Dosarul ICA. "Ziua Z" pentru Dan Voiculescu. Mogulul ar trebui sa se prezinte astazi la procesul in care este judecat in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Dezbaterile sunt programate incepand cu ora 9.00, cand sunt asteptati cei 13 inculpati, acuzati de producerea unui prejudiciu de 60 de milioane de euro. Acest caz se judeca din 2008. Noul Cod Penal implementat la inceputul anului a scazut pedepsele, inclusiv pe aceea pentru spalare de bani, de care este acuzat Dan Voiculescu. In acest moment, in interiorul sistemul judiciar se dezbat doua chestiuni de drept care se contrazic. Ele vizeaza aplicarea legii penale mai favorabile. O parte dintre juristi considera ca aceasta lege ar trebui aplicata global, strict pe prevederile noului sau vechiului Cod, in timp ce alta parte sustine ca, in cazul unei condamnari, se vor aplica cele mai favorabile prevederi din ambele Coduri. Daca se ajunge la un consens pentru ultima varianta, Dan Voiculescu are mari sanse sa scape de acuzatii la sfarsitul anului, faptele pentru care este acuzat fiind in pragul prescrierii, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum vad rusii harta Europei in 2035. O harta publicata in presa rusa arata cum unele aspiratii expansioniste ale Kremlinului au devenit realitate, ridicand noi semne de intrebare cu privire la momentul in care au aparut planurile de anexare a Peninsulei Crimeea. Acum doi ani, in presa rusa era rostogolita o harta a Europei. Sursa era "Express Gazeta", un cotidian tabloid care se face remarcat pentru titlurile senzationaliste. Harta ar fi fost elaborata, sustineau jurnalistii rusi, de "experti in geopolitica" pe care nu-i numea, care ar fi folosit si lucrari ale analistilor Alvin Toffler, Zbignew Brzezinski si Samuel Huntington. Atunci, harta era considerata cel mult o incercare de a atata spiretele nationaliste in randul categoriei de rusi nemultumiti de declinul Rusiei in randul puterilor mondiale. Acum, harta a fost reluata de publicatiile internationale si, desi ea nu a suferit nicio modificare, o granita s-a schimbat categoric: cea a Ucrainei, anuntaAdevarul.

Cum a ajuns Polonia liderul Europei de Est. Si ce i-a lipsit Romaniei. Polonia este departe de a fi perfecta, iar politica sa regionala este chestionabila, dar nu exista nici o indoiala in mintea partenerilor occidentali ca Polonia este povestea de succes a Europei de Est, care isi merita pozitia de lider. Cum a fost insa posibil "miracolul de pe Vistula", ce au facut polonezii si n-a facut Romania si cum s-a ajuns aici? Cu 25 de ani in urma, in 1989, singura tara est-europeana care se putea compara cu Romania prin dimensiunea dezastrului economic era Polonia. Ungurii experimentau deja capitalismul de cateva decenii, in Iugoslavia inca nu incepuse razboiul si, in pofida inflatiei, economia inca functiona, Cehoslovacia era departe de a fi in ruina, cu toate dificultatile care existau, mai ales in Slovacia. Pana si Bulgaria era relativ stabila. Dar cele mai mari doua tari din regiune, Polonia si Romania, erau la pamant. Drumurile pe care aveau sa apuce aveau sa duca spre destinatii diferite, informeazaRomania Libera.

DW: Preferinta pentru original. Inaintea scrutinului prezidential, dreapta reformista romaneasca ar face bine sa mediteze in continuare, in mod serios, asupra unora din lectiile alegerilor europene. Daca, dincolo de absenteism si de succesul alarmant al antidemocratiei extremiste ori populiste, de stanga si de dreapta, mai exista un punct asupra caruia merita meditat profund in legatura cu recentele alegeri derulate pe Batranul Continent, acest subiect vizeaza vointa, desteptaciunea si instinctele electoratului. Evident, nu toti alegatorii au aceleasi capacitati de a patrunde intelectual in miezul unor chestiuni politice delicate si dificile. Iar in conditiile globalizarii si ale noilor amenintari rusesti, complexitatea oricum ampla a situatiei tarilor europene aflate in interiorul NATO si al Uniunii Europene, in zona euro sau in afara ei, in Schengen sau dincolo de Schengen, a dobandit noi dimensiuni, scrieDeutsche Welle.

"FIFA face bani, jefuieste organizatorii si forteaza legislatia locala". Un moderator britanic face dezvaluiri socante despre forul mondial. John Oliver, gazda unui show de comedie, a realizat o mica analiza a situatiei de la Campionatul Mondial din Brazilia. Cunoscut pentru implicarea sa in The Daily Show, cu Jon Stewart, Oliver a acceptat sa explice in propria emisiune cum sta situatia de peste Ocean, cu 4 zile inainte de startul CM. Oliver a dezvaluit informatii despre FIFA si despre risipa care s-a facut in organizarea Campionatului Mondial din Brazilia. De exemplu, stadionul din Manaus, in valoare de 270 de milioane de dolari, a fost construit de organizatori pentru a gazdui doar 4 meciuri! Mai mult, stadionul va fi parasit dupa CM, in conditiile in care echipa locala nu poate umple nici pe departe capacitatea arenei, anuntaGSP.

Elena Udrea: PMP reprezinta Opozitia. PNL si PDL, neputinta si aroganta. Noul presedinte al PMP declara, intr-un interviu acordat "Evenimentului zilei" ca formatiunea sa va face o opozitie dura si argumentata la Guvernul Ponta, deoarece PNL si PDL sunt incapabile de acest lucru. Evenimentul zilei: Va asteptati la scorul de 80% la Congres? Nu este prea mare? Elena Udrea: Cred ca munca pe care am depus-o de la intrarea mea in partid pe 30 ianuarie si, intrun final, rezultatul de la europarlamentare, care ne-a transformat in singurul partid in crestere si principalul partid de centru-dreapta din urbanul mare, i-au convins pe colegi ca sunt cea mai buna optiune pentru PMP. Ma bucura foarte mult increderea lor in proiectul pe care l-am propus la Congres si in capacitatea mea de a face din PMP principala forta politica de centrudreapta din Romania, partidul asteptat de atat de multi oameni de buna-credinta care doresc un stat de drept functional, o Justitie independenta, institutii puternice, bunastare, sanse si oportunitati de dezvoltare personala. Integral inEVZ.

Curtea de Conturi: Primaria Sectorului 3 a platit ilegal 8,2 milioane de euro catre firma Rosal, controlata de Silviu Prigoana. Primaria Sectorului 3 a platit ilegal unor firme 8,5 milioane de euro in 2012, din care 8,2 milioane de euro au fost virati catre Rosal SA, firma controlata de familia omului de afaceri Silviu Prigoana, potrivit Digi 24. Inspectorii spun ca banii platiti ilegal de Primaria Sectorului 3 reprezinta 95% din prejudiciul total produs la nivelul Capitalei. Curtea de Conturi a stabilit ca banii au fost castigati ilegal dupa ce primaria a majorat tarifele pentru salubrizare si deszapezie, fara a respecta legea. "Au fost efectuate plati nedatorate prin indexarea retroactiva a tarifelor de curatenie in procent de 57,74%", se arata in raportul Curtii de Conturi, potrivit sursei citate. Rosal are monopol pe serviciile de salubrizare, deszapezire si ridicare de masini in Sectorul 3. Firma este controlata de omul de afaceri Silviu Prigoana, prin intermediul fiului sau, Honorius, care detine 67 la suta din firma. Inspectorii Curtii de Conturi spun ca una din metodele prin care firma Rosal a primit bani iegal a fost marirea fictiva a unor suprafete curatate, scrieAdevarul.