"Turnat de interlopi". Un avocat constantean retinut de DNA pentru trafic de influenta. Procurorii DNA Constanta au emis in aceasta seara ordonanta de retinere pentru 24 de ore pe numele lui Sorin Calaigii, avocat in cadrul Baroului Constanta, suspectat de savarsirea a trei infractiuni de trafic de influenta. In acelasi caz, procurorii anticoruptie au inceput si urmarirea penala a unui avocat din Bucuresti. Potrivit DNA-Serviciul teritorial Constanta, in cauza exista probe temeinice pentru capetele de acuzare. "La data de 6 noiembrie 2013, inculpatul Sorin Calaigii a pretins suma de 15.000 euro de la o persoana pentru ca, folosindu-si influenta pe care afirma ca o avea asupra unor judecatoare din cadrul Curtii de Apel Constanta, sa le determine pe acestea sa respinga recursul declarat de Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta impotriva sentintei de achitare pronuntate de Judecatoria Constanta in care persoana respectiva fusese judecata pentru savarsirea infractiunii de viol", scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Efectele Facebook. Cum am ajuns sa ne spionam intre noi si ce spune SRI despre monitorizarea retelelor sociale. In urma cu 25 de ani, sub teroarea Securitatii lui Ceausescu, romanii isi protejau cu indarjire intimitatea. Astazi, in vremea socializarii pe internet, ne punem viata personala la dispozitia tuturor. Dupa ce in editia de ieri am analizat felul in care reteaua de socializare Facebook a ajuns sa influenteze evenimentele sociale si politice din Romania, "Adevarul" va prezinta astazi cea de-a doua parte a campaniei derulate pe acest subiect. Despre controversele privind monitorizarea serviciilor secrete si despre schimbarile pe care Facebook le-a adus in rutina noastra de zi cu zi. Facebook a facut comunicarea mai usoara, dar nu asta e marea inovatie pe care a adus-o reteaua inventata de Mark Zuckerberg, pentru ca oamenii comunicau destul de bine si inainte, chiar si aflati in locuri diferite ale planetei. Facebook a schimbat, inainte de toate, felul in care percepem intimitatea si a introdus, la scara globala, un obicei: expunerea vietii personale pe internet, anuntaAdevarul.

Cum i-a trimis la plimbare pesedistul Ciprian Nica pe senatorii din SUA: "Americanii sa-si vada de coruptii lor!". Au facut zid in jurul colegilor pe care procurorii ii voiau anchetati, insa nu au nicio tresarire cand sunt criticati. Semnalul tras, intr-un interviu Gandul, de senatorii americani John McCain, Ron Johnson si Chris Murphy, care au calificat ca fiind "de tot rasul" procedura prin care dosarele de coruptie sunt ingropate in Parlament, nu starneste vreun sentiment de vinovatie printre alesi. Ba dimpotriva. "Daca e legal, pot eu sa le spun cum sa nu voteze?", spune presedintele comisiei juridice a Camerei Deputatilor, conservatorul Bogdan Ciuca. "Lasa-i in pace si pe americani, sa-si vada de coruptii lor! Ce, ne dau ei lectii de cum sa votam?", se revolta si vicepresedintele comisiei, pesedistul Ciprian Nica. In opozitie acum, liberalii pledeaza pentru eliminarea prevederii constitutionale referitoare la votul dat de Parlament in cazul imunitatii privind retinerea, arestarea preventiva sau perchezitia, informeazaGandul.

Cu ce s-au drogat marii scriitori si pictori ai Romaniei. Scriitori, artisti, pictori au consumat narcotice pentru a descoperi noi taramuri, pentru a evada din cele in care se simteau captivi, pentru inspiratie, pentru a scapa de durerile unei lumi prea mici sau pentru altele cat se poate de reale. I-a transformat acest viciu in artisti mai desavarsiti? Lucrarea lui Andrei Oisteanu - "Narcotice in cultura romana" porneste tocmai de la definirea cuvantului-cheie al acestei scrieri. Prin narcotice sunt denumite planta si substanta care modifica starea psiho-mentala a unei persoane, iar aici includem de la ceai si cafea la opium, heroina, alcool, eter, bromura, camfor, cocaina, mescalina. Artistii le-au consumat pentru a se folosi de ele direct sau indirect in procesul de creatie. Poetii si le-au administrat pentru sporirea creativitatii si hranirea imaginatiei (Tristan Tzara si Ion Barbu). Altii au folosit incarcatura simbolica a numelor drogurilor pentru a-si potenta mesajul poetic (Geo Bogza, Sasa Pana sau Victor Brauner). O serie de scriitori au folosit narcoticele pentru a-si inabusi durerile fizice (Eminescu sau Odobescu) sau pentru a evada spre noi paradisuri artificiale (Alexandru Macedonski). Ori le-au administrat propriilor personaje (cazul lui Mateiu Caragiale sau Mircea Cartarescu), scrieRomania Libera.

Intelectualul in politica: sfarsitul unui mit. O greseala a ultimilor ani a fost ideea ca intelectualii constituiti in grup solidar, protejandu-se unii pe altii, promovandu-se unii pe altii, ar trebui sa preia puterea spre binele tuturor. Figura intelectualului in politica a ajuns intr-un punct critic. Dupa congresul PMP am putut vedea ca niciunul dintre intelectualii plecati din PDL nu a fost cooptat in conducerea partidului. Elena Udrea, care condusese practic organizatia si inainte de congres, s-a impus in mod categoric si niciunul dintre rivalii declarati sau potentiali nu a protestat. Dimpotriva, in ciuda melancoliei, unii dintre ei par multumiti. Iar daca imediat dupa alegerile europene avusesera ceva de spus, au facut-o mai curand aluziv, anuntaDeutsche Welle.

Ministerul Sanatatii lasa pe drumuri sute de medici tineri! Peste 700 de doctori care au terminat recent rezidentiatul nu se pot angaja, din cauza ca Ministerul intarzie eliberarea unor documente necesare obtinerii certifi catelor de libera practica. Fara aceasta patalama, niciun cabinet sau spital afl at in contract cu asigurarile nu le poate oferi de munca. Desi principalul obiectiv invocat de ministrii care s-au perindat la Sanatate a fost pastrarea medicilor in tara, actiunile lor dovedesc contrariul. Peste 700 de medici care au finalizat programul de rezidentiat anul acesta risca sa ramana pe drumuri din cauza birocratiei. Desi au sustinut examenul de specialitate in martie, Ministerul Sanatatii intarzie sa le semneze ordinele necesare obtinerii certificatelor de libera practica. Fara aceste documente, medicii nu pot profesa in niciun cabinet sau unitate spitaliceasca aflata in contract cu Casa de asigurari. Ieri a fost ultima zi de contractare pentru furnizorii din Bucuresti, ceea ce inseamna ca au ratat angajarea pe un an. Singura solutie ramane sa se mute in alte orase unde se prelungeste perioada de contractare sau sa plece in strainatate, informeazaEVZ.

Judecatorii lui Voiculescu fug de sentinta ca dracul de tamaie. Magistratii refuza sa mai judece dosarul privatizarii Institutului pentru Cercetari Alimentare, in care omul de afaceri Dan Voiculescu este acuzat de spalare de bani. Judecatorul Florica Duta a anuntat ieri ca se pensioneaza si nu mai vrea sa judece nici macar pe cererile facute de avocati Inculpatii din dosarul "ICA", in care Dan Voiculescu este acuzat de spalare de bani, au primit, ieri, un ajutor nesperat din parte completului de judecata, mai exact din partea magistratului Florica Duta. La inceputul termenului care trebuia sa aiba loc la primele ore ale diminetii, judecatorul, care cu numai o saptamana in urma anunta ca vrea sa se pensioneze de la 1 iulie, le-a atras atentia celor prezenti in sala ca exista o hotarare a colegiului de conducere al Curtii de Apel Bucuresti (CAB) prin care se stabileste ca dosarul trebuie trimis pentru repartizare aleatorie unui nou complet, daca cel actual nu are aceeasi componenta ca cea stabilita de la bun inceput, respectiv judecatorii Duta si Stan Mustata, scrieAdevarul.