Milionarul Ilie Vonica, in scrisorea de adio: "M-am saturat sa fiu urmarit si vanat". Vonica s-ar fi aruncat in gol de pe acoperisul casei, nu de pe terasa. Cel mai bogat sibian, care si-a pus marti capat zilelor aruncandu-se de pe acoperisul locuintei sale, si-a motivat gestul intr-o scrisoare de cinci pagini, pe care anchetatorii au gasit-o in locuinta. Potrivit unor surse, se pare ca milionarul sibian si-ar fi pregatit atent gestul. In aceasta dimineata, a stat de vorba cu avocatul sau si imediat dupa plecarea acestuia ar fi urcat spre acoperisul casei de unde s-ar fi aruncat. Scrisoarea de adio, intinsa pe nu mai putin de 5 pagini, era, se pare, deja pregatita. In scrisoare Ilie Vonica ar fi scris, cu referire la sotia sa, ca ii pare rau "ca a cazut un om nevinovat", ca el nu concepe sa traiasca stiind-o acolo, respectiv la inchisoare, cu toate ca stie ca ea este o femeie foarte puternica, scrie Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Liviu Dragnea a aprobat fondurile pentru "Reteaua Uioreanu". Banii ceruti, in schimbul mitei, de fostul presedinte al CJ Cluj de la Ministerul Dezvoltarii au fost aprobati de Liviu Dragnea, prin ordine de ministru. Presedintele Traian Basescu a atras atentia, inca din aprilie, asupra riscului scurgerii de bani catre baroni, exact prin programele anchetate de DNA. Scandalul arestarii fostului presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Cluj Horea Uioreanu bate la portile Guvernului. Ancheta procurorilor anticoruptie scoate la iveala filiera banilor publici alocati unor afaceristi, in schimbul spagilor. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a precizat, in cererea de arestare a baronului de Cluj, ca unul dintre afaceristii ajunsi dupa gratii odata cu Uioreanu, Vasile Pogacean, a beneficiat, constant, timp de un an, de fonduri primite de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), condus de Liviu Dragnea, scrie EVZ.

Planul pe care Guvernul il va prezenta FMI pentru reducerea CAS. De unde a scos Ponta 1,4 miliarde de lei ca sa acopere gaura din buget. Mai bine de jumatate din sumele pe care bugetul de stat le-ar pierde prin reducerea CAS cu 5 puncte procentuale la angajator ar putea fi compensate, cel putin la nivel teoretic, din asa-numita taxa de stalp. Mai exact, impactul reducerii contributiilor sociale cu cinci puncte procentuale este estimat la 2,6 miliarde de lei, pentru sase luni, iar din taxa de stalp incasarile ar putea ajunge la 1,45 miliarde de lei, cu circa un miliard de lei peste estimarile initiale ale autoritatilor din aceasta taxa pe stalp. "Va trebui sa gasim insa si alte venituri, pentru ca impactul bugetar al reducerii CAS sa fie unul neutru", ne-au declarat surse guvernamentale. In Ministerul Finantelor se lucreaza la foc continuu la mai multe scenarii, intre care si unele de taiere a unor cheltuieli. Premierul Ponta a anuntat ca scaderea CAS ar urma sa fie aplicata cu data de 1 iulie, scrie Gandul.

DNA: Adrian Nastase era convins ca, daca faptele sale penale ar fi descoperite, va reusi sa se sustraga raspunderii penale. DNA cere un spor de un an inchisoare pentru Adrian Nastase pentru ca a savarsit numeroase infractiuni grave in calitate de premier, unele in forma continuata. Procurorii anticoruptie au atacat la Curtea de Apel Bucuresti decizia Tribunalului de a nu-i acorda un spor de pedeapsa de un an inchisoare fostului premier, Adrian Nastase, dupa ce acesta a fost condamnat in doua dosare penale la un total de sase ani inchisoare cu executare. Adrian Nastase a fost condamnat, prima data, la doi ani inchisoare cu executare in dosarul "Trofeul Calitatii" deoarece, in calitate de sef de partid, cu ajutorul altor inculpati, a adunat bani de la firme de constructii pentru campania electorala din 2004 - circa 1,2 milioane de euro -, sub paravanul organizarii unui simposion, scrie Romania libera.

Ce probleme noi a sesizat Comisia Europeana in Romania/ Ce probleme vechi sunt nerezolvate. Leonard Orban, fost comisar european, a explicat pentru EurActiv care este semnificatia recomandarilor de tara publicate de Comisia Europeana luni, 2 iunie si ce noutati se remarca in diagnosticul pentru Romania. Intre acestea, evaziunea fiscala si "platile informale" din sanatate. "Trebuie precizat, inainte de toate, ca Recomandarile de tara sunt parte a unui proces anual care are loc la nivel european. Recomandari sunt formulate pentru toate statele membre de Comisie si sunt supuse dezabterii Consiliului European. Ulterior, Comisia urmareste in mod activ modul in care recomandarile au fost transpuse", a declarat Leonard Orban, fost comisar european, fost ministru al afacerilor europene, pentru EurActiv.

Campania "Medicul de garda". "Lovitura" care scumpeste tratamentele la privat. Pacientii care merg la spitalele private ar putea fi nevoiti sa plateasca mai mult, din cauza unei prevederi controversate a Ministerului Sanatatii. Multi operatori ar putea renunta la banii Casei de Asigurari, impunand tarife integrale. Clinicile si spitalelele private nu vor mai avea voie sa le ceara pacientilor coplata pentru serviciile decontate deja de Casa de Asigurari, potrivit noului Contract Cadru pentru 2014-2015. Vizate sunt investigatiile imagistice si interventiile chirurgicale. Concret, fie se multumesc cu banii primiti de la stat, riscand sa nu-si acopere costurile, fie renunta la contracte si impun tarife integrale, scenariul cel mai plauzibil. In ultimii ani, popularitatea spitalelor private a crescut tocmai datorita faptului ca statul deconta partial serviciile, scrie EVZ.

Ioachim Bacauanul si-a facut stana in secret pe un teren donat de stat cu destinatia de centru social. O baza militara dezafectata, cedata Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului cu destinatia precisa de a fi transformata in adapost pentru copiii orfani, este folosita in scopuri lucrative de capii Bisericii din Moldova. In 2004, Guvernul Nastase aproba hotararea cu numarul 495 prin care legifera trecerea in administrarea Bisericii a unei depozit de munitie dezafectat, construit de Armata Romana departe de ochii lumii, in comuna bacauana Itesti. Baza militara, intinsa pe o suprafata de 64 de hectare si ascunsa de o padure deasa, cuprindea 126 de cladiri - magazii, cantine, ateliere auto si pavilioane -, care totalizau aproape 20.000 de metri patrati construiti. Bunurile imobiliare au fost preluata in patrimoniul parohiei ortodoxe "Schimbarea la fata" din Buhusi, lacas de cult aflat in subordinea Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, cu doar 80 de enoriasi si un venit lunar bugetar de 2.000 de lei, scrie Adevarul.

Cine sunt parvenitii de azi? Se pare ca societatea romaneasca vorbeste inca un limbaj arhaic, care impiedica politica sa dobandeasca o imagine clara despre problemele actuale ale societatii. Dupa toate aparentele, in aceste alegeri prezidentiale nu va fi vorba despre saracie sau despre contraste sociale. Romanii par fie pudici, de vreme ce saracia este ceva "rusinos", fie isi proiecteaza inca sperantele in emigratie. E si o chestiune de limbaj si de situare, caci a vorbi (eventual) despre combaterea saraciei presupune o anumita distanta morala fata de subiect, o anumita libertate pe care romanii prea saraci sau prea captivati de propria reusita nu au obtinut-o. Trebuie sa acceptam paradoxul ca cei care vor vorbi insistent si competent despre saracie vor fi aceia care (fara sa fie bogati) vor fi eliberati de stresul zilei de maine, scrie Deutsche Welle.