Subiectele Zilei: SIIL, cei mai periculosi teroristi ai momentului. Cum au fost extrasi compatriotii nostri din cele mai explozive zone din Irak; Ponta si Sova depind de suspendarea acordului cu FMI; Criza din Ucraina pericliteaza si reactoarele atomice ale tarii
Harta gruparilor criminale din Franta: Hotii din Romania actioneaza in multe regiuni. Gruparile criminale formate din romani si romi proveniti din Romania au o influenta puternica in mai multe regiuni din Franta, se arata intr-un raport al Sirasco, centrul de analiza privind crima organizata din cadrul Ministerului de Interne francez si citat de "Le Figaro". Potrivit ultimului raport privind gruparile criminale din Franta, realizat de Sirasco, centrul de analiza privind crima organizata din cadrul Politiei judiciare a Ministerului de Interne, se remarca expansiunea gruparilor din Estul Europei si din Balcani in zonele rurale. Provinciile Alsacia, Lorena si Champagne-Ardenne sunt sub influenta puternica a gruparilor criminale din Balcani care detin controlul in ceea ce priveste furturile, scrie Adevarul.
Cine este calul troian al PSD in sanul Dreptei? Daca numaram voturile obtinute in turul intai al prezidentialelor din anul 2000 de domnii Stolojan, Isarescu, Frunda, Roman si Melescanu, iese un procent semnificativ peste 30%, care daca ar fi fost acordate unui candidat unic l-ar fi trimis pe acesta in turul al doilea impreuna cu Ion Iliescu. Fragmentarea votului anti-PDSR nu numai ca i-a garantat mandatul lui Iliescu, dar a alimentat votul-protest antisistem care l-a propulsat pe Corneliu Vadim Tudor in turul al doilea. Consecinta cea mai grava a acestei faramitari a constat insa in cei patru ani in care PDSR/PSD a guvernat, sub Nastase, practic, fara opozitie. Acum dezastrul care a dus la guvernarea Nastase si a dus Romania in pragul unui regim autoritar de tip Putin este pe cale sa se repete, relateaza Romania Libera.
Puterea neocomunista si mineriada din iunie 1990. Zilele de 13-15 iunie 1990 au fost cele mai negre din istoria postdecembrista a Romaniei. Puterea neocomunista de la Bucuresti (presedintele Ion Iliescu, impreuna cu guvernul Petre Roman) a contribuit, datorita revarsarii de violenta si barbarie din acele trei zile, la crearea unei imagini negative a tarii in Occident. "Dejistii" si cei din esalonul al doilea al PCR,- practic, cei care confiscasera revolutia din decembrie 1989, orchestrand evenimentele si deturnandu-le in conformitate cu propriile interese, - izbutisera initial sa induca in eroare opinia publica internationala, ca de altfel si marea parte a opiniei publice din interior. Revolutia, "televizata in direct", reusise sa demonstreze ca poporul ajunsese la capatul rabdarii, find satul de privatiuni si totodata dornic sa o rupa cu regimul totalitar de extrema stanga pentru totdeauna, scrie Adevarul.
SIIL, cei mai periculosi teroristi ai momentului. Ambasadorul Romaniei la Bagdad transmite, pentru Gandul, cum au fost extrasi compatriotii nostri din cele mai explozive zone din Irak. La nici trei ani de cand ultimii soldati americani au parasit Irakul, tara a fost aruncata in haos de o grupare jihadista atat de sangeroasa, incat si al-Qaida s-a delimitat de ea. Luni noapte, insurgentii din Statul Islamic din Irak si Levant (SIIL) au cucerit Mosul, al doilea cel mai mare oras din Irak. Vineri, erau aproape de Bagdad. Situatia extrem de grava din Irak este un pericol nu doar pentru regiunea Orientului Mijlociu, ci pentru intreaga lume, deoarece se crede ca SIIL are si luptatori originari din SUA si state europene, care s-ar putea intoarce in tarile de origine, pentru a organiza atacuri teroriste. In pericol sunt si romanii aflati la munca in Irak, care au fost extrasi din orasele considerate a fi cele mai periculoase, dupa cum ne-a povestit ambasadorul roman la Bagdad."
Dosarul "Referendumul fraudat". Oamenii lui Dragnea: "Am fost des la toaleta, nu stim cine a semnat pe lista, deoarece la referendum a fost cald afara". Zeci de persoane au fost audiate in dosarul "Referendumului fraudat". Martorii au jurat pe Biblie ca nu au votat, desi apareau pe liste, in timp ce membrii sectiilor de votare au aratat ca au iesit des la toaleta. Aproape 30 de persoane au fost audiate, ieri, la Instanta Suprema, in dosarul "Referendumului fraudat" din 29 iulie 2012. Oamenii au aratat ca nu s-au dus la vot sau erau plecati din tara, dar ca apareau pe liste. Complicii vicepremierului Dragnea nu se considera vinovati, dar ar accepta sa munceasca gratis, daca vor fi gasiti in culpa, scrie EVZ.
Criza din Ucraina pericliteaza si reactoarele atomice ale tarii. Situatia politica instabila din Ucraina ameninta si securitatea celor 15 reactoare nucleare mostenite din perioada sovietica, avertizeaza experti germani. Ei vor ca opinia publica sa ia act de acest pericol. Stirea recenta, conform careia estul Ucrainei se confrunta cu o penurie de apa ca urmare a avarierii unei conducte, nu inseamna nimic bun pentru securitatea centralelor atomice ale tarii. Mii de oameni din regiunea de criza se confrunta cu lipsa apei potabile. Or, pentru exploatarea in siguranta a centralelor atomice, functionarea retelelor de apa si curent este de maxima importanta. Michael Sailer, membru al Comisiei pentru securitatea reactoarelor din Germania, a declarat pentru Deutsche Welle: "Daca s-a decis exploatarea unui reactor nuclear sau, ca in cazul de fata, a unui intreg parc de reactoare, atunci este obligatoriu sa se poata garanta stabilitatea sociala a acelei tari. In niciun caz nu este permis ca zona respectiva sa devina teatru de razboi".
Turismul medical si avantajul preturilor mici. Poate primi Romania aproape jumatate de miliard de euro anual din turismul medical? Cu investitii in infrastructura sanitara si de transport, lucrurile s-ar putea schimba chiar de anul viitor. Intre sapte si noua milioane de persoane fac turism in scopuri medicale, la nivel mondial. O piata a carei valoare depaseste 35 miliarde de euro. Asa arata statisticile. Iar cele mai solicitate interventii sunt cele stomatologice. Intre tarile care au dezvoltat acest segment se afla si Romania. Si, chiar daca veniturile generate aici sunt la un nivel mult mai scazut, potentialul este urias: cu cele mai mici costuri din Uniunea Europeana la serviciile medicale, piata locala a turismului medical ar putea depasi 400 milioane de euro in 2015, dublu fata de nivelul la care se afla acum, scrie Capital.
Ponta si Sova depind de suspendarea acordului cu FMI. Campania electorala pentru prezidentiale s-a aliniat cu competitia interna din PSD pentru sefia partidului, marele perdant din acest joc incrucisat de interese prefigurandu-se a fi stabilitatea economiei romanesti. In cheia aceasta trebuie inteles esecul pe linie al relatiei Guvernului cu FMI, esec la care au contribuit, pe langa ratarea in serie a numeroase tinte asumate de Palatul Victoria, si doua initiative extrem de controversate: alungarea mangementului privat din companiile de stat (tentativa in curs, coordonata de tandemul Ponta-Sova), respectiv reducerea CAS cu cinci puncte procentuale fara acordul Fondului si fara un studiu de impact, dupa cum bine a reiesit din declaratiile la cald ale premierului si ale ministrului de Finante, relateaza Romania Libera.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU