Ancheta fara precedent. DNA cauta parlamentarii care au luat spaga pentru a vota o lege. Potrivit Laurei Kovesi, mai multi politicieni si-au conditionat votul pentru modificarea legii de organizare a ASF. Cand un senator sau un deputat comite o fapta de coruptie, solicita bani sau bunuri sau alte foloase pentru a vota intr-un anume fel, pentru a introduce in lege un anume amendament si comite o fapta de natura penala, atunci nu sunt sub protectia Constitutiei.(...) Este pentru prima data cand avem informatii si suspectam ca s-ar fi oferit bunuri sau foloase pentru ca aceasta lege sa fie adoptata intr-un anume fel. Este o investigatie in curs, deocamdata este o suspiciune care trebuie dovedita sau infirmata prin probele pe care le administram", a declarat Laura Kovesi, sefa DNA, intr-un interviu recent, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Dosare care zac in instanta. Cum a fost amanat, aproape opt ani, dosarul lui Ovidiu Tender, pentru care avocatul Ponta a fost dat afara din sala de judecata: au citat un mort si au pierdut un inculpat. Dosarul in care omul de afaceri Ovidiu Tender este acuzat de un prejudiciu de 43,7 milioane de dolari zace pe rolul Tribunalului Bucuresti de 2.849 de zile fara o prima sentinta. Dupa 7 ani si 9 luni, judecatorii nu au reusit sa se pronunte pe fond in dosarul in care Tender si Marian Iancu sunt acuzati de procurori de preluarea ostila si spolierea companiei CAROM. Gandul publica in premiera rechizitoriul acestui dosar in care Tender a fost aparat chiar de catre premierul Victor Ponta, dar si motivele pentru care dosarul a fost amanat, anuntaGandul.

Peste 10 miliarde de lei din taxa pe viciu. Taxa pe viciu aduce Sanatatii, din 2006, in jur de 1,3 miliarde de lei pe an, din care sunt completate bugetele programelor nationale, cele pentru reabilitarea unitatilor sanitare si pentru achizitii de echipamente, aparatura pentru spitale si ambulante, au precizat reprezentantii Ministerului Sanatatii. Taxa se aplica pe tutun si alcool, cu exceptia berii si a vinului. Potrivit Mediafax, incepand cu 2006, anul adoptarii Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, s-a adaugat o noua sursa de venituri proprii ale Ministerului Sanatatii: taxa pentru sanatate, cunoscuta si ca taxa pe viciu. Prin acest act normativ, in scopul combaterii consumului excesiv de produse din tutun si bauturi alcoolice altele decat berea si vinul, precum si pentru finantarea cheltuielilor de sanatate, s-au instituit contributii ce se constituie in venituri proprii ale MS. Sumele provenite din taxa pe viciu care au revenit Ministerului Sanatatii in perioada 2006 - aprilie 2012 au fost de aproximativ 7,5 miliarde de lei, conform datelor institutiei. MS estimeaza incasarile anuale din taxa de viciu la aproximativ 1,3 miliarde de lei pe an, informeazaAdevarul.

Cine plateste prejudiciul directorului RADET? Condamnarea definitiva la inchisoare cu executare a directorului RADET Constanta, Ilie Rachieru, ridica o intrebare: cine plateste prejudiciul creat de el? Organizatia Constanta a Partidului Democrat Liberal i-a cerut ieri public primarului Radu Mazare si consilierilor locali PSD, care au ignorat cererea prin care consilierii sai locali solicitau constituirea Consiliului Local Constanta in parte civila in acest proces, sa acopere din propriul buzunar prejudiciul creat de Rachieru. Reamintim ca acesta a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si luare de mita in forma continuata, scrieRomania Libera.

DW: Moldova, in pragul unei rebeliuni armate? Autonomia gagauza (denumirea oficiala - UTA "Gagauz-Yeri") trimite semnale din ce in ce mai ingrijoratoare Chisinaului. Dupa ce a amenintat ca Gagauzia se va separa de Republica Moldova daca Chisinaul va semna Acordul de Asociere cu UE, guvernatorul regiunii, Mihail Formuzal, a dat indicatii primarilor din autonomie sa formeze, in urmatoarele doua saptamani, lista "garzilor populare". Serviciul de Informatii si Securitate al Republicii Moldova a difuzat un comunicat in care invoca anumite "miscari secesioniste" observate la nordul (orasul Balti) si sudul (orasul Comrat) tarii, anuntaDeutsche Welle.

Rusia acuza activistii din Crimeea de terorism. Serviciile federale de securitate din Rusia, FSB, au un dinte impotriva activistilor din Crimeea. La sfarsitul saptamanii trecute, au anuntat arestarea a patru persoane pe motiv ca acestea ar fi planuit sa arunce in aer mai multe tinte, printre care si o statuie a lui Lenin. Vice News i-a luat interviu unuia dintre suspecti, un activist pe nume Gennady Afanasiev, la scurt timp dupa referendumul din martie pe care Rusia l-a folosit pentru a justifica anexarea Crimeei. Am tinut legatura cu Afansiev in capitala regionala Simferopol pentru a afla unde si cand vor avea loc protestele pro-Ucraina. Chiar si atunci cand trupele ruse si-au extins controlul asupra provinciei ucrainene, el a fost unul dintre putinii organizatori ai marsului care nu s-a temut sa-si continue activismul. Integral peVice.com.

Mafia analizelor medicale. Se deschide robinetul cu bani pentru laboratoarele de apartament! Oficialii din Sanatate au relaxat mult criteriile de selectie pentru laboratoarele care vor sa obtina bani de la stat. Orice centru privat va putea incheia contracte cu casa de asigurari, indiferent daca are aparatura numai buna de casat sau acreditari dupa ureche. Consecinta: acuratete scazuta si frauda masiva cu analize Anul 2014 a insemnat o dublare a bugetului pentru servicii paraclinice (analize medicale), de la 376 milioane de lei, in 2013, la 750 de milioane de lei. O masura aparent buna, care le garanteaza romanilor ca vor putea sa isi faca analizele gratuit pe tot parcursul unei luni, fara riscul de a se epuiza plafoanele in primele zile. Din nefericire, odata cu cresterea plafoanelor, oficialii din Sanatate au coborat si garda in ceea ce priveste criteriile de selectie a laboratoarelor ce vor avea contracte cu casele de asigurari. Asta inseamna ca numai cine nu va vrea nu va avea acces la bani, indiferent daca au aparatura de pe vremea lui Pasvante sau acreditari obtinute prin spaga, scrieEVZ.

Electorata e doar inceputul. Guvernul pregateste un pachetel electoral pentru bugetari, pensionari si familiile sarace. Electorata nu este totul pentru anul electoral 2014. In prag de alegeri prezidentiale, Guvernul se pregateste sa lanseze pe piata un set de masuri cu impact social, sustinand ca masurile sunt negociate cu FMI si ar putea intra in vigoare la inceputul anului viitor. Oferta electorala a lui Ponta include majorari salariale pentru bugetari, cresterea pensiei sociale, a indemnizatiilor de crestere a copilului, precum si introducerea unei alocatii speciale pentru copiii din familii cu venituri reduse. Cum vor fi sustinute insa aceste masuri, de unde se vor lua banii? Contactati de Gandul, reprezentantii Ministerului Muncii, nu au un raspuns in acest moment, sustinand doar ca se vor face simulari si parametrii bugetari vor fi conveniti cu organismele financiare internationale, anuntaGandul.