Cine poate sa-l bata pe Victor Ponta in turul al II-lea al alegerilor prezidentiale. Doar doi lideri politici, Klaus Iohannis si Mihai Razvan Ungureanu, au in acest moment sanse reale de a-l invinge pe liderul PSD intr-un eventual tur II al alegerilor prezidentiale, arata un sondaj INSCOP Research realizat la comanda ziarului "Adevarul". Au sanse - dar nu certitidini, pentru ca Ponta oricum e acum pe primul loc. Insa cei doi pot recupera diferenta care ii separa acum de liderul PSD. Candidatura lui Victor Ponta la Presedintie a devenit de mult o realitate - cel putin una sociologica, daca nu si una politica. Lider al unui partid care, la acest moment, acumuleaza 40% din electoratul care se va prezenta la vot, este un truism ca Victor Ponta are sanse certe de a intra in turul al doilea al scrutinului prezidential. In aceste conditii, din partea oponentilor sai politici se contureaza o intrebare tot mai pregnanta: cine il poate invinge pe Victor Ponta in turul al doilea al prezidentialelor? Tinand seama de aceasta intrebare, institutul sociologic INSCOP Research a inclus in barometrul sau lunar "Adevarul despre Romania" un set de intrebari care cauta sa dea un raspuns. Sigur, acest raspuns este oglinda preferintelor electoratului din acest moment, din luna mai 2014, si nu are pretentia ca ramane acelasi si la momentul alegerilor din noiembrie, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

De ce a fost surprinsa Romania inca o data de inundatii. Am ajuns si in 2014 in fata inundatiilor fara a fi cat de putin pregatiti. Ministrul delegat pentru Ape sustine ca, spre deosebire de anii trecuti, acum si-a facut aparitia un nou tip de inundatii. Problema de fond, insa, e chiar mai grava: protectia contra apelor costa peste 20 miliarde euro, hartile de risc nu sunt precise, iar sistemul de asigurari pentru imobile si recolte nu a ajuns in toate casele. Ca si cum ar fi prima data cand ploile torentiale si inundatiile navalesc peste Romania, oficialii guvernamentali par a fi nepregatiti pentru ceea ce meteorologii spun ca ne asteapta. Ieri, acestia din urma au emis coduri pentru mai bine de jumatate din tara. La ora 16:00, noua judete au intrat in cod portocaliu, altele in cel galben. In 15 judete din sudul tarii, hidrologii au instituit cod portocaliu de inundatii. Potrivit meteorologilor, local se vor inregistra peste 60-70 de litri de precipitatii pe metrul patrat, in timp ce hidrologii spun ca judetele cele mai afectate de inundatii vor fi Caras-Severin, Mehedinti, Arges, Dambovita, Prahova si, partial, Gorj, Valcea, Buzau si Vrancea, anuntaRomania Libera.

Norocul lui Sebastian Ghita: Dosarul sau vechi de 12 ani este judecat de un magistrat care l-a achitat in 2004. Deputatul PSD, Sebastian Ghita, este judecat de 12 ani si 5 luni intr-un dosar in care este acuzat de fals si complicitate la inselaciune. Acum dosarul este judecat de un complet al Curtii de Apel Bucuresti din care face parte o judecatoare care in 2004 a judecat acelasi dosar si a dispus achitarea deputatului. In dosar procurorii sustin ca, la 23 de ani, Sebastian Ghita facea parte dintr-o retea de evaziune fiscala cu produse petroliere. Pe 11 februarie, deputatului PSD i-a suras din nou norocul, pentru ca procurorul de sedinta a anuntat ca faptele sale s-ar fi prescris, astfel ca Sebastian Ghita a scapat de o eventuala condamnare, informeazaGandul.

Dosarele ICE Dunarea. Fabrica de bani a lui Nicolae Ceausescu (IX). Seful de la Dinamo i-a turnat pe generalii implicati in traficul de armament. "Evenimentul zilei" va prezinta noi actiuni strict secrete ale Securitatii din arhiva ICE Dunarea. Potrivit datelor de la CNSAS, una din principalele surse de venit erau comisioanele din vanzarea de armament romanesc. Unul din cele mai importante documente desecretizate este o declaratie data in 1990 de locotenent- colonelul Gelu Eftimie, seful Compartimentului/Sectorului Aport Valutar Special (AVS) din cadrul Centrului de Infomatii Externe (CIE). Este vorba de ofiterul care coordona actiunile secrete ale Securitatii pentru a face rost de valuta. Declaratia a fost data in contextul inchiderii ICE Dunarea, iar ofiterul a furnizat detalii inedite superiorilor. Potrivit documentelor din cartea "Actiunea Recuperarea. Securitatea si emigrarea germanilor din Romania (1962 - 1989)", de Florica Dobre, Florian Banu, Luminita Banu si Laura Stancu, locotenent "colonelul Eftimie Gelu este numele de cod al lui Constantin Anghelache. Ofiterul este in prezent presedinte executiv al FC Dinamo Bucuresti si a avut mai multe afaceri in Romania. Declaratia de la CNSAS este semnata "Anghelache" si se incheie cu "Traiasca marea Revolutie Populara si Romania Libera". Integral inEVZ.

DW: Romanii in dezbaterea europeana. Romania si Bulgaria au ajuns de doua ori pe buzele lui Jean-Claude Juncker si Martin Schulz in decursul unei dezbateri care a avut loc marti seara la un post francez de televiziune (LCI in colaborare cu RTL). Cei doi favoriti ai competitiei pentru presedintia Comisiei Europene au fost ca de obicei de acord asupra multor probleme, printre care si libera circulatie a persoanelor si modul discriminatoriu in care este pusa foarte des problema romanilor si bulgarilor. "Nu trebuie sa procedam ca si cum toti romanii si bulgarii sunt niste criminali, discutiile acestea mi se pare pur si simplu dezgustatoare" a spus candidatul dreptei Jean-Claude Juncker, in contextul unei intrebari despre reforma spatiului Schengen. La randul sau, candidatul socialistilor Martin Schulz a dezavuat toate propunerile menite sa restranga libera circulatie a persoanelor (conservand libera circulatie a marfurilor), iar spre finalul dezbaterii a reluat subiectul relatand anecdota cu hiperprudentul care isi deschide umbrela pe vreme insorita, anuntaDeutsche Welle.

Zece universitati din Romania, prezente intr-un top lansat de Uniunea Europeana. 10 universitati din Romania au intrat in noul clasament al universitatilor la nivel global, realizat de Uniunea Europeana cu fonduri europene in valoare de 2 milioane de euro, a anuntat comisarul european pentru educatie, cultura, multilingvism si tineret, Androulla Vassiliou. Noua clasificare "U-Multirank" evalueaza performanta a peste 850 de institutii de invatamant superior din intreaga lume. Institutiile de invatamant superior din Romania, cuprinse in clasamentul european, diferit fata de topurile internationale existente(QS, Times Higher Education, Shanghai), sunt: Universitatea Babes-Bolyay din Cluj-Napoca, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Academia Navala "Mircea cel Batran", Universitatea Tehnica Cluj-Napoca, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, Academia de Studii Economice Bucuresti, Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, Universitatea Bucuresti, Universitatea Petrosani, Universitatea de Vest Timisoara, potrivit Agerpres. Spre deosebire de clasamentele traditionale internationale, evaluarile "U-Multirank" se bazeaza pe cinci indicatori de performanta: reputatia pentru cercetare, calitatea predarii, orientarea internationala, succesul transferului de cunostinte si angajamentele regionale. Totodata, noul clasament ia in considerare si opiniile a 60.000 de studenti de la universitatile participante, informeazaAdevarul.

Transnistria: Peste 186.000 de semnaturi in favoarea unirii cu Rusia. Peste 186.000 de locuitori din Transnistria au semnat petitia privind unirea cu Rusia, anunta Viorika Kohtareva, presedintele Uniunii comunitatilor ruse transnistrene, citata de RIA Novosti, conform Mediafax. Campania de colectare a semnaturilor a durat doua saptamani in Transnistria, o regiune separatista care are peste 500.000 de locuitori. Uniunea comunitatilor ruse din Transnistria a predat pe 9 mai semnaturile vicepremierului rus Dmitri Rogozin, in cursul vizitei acestuia la Tiraspol. Autoritatile moldovene au confiscat cutii cu semnaturile in favoarea unirii cu Rusia in timpul perchezitionarii avionului guvernamental rus pe aeroportul din Chisinau. Ministerul moldovean de Externe a confirmat ca autoritatile moldovene au confiscat semnaturile pentru a le verifica autenticitatea, scrieRomania Libera.