Interviu cu Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Ce spune magistratul despre aplicarea legii penale mai favorabile: "Nu este permis sa discriminam pozitiv infractorii". Livia Doina Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie din Romania, vorbeste in premiera intr-un interviu acordat pentru gandul.info despre cea mai aprinsa dezbatere profesionala din sistemul judiciar romanesc. Presedintele Curtii Supreme, instanta care a pronuntat cele mai sonore condamnari in dosarele de coruptie din Romania dupa 1989, spune ca infractorii nu trebuie sa primeasca un tratament discriminatoriu. Noul Cod Penal a adus in spatiul public dezbaterea asupra modului in care se aplica legea penala mai favorabila: global sau pe institutii autonome. Livia Stanciu spune in interviu ca aplicarea legii penale mai favorabile prin metoda institutiilor autonome ar duce la favorizarea infractorilor. "Nu este permis sa discriminam pozitiv infractorii", a declarat Livia Doina Stanciu, potrivit Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Un proiect de lege care-l poate scapa pe Voiculescu. Pe masa Senatului se afla un proiect propus de Guvernul Romaniei care contrazice o hotarare a Curtii Constitutionale. Propunerile Executivului favorizeaza mai multe persoane publice cercetate, inclusiv pe Dan Voiculescu. La inceputul lunii mai, Curtea Constitutionala a decis ca in cazul dosarelor aflate pe rolul instantelor inainte de februarie 2014, cand a intrat in vigoare noul Cod Penal, utilizeaza asa-zisul principiu de aplicare globala a legii penale favorabile. Mai exact, daca dosarele au fost initiate sub incidenta vechiului Cod Penal, dar ele nu s-au finalizat cu o condamnare definitiva pana la intrarea in vigoare a noului Cod, atunci judecatorii trebuie sa aplice fie noul, fie vechiul Cod, dupa ce decid care este mai favorabil pentru cel cercetat, dar in mod global. Pana la decizia Curtii Constitutionale, existau doua tendinte, scrie Romania libera.

Aventurile romanesti ale Printului Charles: "Am stat si in manastiri, practic am dormit pe podea". Alteta Sa a acordat un interviu in exclusivitateStirilor PRO TV, in care vorbeste cu dragoste si admiratie despre locurile fermecatoare pe care le-a vizitat la noi si despre primele sale experiente ca turist in Romania, acum 16 ani. "Este minunat ca in Romania aveti foarte multe ferme de mici dimensiuni. Iar felul in care se cultiva pamantul a creat niste peisaje fenomenale si o biodiversitate uimitoare. Pajistile cu flori salbatice sunt absolut unice, nu doar in Europa, ci in toata lumea. Nu mai exista asa ceva in alta parte. Peisajele extraordinare cu pasuni, pajisti si paduri", spune Printul Charles.

George Friedman, presedinte Stratfor: "Nu ar trebui sa supraestimam puterea Rusiei". Intr-un interviu acordat EVZ, geostrategul american George Friedman, fondator si presedinte al centrului de analize strategice Stratfor, vorbeste despre criza ucraineana, planurile Rusiei in acest context si posibilele implicatii la adresa securitatii Romaniei. "Actuala criza dintre NATO si Rusia nu este rezultatul vreunei neintelegeri sau al lipsei de comunicare. Ea deriva dintr-o divergenta a intereselor celor doua tabere. Rusia are nevoie sa mentina o zona tampon intre ea si NATO, in timp ce Alianta isi doreste o permeabilitate mai mare. Desi sunt convins ca fluxul de comunicare dintre Rusia si NATO, respectiv dintre Rusia si statele membre NATO, va continua, nu de intalniri si de comunicare ducem lipsa. Asa ca parerea mea este ca, indiferent daca aceasta reuniune se va tine sau nu, ea nu va schimba nimic substantial in ceea ce priveste relatia NATO-Rusia", a spus George Friedman, potrivit EVZ.

Piste de biciclete in locul cailor ferate. Aceasta este strategia Guvernului pentru eficientizarea sectorului feroviar. Guvernul va desfiinta intre 25% si 40% din liniile ferate, iar pe tronsoanele respective se vor amenaja "drumuri pentru transportul in comun, artere pietonale si chiar piste pentru biciclisti", potrivit unui memorandum de masuri pentru eficientizarea sistemului de transport feroviar. Scoatem sinele de cale ferata si traversele, apoi pe "drumul" astfel rezultat vor circula autobuze, iar daca nici varianta cu autobuze nu va fi viabila, vom amenaja piste pentru biciclete. Aceasta este, pe scurt (fara gluma!), viziunea Guvernului privind eficientizarea sistemului feroviar, revelata intr-un memorandum prezentat intr-o prima lectura in sedinta de miercuri a Executivului. Iata ce scriu, mai exact, la paginile 48-49 (Anexa 3), autorii memorandumului: "Linia de cale ferata ar trebui inchisa, dar poate fi utilizata in continuare ca si artera pietonala sau pista de biciclisti", scrie Adevarul.

Povestea romanului care a candidat la europarlamentare in Marea Britanie si si-a facut campanie pe strada extremistului Nigel Farage: "Nu va inchipuiti ce amenintare reprezinta UKIP la adresa romanilor". Tommy Tomescu, un dentist originar din Romania care a candidat la euroalegeri in Marea Britanie din partea Partidului Europenilor, vorbeste despre pericolul pe care-l reprezinta pentru romani partidul lui Nigel Farage. Tomescu este cel care a criticat dur iesirile xenofobe ale UKIP si cel care, insotit de reporterii The Guardian, s-a hotarat sa-i dea lui Farage o lectie la el acasa. Dupa ce liderul extremist a spus ca nu vrea vecini romani, s-a dus in orasul sau si le-a spus vecinilor, ca el, un roman, vrea sa se mute la ei in cartier. Ba mai mult, a si depus o plangere impotriva lui Farage, pe care il acuza de rasism dupa ce i-a spus ca un vecin ca romanul Tomescu nu este la fel ca un vecin imigrant german, scrie Gandul.

Traian Basescu sustine linia integrationista. Alegerea unui nou presedinte al Comisiei este prefatata inevitabil de o noua disputa cu privire la sensul general pe care ar trebui sa-l urmeze Uniunea Europeana. Presedintele Traian Basescu a dat de inteles inaintea plecarii la Bruxelles ca sustine candidatura lui Jean-Claude Juncker la presedintia Comisiei Europene. Seful statului nu a pronuntat niciun nume, dar s-a inteles foarte clar din context: "Prima sansa o are un reprezentant al PPE si noi vom sustine acest lucru fara rezerve". In general sefii de stat din UE nu s-au pronuntat in privinta candidatilor, cu exceptia celor care au avut interesul sa exprime de pe acum opozitia lor categorica. Este vorba in primul rand de premierul britanic David Cameron, care a spus recent ca instalarea lui Juncker in fruntea Comisiei ar fi "cu totul inacceptabila", scrie Deutsche Welle.

Miliardar disparut. Dinu Patriciu este de negasit. Judecat pentru manipularea bursei de capital, afaceristul a fost reprezentat de un avocat din oficiu, ca cei mai saraci inculpati. Reprezentat de un avocat din oficiu, fostul magnat nu mai este interesat de soarta dosarului Rompetrol. Achitat in prima instanta, Patriciu joaca ultima carte. Nici la al saptelea termen de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti Dinu Patriciu nu a fost prezent in sala. Citatia transmisa la o adresa din Londra s-a intors cu mentiunea, "destinatar necunoscut". In aceste conditii, cele doua judecatoare au decis ca, pe viitor, fostul magnat al petrolului sa fie citat la avizierul instantei si la casa din tara, ultimul domiciliu cunoscut al lui Dinu Patriciu. In acelasi timp, s-a luat decizia sa se ceara detalii unui spital din Londra unde se banuieste ca a stat pentru o vreme Patriciu, inainte de a disparea fara urma, scrie EVZ.

Pesterile - pariul turistic pierdut al Romaniei. Exista o cu totul alta Romanie, subterana. Dar pe care nu stim s-o exploatam turistic. Tara noastra are peste 12.000 de pesteri, dintre care 4.000, sustin speologii, pot fi deschise publicului. Hai sa vedem, mai intai, cum se amenajeaza o pestera. Iar pentru asta merita un drum pana in celalalt capat al tarii, in judetul Bihor, in comuna Rosia. Povestea de aici a inceput in 1982, intr-o exploatare miniera, de bauxita, la Farcu. Minerii au dat la un moment dat, sapand galeriile de sub pamant, de pestera numita acum a Cristalelor, de la frumusetea si bogatia formatiunilor calcaroase din interior. Totul a fost salvat din uitare cu doi ani in urma, cand Primaria si Centrul de Arii Protejate si Dezvoltare Durabila Bihor au pus in practica un amplu proiect de amenajare, pentru vizitatori, a pesterii, scrie Romania libera.