerut separatistilor din estul Ucrainei, sa amane referendumul de separare, programat pentru data de 11 mai. Anuntul a fost facut miercuri de liderul de la Kremlin intr-o conferinta de presa comuna cu seful Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), Didier Burkhalter. Putin a conditionat insa aceasta amanare de o incetare a misiunii armatei ucrainene impotriva separatistilor din estul tarii. In plus, Putin a cerut ambelor parti sa intre in dialog, scrie Deutsche Welle.

De ce nu-i vom iubi niciodata pe rusi. Marturii cutremuratoare despre sovieticii care ne-au batut, umilit si deportat bunicii. Pe data de 9 mai, mapamondul sarbatoreste Ziua Victoriei in Europa. In aceasta zi, in urma cu 69 de ani, se semna la cartierul general sovietic din Berlin actul de capitulare neconditionata a Germaniei, document care a marcat sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial pe teatrul european de razboi. Sfarsitul razboiului a venit la pachet cu pactul secret de la Ialta, care a plasat Romania sub infama talpa sovietica pentru urmatorii 45 de ani. Atrocitatile comise pe teritoriul Romaniei de catre soldatii Armatei Sovietice spre sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial nu reprezinta singurul motiv pentru care, in mentalul colectiv, romanii nu-i inghit pe rusi, scrie Adevarul.

Alegerea dubioasa a judecatorului lui Duicu in CSM. Noul membru al Consiliului Superior al Magistraturii este controversatul judecator Norel Popescu, actor in dosarul baronului PSD de Mehedinti, Adrian Duicu, arestat pentru acte de coruptie savarsite si in biroul sau antecamera premierului Victor Ponta. Norel Popescu, presesdintele Tribunalului Mehedinti, il inlocuieste pe judecatorul Toni Neacsu, trimis in judecata pentru coruptie. Noul membru CSM isi datoreaza succesul campaniei agresive a Asociatiei Magistratilor din Romania (AMR), unde presedinte de onoare este Viorica Costiniu, al carei sot, fost sef de sectie la instanta suprema, a fost condamnat definitiv pentru coruptie, scrie Romania libera.

Dan Voiculescu a facut plangere la CSM si vrea cercetarea unor magistrati! Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, condamnat la cinci ani cu executare in dosarul privatizarii frauduloase a ICA, a gasit o noua modalitate de a tergiversa judecarea procesului. Urmatorul termen din procesul ICA este marti, pe 13 mai 2014. Postul Antena 3 arata ca Dan Voiculescu a sesizat CSM cu privire la nerespectarea repartizarii aleatorii a dosarului penal in care este judecat, atat la Tribunalul Bucuresti cat si la Curtea de Apel. Voiculescu cere Consiliului Superior al Magistraturii cercetarea si sanctionarea magistratilor care au incalcat legea, scrie EVZ.

Statul produce boschetari pe banda rulanta. Te-ai intrebat vreodata cum ajung pe strazi oamenii aia care dorm pe-o bucata de carton cu un maidanez sub brat? Probabil ca da si probabil ca ti-ai dat un raspuns zeflemist despre cum si-au baut averea sau nu le place munca. Desi asta este adevarat in unele cazuri, multi dintre ei au fost aruncati in strada in urma unor restituri, retrocedari si manarii facute de diverse case de avocatura, de firme dubioase si de judecatori corupti, cum s-a intamplat si in Pata Rat, in Eforie si-n Baia Mare. In 2008, cifra oficiala ajungea pe la 44 de mii de cereri de locuinte sociale. Retrocedarile si nationalizarile sunt normale, daca actele de la baza sunt legale si daca evacuatii sunt repartizati intr-o alta casa corespunzatoare numarului de membri ai familiei, scrie Vice.