Barometrul mitei de la Cluj. Zilele in care a luat spaga Horea Uioreanu! Procurorii DNA au probat zece cazuri in care fostul presedinte al Consiliului Judetean a luat spaga. Cei mai multi bani provin de la afaceristul "gratulat" cu fonduri de la Ministerul Dezvoltarii. Fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, Horea Uioreanu, a luat mita de cel putin zece ori si nicio suma nu era mai mica de 5.000 de lei. "Evenimentul zilei" va dezvaluie zilele in care fostul sef de judet a primit cei 139.000 de lei, calculati de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie ca fiind venituri ilicite. Astfel, prima oara, Horea Uioreanu a incasat 40.000 de lei in luna aprilie 2013, luna intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului (OUG) 28/2013 care punea bazele Programului national de dezvoltare locala. Spaga a fost data chiar inaintea intrarii in vigoare normelor metodologice, consfintite abia pe 9 mai, prin Ordinul nr. 1851/2013, semnat de ministrul Dezvoltarii Rurale, Liviu Dragnea, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Gratiata de puscarie, condamnata la saracie. Acasa la Angela Lican, femeia eliberata de Traian Basescu. Angela Lican, o femeie de 38 de ani din satul Valea Rosie (judetul Calarasi), a fost gratiata marti de presedintele Traian Basescu din motive umanitare. Ea ispasea o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare pentru furt si lasase acasa o saracie lucie si cinci copii minori. Dar gratierea Angelei nu e o poveste cu final fericit, asa cum ar putea sa para, ci doar o palpaire de speranta in viata unor oameni care se zbat sa supravietuiasca intr-un colt de Romanie incremenit in timp. Dupa ce Traian Basescu a semnat gratierea femeii din Valea Rosie, Administratia Prezidentiala s-a grabit sa dea un comunicat catre presa. Toata tara a aflat de gestul de clementa al presedintelui, mai putin Angela Lican, anuntaAdevarul.

UDMR da, prin lege, locuri de munca maghiarilor. Parlamentarii UDMR au depus doua proiecte de lege care ar putea antrena, potrivit opozitiei, obligatia statului roman de a angaja mii de etnici maghiari in institutiile publice. Guvernul a evitat, pana acum, sa se pronunte, iar social-democratii spun ca nu au vazut inca proiectele. Primul din cele doua proiecte modifica Ordonanta nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor. Este vorba, mai precis, de introducerea unui alineat nou, care spune ca in unitatile administrativ-teritoriale (adica judete, orase si comune) in care minoritatile au o pondere de peste 20%, cetatenii apartinand acestora "au drept de petitionare in limba lor materna si dreptul de a primi raspuns in aceeasi limba". Ce ar inseamna acest lucru? Aflam chiar din expunerea de motive: limba sa fie folosita nu doar in relatie cu autoritatile si institutiile publice centrale si locale, ci si "in relatia cu serviciile publice descentralizate ale ministerelor si ale celorlalte organe centrale, precum si cu companiile si societatile nationale, societatile comerciale de interes judetean sau local sau regiile autonome", informeazaRomania Libera.

DW: Statul de drept si Rosia Montana. Victoria morala a oponentilor proiectului minier s-ar putea transforma intr-un esec, daca Rosia Montana va fi abandonata. Camera Deputatilor a respins marti proiectul dedicat companiei Gabriel Resources care intentiona sa exploateze aurul si argintul la Rosia Montana. Din 307 deputati prezenti, 302 au votat impotriva proiectului, un deputat a votat pentru si 3 s-au abtinut. Dupa cum se vede votul a fost o formalitate. Guvernul renuntase mai demult la sustinerea proiectului si s-a resemnat cu un posibil proces din partea companiei canadiene. Inca din septembrie anul trecut, directorul general al companiei miniere, Jonathan Henry, avertiza ca va cere daune de cateva miliarde. Care ar putea fi temeiurile juridice ale acestor pretentii ramane insa neclar, scrieDeutsche Welle.

Sofica Dumitrascu, judecatoarea care l-a eliberat pe Omar Hayssam, solicita CSM sa se pensioneze. Judecatoarea Sofica Dumitrascu de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a inaintat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere prin care solicita eliberarea din functie prin pensionare. Solicitarea depusa de Sofica Dumitrascu urmeaza sa fie dezbatuta de Plenul CSM in sedinta de joi. Judecatoarea Sofica Dumitrascu a fost promovata de catre CSM la Sectia Penala din cadrul ICCJ in anul 2009, dupa mai multe incercari nereusite de a promova la instanta suprema. Sofica Dumitrascu a fost implicata in mai multe dosare controversate, ea fiind cea care, pe 26 aprilie 2006, a decis eliberarea din arest a sirianului Omar Hayssam pe motive medicale. Acesta a reusit sa fuga din Romania la scurt timp, eveniment ce a dus la demisia procurorului general de atunci, Ilie Botos si a sefilor serviciilor de informatii, anuntaEVZ.

Acciza lui Ponta a lovit si in luna mai piata de carburanti. Comerciantii de combustibili auto spun ca vanzarile au scazut si in a doua luna de aplicare a accizei suplimentare de 7 eurocenti/litru la motorina si benzina, scaderile fiind chiar mai accentuate decat in aprilie. Daca in aprilie - prima luna de aplicare a accizei suplimentare - vanzarile de carburanti au scazut cu 16,2% fata de martie, in luna mai scaderea a fost de 19,6% fata de aprilie, arata datele centralizate de Asociatia Benzinarilor Particulari din Romania (ABPR). "Zilele acestea am primit datele privind vanzarile de benzina si motorina pe luna mai. Este o scadere de 19,6% in medie fata de luna anterioara, foarte probabil cauzata de scaderea puterii de cumparare a soferilor si de introducerea accizei suplimentare", a declarat pentruAdevarulIon Tache, presedintele ABPR.

Christine Lagarde, asul din maneca Angelei Merkel? Cancelarul german, Angela Merkel, l-a intrebat pe omologul sau francez, Francois Hollande, daca este pregatit sa o propuna pe Christine Lagarde, director general al FMI, ca presedinte al Comisiei Europene, potrivit unor surse citate de Reuters. Europenii sunt divizati in ce priveste inlocuitorul lui Jose Manuel Barroso in fruntea CE. La Viena, reprezentanti ai partidelor europene de extrema-dreapta - Frontul National francez (FN), FPO austriac si partidul bulgar Ataka - s-au intalnit cu ultranationalistii rusi. Interviul acordat de Marine Le Pen revistei Der Spiegel a socat germanii. Angela Merkel, cel mai puternic sef politic din Europa, ar dori ca actualul director general al FMI, Christine Lagarde, sa preia functia lui Jose Manuel Barroso la presedintia Comisiei Europene, o miscare politica foarte subtila, pentru a pune toata lumea de acord, dar si pentru a intari propria influenta, arata unele publicatii europene citand surse franceze, scrieRomania Libera.