Judecatorul care si-a avertizat colegele ca sunt interceptate de DNA. Doua judecatoare supreme au fost inculpate pentru ca au primit spaga in petreceri la restaurante selecte din Paris si Bucuresti sau excursii in tari exotice. Procurorii spun ca un magistrat coleg le-a avertizat de ancheta. Patru fosti si actuali magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost inculpati, ieri, pentru fapte de coruptie: Gabriela Birsan (fost presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal), Claudia Corbu (judecator), Iuliana Pusoiu (fost judecator, in prezent notar) si Anton Pandrea (fost sef al Sectiei Penale, in prezent pensionar). Potrivit procurorilor DNA, omul de afaceri Gabriel Chiriac a dat mita, in perioada 2010-2011, judecatoarelor Birsan si Pusoiu, prin intermediul avocatilor Claudia si Radu Gherbovan Silinescu. Spaga era sub forma achitarii unor petreceri la restaurante din Paris si Bucuresti, a achitarii unor excursii in strainatate, a unor deplasari cu avionul, dar si sub forma folosintei unui apartament, respectiv a oferirii unor cadouri. Totul pentru a castiga sau a fi favorizat in procesele aflate pe rolul Sectiei de contencios administrativ si fiscal, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum a ajuns protejatul lui IPS Pimen intermediar al spagilor la Politie. Trei sticle cu vin si trei cobze de peste, pretul unui permis auto. Catalin Axinte, consilier economic al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor si mana dreapta a lui IPS Pimen, este cel care a intermediat spaga prin care directorul adjunct al APIA Suceava a scapat de suspendarea permisului de conducere. Spaga a constat in trei sticle cu vin si trei cobze de peste. Doi preoti, directorul adjunct al APIA Suceava, fostul sef al IPJ Suceava si un agent sef de politie sunt anchetati de procurorii DNA Suceava intr-un dosar de coruptie. Cu totii au stabilit modul in care Delia Moldoveanu, director adjunct al APIA Suceava, a scapat de suspendarea permisului de conducere. Mai exact, in data de 6 aprilie 2014, Delia Moldoveanu a fost oprita in trafic de agentul sef de politie George Alexandru Tauciuc, aflat pe o autospeciala dotata cu aparat radar, anuntaAdevarul.

Interviu cu procuroarea trimisa de Administratia Obama sa-i invete pe romani cum sa scape de marele jaf national: "Coruptia este infractiunea cu cele mai multe victime". Jimmye Warren, unul dintre procurorii americani de top, care s-a remarat prin investigatii sonore legate de industria tutunului si dosare de coruptie, precum si prin dosare de spalare de bani, a explicat intr-un interviu pentru Gandul ca infractiunile de coruptie produc probabil cele mai multe victime. Coruptia inseamna "furt din buzunarele noastre, ale tuturor", spune procurorul american, care a venit in Romania pentru o sesiune de traininguri cu anchetatorii romani. Reprezentanta Departamentului de Justitiei al SUA a povestit si cum functioneaza confirscarea averilor provenite din activitati ilegale si ca o masina folosit pentru jefuirea unei banci sau pentru trafic de droguri poate intra in posesia Politie care sa o utilizeze la prinderea infractorilor. Integral inGandul.

Un sat banatean are de 80 de ani propria revista. Un sat din judetul Timis are, de opt decenii, o revista culturala, difuzata in intreaga lume, pentru ca redactorii ei o trimit fiilor satului stabiliti in strainatate. Profesorul Traian Galetaru din frumoasa si dezvoltata comuna banateana Comlosu Mare se mandreste, pe drept - ca intreaga comunite de altfel - cu faptul ca aici apare o revista culturala de 80 de ani denumita, atat de frumos, "Suflet Nou". Ea a ajuns atat de notorie in tara si in lume incat depaseste, ca difuzare, orice alta publicatie rurala din Romania: in 36 de judete si, peste hotare, in 28 de tari de pe toate continentele, inclusiv in Africa de Sud, in Argentina, Brazilia, Canada, Elvetia, Israel. Moldova, acolo unde traiesc fiii satului sau prietenii comunitatii locale. Revista a fost infiintata in anul 1934 de avocatul Andrei Balan si de atunci apare periodic, de regula, lunar, in 20 de pagini, alb-negru, format mijlociu. Ea este bine ilustrata cu fotografii si sustinuta de intreaga comunitate si, desigur, de primarie. O rubrica de prima pagina intitulata "Un gand pe luna" reda texte scrise de diferite personalitati, precum Avram Iancu, Ion Slavici si altii, scrieRomania Libera.

DW: E cu putinta innoirea radicala a clasei politice? In politica romaneasca, cei care si-au propus un reviriment spectaculos al spiritului etic si reforme radicale au esuat pana acum din motive care nu au fost lamurite. Esecul relativ al PMP are un talc pe care prea putini sunt dispusi sa-l vada: daca nu e cu putinta un partid cu totul nou ca oameni, idei, practici, atunci ce rost mai au toate sciziunile? Nu era mai intelept ca toti disidentii din PDL sa fi ramas acolo si sa fi continuat sa faca politica rabdator, cautand sa creeze, incetul cu incetul, o masa critica pentru sustinerea ideilor lor? Este foarte elocvent un interviu pe care Adrian Papahagi l-a dat pentru Look TV si in care spune un lucru cu adevarat surprinzator: "PMP nu este un partid mai rau decat altele si continua spunand ca si l-ar fi dorit, desigur, infinit mai bun". Nu este prima data cand disidentele prefatate de ambitii mari sfarsesc prost sau mediocru. Cu toate acestea, morala ramane neformulata. Disidentii continua sa creada ca mai devreme sau mai tarziu li se va da dreptate sau cu alte cuvinte ca vor avea candva succes, anuntaDeutsche Welle.

Cine erau oamenii carora familia primarului din Sibiu le-a mostenit averea prin acte false si fara niciun drept. Cele doua imobile aflate in miezul acestui litigiu declansat in anul 1997 se afla in buricul Sibiului, unul pe strada Nicolae Balcescu nr.29, iar celalalt pe strada General Magheru nr.35. Dupa cum reise din intregul material probator administrat in aceasta cauza, litigiul facand obiectul dosarului 2686/1997, proprietarii celor doua imobile au fost sotii Eliseu si Maria Ghenea. Acestia,doi tarani din comuna sibiana Porumbacu de Jos, dupa ce au emigrat in Statele Unite, au revenit pe meleagurile natale cu o bruma de avere din care si-au cumparat cele doua case din Sibiu, precum si casa din satul natal. Potrivit locatarilor mai vechi din aceste case, pe cand era in varsta de 15-16 ani, actuala soacra a primarului Iohannis, Georgeta Lazurca, era fata in casa la proprietarii Ghenea, scrieEVZ.

Dilema "gratiilor" de acasa: DNA nu crede in arestul la domiciliu. Procurorii acuza ca zilele inculpatilor petrecute in arest la domiciliu se scad din pedepse la fel ca in cazul celor care au fost arestati preventiv, ceea ce ar duce la un tratament discriminatoriu. Specialistii au pareri impartite Lipsa unui control permanent in cazul inculpatilor arestati la domiciliu, dar si diferenta de confort de care beneficiaza acestia in comparatie cu cei care stau in arestul Politiei vor fi discutate de judecatorii Curtii Constitutionale, care sunt asteptati sa spuna daca masura arestului la domiciliu este neconstitutionala. Exceptia de neconstitutionalitate a fost ridicata de un procuror DNA la Curtea de Apel Bucuresti, in dosarul in care impotriva omului de afaceri Gruia Stoica s-a luat masura arestului la domiciliu dupa ce a stat o perioada in arestul Politiei Capitalei. Astfel, judecatorii de la Curtea de Apel au decis pe 11 iunie sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la aceasta exceptie ridicata pentru prevederile Noului Cod de Procedura Penala privind arestul la domiciliu, scrieAdevarul.