Sofismele politicii europene. Premierul britanic David Cameron a declansat o ampla campanie de persuasiune europeana, incercand sa stopeze proiectele cancelarului Angela Merkel. Curajul si insistenta cu care David Cameron isi apara cauza ne obliga si pe noi sa analizam situatia mai indeaproape. Intr-un editorial aparut simultan in mai multe publicatii europene (si in Hotnews in versiune romaneasca), premierul britanic sustine ca Jean-Claude Juncker nu are nicio legitimitate democratica, cata vreme nu a figurat pe nicio lista electorala si nu a fost votat de nimeni. Mai mult, in Germania, de pilda, de unde vine sustinerea politica cea mai puternica, abia 15% din cetateni stiau ca el era unul dintre candidatii "prora" (Spitzenkandidaten) ai grupurilor politice europene. Parlamentul European nu este legislativul Uniunii Europene si are o putere limitata. Prin urmare, o adancire a democratiei europene ar pretinde o crestere a rolului Parlamentului European in toate privintele, inclusiv in desemnarea presedintelui Comisiei Europene. Tratatul de la Lisabona a reprezentat de altfel un progres, facand o referire la "rezultatul alegerilor", noteazaDeutsche Welle.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Harta gruparilor criminale din Franta: Hotii din Romania actioneaza in multe regiuni. Gruparile criminale formate din romani si romi proveniti din Romania au o influenta puternica in mai multe regiuni din Franta, se arata intr-un raport al Sirasco, centrul de analiza privind crima organizata din cadrul Ministerului de Interne francez si citat de "Le Figaro". Potrivit ultimului raport privind gruparile criminale din Franta, realizat de Sirasco, centrul de analiza privind crima organizata din cadrul Politiei judiciare a Ministerului de Interne, se remarca expansiunea gruparilor din Estul Europei si din Balcani in zonele rurale. Provinciile Alsacia, Lorena si Champagne-Ardenne sunt sub influenta puternica a gruparilor criminale din Balcani care detin controlul in ceea ce priveste furturile, scrieAdevarul.

Cine este calul troian al PSD in sanul Dreptei? Daca numaram voturile obtinute in turul intai al prezidentialelor din anul 2000 de domnii Stolojan, Isarescu, Frunda, Roman si Melescanu, iese un procent semnificativ peste 30%, care daca ar fi fost acordate unui candidat unic l-ar fi trimis pe acesta in turul al doilea impreuna cu Ion Iliescu. Fragmentarea votului anti-PDSR nu numai ca i-a garantat mandatul lui Iliescu, dar a alimentat votul-protest antisistem care l-a propulsat pe Corneliu Vadim Tudor in turul al doilea. Consecinta cea mai grava a acestei faramitari a constat insa in cei patru ani in care PDSR/PSD a guvernat, sub Nastase, practic, fara opozitie. Acum dezastrul care a dus la guvernarea Nastase si a dus Romania in pragul unui regim autoritar de tip Putin este pe cale sa se repete, relateazaRomania Libera.

Puterea neocomunista si mineriada din iunie 1990. Zilele de 13-15 iunie 1990 au fost cele mai negre din istoria postdecembrista a Romaniei. Puterea neocomunista de la Bucuresti (presedintele Ion Iliescu, impreuna cu guvernul Petre Roman) a contribuit, datorita revarsarii de violenta si barbarie din acele trei zile, la crearea unei imagini negative a tarii in Occident. "Dejistii" si cei din esalonul al doilea al PCR,- practic, cei care confiscasera revolutia din decembrie 1989, orchestrand evenimentele si deturnandu-le in conformitate cu propriile interese, - izbutisera initial sa induca in eroare opinia publica internationala, ca de altfel si marea parte a opiniei publice din interior. Revolutia, "televizata in direct", reusise sa demonstreze ca poporul ajunsese la capatul rabdarii, find satul de privatiuni si totodata dornic sa o rupa cu regimul totalitar de extrema stanga pentru totdeauna, scrieAdevarul.

SIIL, cei mai periculosi teroristi ai momentului. Ambasadorul Romaniei la Bagdad transmite, pentruGandul, cum au fost extrasi compatriotii nostri din cele mai explozive zone din Irak. La nici trei ani de cand ultimii soldati americani au parasit Irakul, tara a fost aruncata in haos de o grupare jihadista atat de sangeroasa, incat si al-Qaida s-a delimitat de ea. Luni noapte, insurgentii din Statul Islamic din Irak si Levant (SIIL) au cucerit Mosul, al doilea cel mai mare oras din Irak. Vineri, erau aproape de Bagdad. Situatia extrem de grava din Irak este un pericol nu doar pentru regiunea Orientului Mijlociu, ci pentru intreaga lume, deoarece se crede ca SIIL are si luptatori originari din SUA si state europene, care s-ar putea intoarce in tarile de origine, pentru a organiza atacuri teroriste. In pericol sunt si romanii aflati la munca in Irak, care au fost extrasi din orasele considerate a fi cele mai periculoase, dupa cum ne-a povestit ambasadorul roman la Bagdad."

Dosarul "Referendumul fraudat". Oamenii lui Dragnea: "Am fost des la toaleta, nu stim cine a semnat pe lista, deoarece la referendum a fost cald afara". Zeci de persoane au fost audiate in dosarul "Referendumului fraudat". Martorii au jurat pe Biblie ca nu au votat, desi apareau pe liste, in timp ce membrii sectiilor de votare au aratat ca au iesit des la toaleta. Aproape 30 de persoane au fost audiate, ieri, la Instanta Suprema, in dosarul "Referendumului fraudat" din 29 iulie 2012. Oamenii au aratat ca nu s-au dus la vot sau erau plecati din tara, dar ca apareau pe liste. Complicii vicepremierului Dragnea nu se considera vinovati, dar ar accepta sa munceasca gratis, daca vor fi gasiti in culpa, scrieEVZ.

Criza din Ucraina pericliteaza si reactoarele atomice ale tarii. Situatia politica instabila din Ucraina ameninta si securitatea celor 15 reactoare nucleare mostenite din perioada sovietica, avertizeaza experti germani. Ei vor ca opinia publica sa ia act de acest pericol. Stirea recenta, conform careia estul Ucrainei se confrunta cu o penurie de apa ca urmare a avarierii unei conducte, nu inseamna nimic bun pentru securitatea centralelor atomice ale tarii. Mii de oameni din regiunea de criza se confrunta cu lipsa apei potabile. Or, pentru exploatarea in siguranta a centralelor atomice, functionarea retelelor de apa si curent este de maxima importanta. Michael Sailer, membru al Comisiei pentru securitatea reactoarelor din Germania, a declarat pentruDeutsche Welle: "Daca s-a decis exploatarea unui reactor nuclear sau, ca in cazul de fata, a unui intreg parc de reactoare, atunci este obligatoriu sa se poata garanta stabilitatea sociala a acelei tari. In niciun caz nu este permis ca zona respectiva sa devina teatru de razboi".

Turismul medical si avantajul preturilor mici. Poate primi Romania aproape jumatate de miliard de euro anual din turismul medical? Cu investitii in infrastructura sanitara si de transport, lucrurile s-ar putea schimba chiar de anul viitor. Intre sapte si noua milioane de persoane fac turism in scopuri medicale, la nivel mondial. O piata a carei valoare depaseste 35 miliarde de euro. Asa arata statisticile. Iar cele mai solicitate interventii sunt cele stomatologice. Intre tarile care au dezvoltat acest segment se afla si Romania. Si, chiar daca veniturile generate aici sunt la un nivel mult mai scazut, potentialul este urias: cu cele mai mici costuri din Uniunea Europeana la serviciile medicale, piata locala a turismului medical ar putea depasi 400 milioane de euro in 2015, dublu fata de nivelul la care se afla acum, scrieCapital.

Ponta si Sova depind de suspendarea acordului cu FMI. Campania electorala pentru prezidentiale s-a aliniat cu competitia interna din PSD pentru sefia partidului, marele perdant din acest joc incrucisat de interese prefigurandu-se a fi stabilitatea economiei romanesti. In cheia aceasta trebuie inteles esecul pe linie al relatiei Guvernului cu FMI, esec la care au contribuit, pe langa ratarea in serie a numeroase tinte asumate de Palatul Victoria, si doua initiative extrem de controversate: alungarea mangementului privat din companiile de stat (tentativa in curs, coordonata de tandemul Ponta-Sova), respectiv reducerea CAS cu cinci puncte procentuale fara acordul Fondului si fara un studiu de impact, dupa cum bine a reiesit din declaratiile la cald ale premierului si ale ministrului de Finante, relateaza Romania Libera.