Scandalul Bercea Mondialu'. Corespondenta EVZ de la Constanta desluseste povestea legaturilor dintre Mircea Basescu si clanul Bercea. Avocatul Adrian Gheorghita a vorbit, in premiera, despre modul in care interlopii faceau presiuni asupra fratelui presedintelui pentru a scapa de puscarie. Inca din primavara lui 2011, Mircea Basescu, asaltat de rudele lui Bercea Mondial, a sesizat Parchetul General si IPJ Constanta. Niciuna dintre institutii nu a avut insa curiozitatea de a-l contacta macar, sustine avocatul Adrian Gheorghita. Vreme de trei ani, pretentiile clanului Bercea s-au transformat in cereri imperioase si ulterior in amenintari la integritatea fizica, daca Mircea Basescu nu-l scapa pe Bercea Mondial din puscarie. In ianuarie 2010, un colaborator al lui Mircea Basescu, Marian Capatana, a venit la biroul acestuia insotit de Sandu Anghel (Bercea Mondial), pe care i l-a prezentat drept o ruda apropiata, afirma avocatul. Sandu Anghel l-a rugat sa-i boteze o nepoata. La intalnire nu s-a stabilit nimic, ramanand sa se auda la telefon. Mircea Basescu s-a consultat cu arhiepiscopul Teodosie si cu parohul bisericii din cartierul sau. Ambii i-au spus ca face o fapta crestineasca. Botezul a avut loc dupa doua- trei zile, la Constanta, scrie EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Toate pacatele lui Bercea Mondialu'. Cum a ajuns un interlop din Olt sa faca avere, sa aiba la mana politicieni si sa provoace scandalul cu familia Basescu. Sandu Anghel, poreclit Bercea Mondialu', in varsta de 47 de ani, din orasul Draganesti-Olt, revine in prim-plan cu inregistrari video in care unul dintre fiii sai, Florin "Basica", trateaza eliberarea din inchisoare a interlopului cu Mircea Basescu, fratele presedintelui tarii. Ascensiunea lui Bercea a avut loc incet, dar sigur, acesta neezitand sa-si solidifice treptat pozitia prin incuscriri cu nume mari ale politicii sau ale justitiei. Despre Bercea Mondialu' a inceput sa se auda mai pregnant incepand dupa anul 2002, acesta dorind sa iasa din orasul natal Draganesti-Olt si sa se extinda catre capitala judetului Olt, Slatina. Dealtfel, el a reusit sa-si construiasca la Slatina mai multe cladiri, majoritatea in mod ilegal prin incalcarea autorizatiilor de constructie, fapt ce a facut ca, in acest oras, sa apara tot felul de cladiri hidoase, toate apartinand unei singure persoane - Bercea Mondialu', unele pe numele sau, altele detinute prin intermediari. In ciuda incalcarii repetate a celor mentionate in autorizatiile de constructie, autoritatile locale reusesc abia in decembrie 2011 sa-i demoleze unul dintre imobilele amplasate in puncte-cheie ale urbei de pe Olt, scrie Adevarul.

Cum a scapat Ponta de clientelismul politic. Pentru prima data in ultimii 20 de ani, Romania are un Executiv care nu poate fi acuzat ca distribuie banii pe criterii politice. Aceasta deoarece, din noiembrie 2013 incoace, Guvernul Ponta nici macar nu se mai chinuie sa publice in Monitorul Oficial primariile si CJ-urile catre care pleaca banii. Potrivit unui raport al Expert Forum, care va fi astazi facut public, clientelismul in alocarea fondurilor publice a revenit dupa 2012. Din 2013 incoace, insa, nu mai sunt date care sa permita verificarea destinatiei sumelor de la buget, deoarece Guvernul Ponta a avut grija sa secretizeze totul. Concret, de luni bune (din noiembrie 2013, data adoptarii OUG 103/2013), nu se mai publica in Monitorul Oficial listele cu primarii si CJ-uri care primesc bani si/sau listele cu proiecte de investitii finantate de la buget. Acum, totul sta in pixul ministrului Dezvoltarii, vicepremierul Liviu Dragnea, iar deciziile acestuia nu se fac publice si nici nu se justifica prin proiecte si stadiul acestora. Alocarile pentru primarii si CJ-uri se faceau prin hotarare de guvern, in special din Fondul de rezerva al Guvernului, scrie Romania libera.

Mircea Geoana le-a vorbit moldovenilor, la Balti, fara a scoate un cuvant. Senatorul Mircea Geoana a vorbit, joi, la Balti, in Republica Moldova, despre importanta semnarii, in zilele urmatoare, a Acordurilor de Asociere si Liber Schimb Republica Moldova-UE, precum si despre faptul ca "Romania si Republica Moldova pot reprezenta, impreuna, o adevarata Poarta a Europei", se arata intr-un comunicat transmis de Senat. Declaratiile ar fi fost facute in cadrul Forumului UE-Moldova, care are loc in 19-20 iunie la Balti. Problema este ca Mircea Geoana nu a spus aceste lucruri, reporterul Gandul asistand la evenimentul din Republica Moldova. Corespondenta Gandul din Balti: Un comunicat de presa al Senatului il citeaza pe Mircea Geoana, Inalt Reprezentant al Guvernului Romaniei la Forumul UE-Moldova, de la Balti, cu un discurs pe care l-ar fi sustinut joi in Republica Moldova, cu o saptamana inainte de semnarea Acordurilor de Asociere si Liber Schimb cu Uniunea Europeana. In acest discurs, Geoana lauda momentul istoric al semnarii..., scrie Gandul.

Unde a gresit Patriarhul Daniel cand a sfintit cu trafaletul? Regulile prevazute de canoanele BOR. Gestul Patriarhului Daniel de a sfinti noile studiori ale Trinitas TV si Radio Trinitas cu trafaletul a starnit un scandal urias. Din pacate, Patriarhia nu a stiu sa explice care era rostul trafaletului si a dat explicatii care nu au lamurit problema. "Nu este trafalet. Trafalet este pentru cei neinitiati, cei care habar n-au in ce consta slujba de sfintire si ce se foloseste la slujba de sfintire. Este o tija de aproximativ 2-3 metri, avand in vedere faptul ca sunt si incaperi mai inalte si care este folosita pentru a unge cu untdelemn sfintit peretii incaperii respective. Deci nu se numeste trafalet, ci tija de sfintire si este folosita de mult timp in slujbe, nu a fost acum prima data", a spus Constantin Stoica, purtatporul de cuvant al Patriarhiei Romane, la Europa FM. A gresit Patriarhul? Cum procedeaza ceilalti preoti atunci cand trebuie sa sfinteasca un lacas de cult sau gospodaria unui roman? La acestea intrebari ne-au raspuns surse din BOR. Slujba de sfintirea a unui lacas de cult are la baza aceleasi principii ca si sfintirea unei case, singura diferenta fiind ca biserica se unge cu Sfantul si Mare Mir, iar o casa cu untdelemn sfintit, scrie Adevarul.

Actori si aliante in criza din Irak. Irakul este zguduit de ciocnirile sangeroase dintre diferite grupari. Cine sunt si ce vor acestea? ISIS: Organizatia "Statul Islamic in Irak si Siria" (ISIS) lupta pentru un stat religios sunit in zona araba. Cel de-al doilea nume SIIL (Statul Islamic in Irak si Levant) sublinieaza scopul clar, acela de a fonda un mare stat sunit intre Marea Mediterana si Eufrat. In acest moment, ISIS renunta la cucerirea de teritorii in Irak si vizeaza ocuparea Bagdadului. Gruparea radicala islamista provine din bratul "Al Quaida din Irak", condus de Abu Bakr al-Bagdadi, care s-a opus invaziei americane in Irak. In plus, extremistii lupta de ani buni impotriva siitilor. In anul 2012, Al-Bagdadi s-a implicat in razboiul civil din Siria, unde a pus bazele Frontului islamist Al-Nusra. In 2013, cele doua grupari provenite din organizatia terorista Al Quaida, s-au infruntat reciproc. In timp ce in Siria, Frontul Al-Nusra continua lupta sub deviza Al Quaida, ISIS actioneaza in nume propriu in Siria si in Irak. ISIS este finantata din donatii provenite in principal din Qatar si Arabia Saudita. Conflictele dintre guvernul irakian al-Maliki, dominat de siiti, si partidele sunite justifica practic simpatia tot mai mare de care se bucura ISIS, scrie Deutsche Welle.

Un meci de Mondial, vazut langa un om al strazii din Centrul Vechi al Capitalei. "Am ales sa fiu Mihai Costea, nu Zidane". Romania. Bucuresti. Centrul Vechi. Butonul de zoom nu merge mai departe de atat. Nici n-ar fi nevoie. Orasul e pe strazi si poate fi vazut prin oamenii lui. A inceput Campionatul Mondial. Fotbal fara Romania, asa cum s-a intamplat de fiecare data in ultimii 16 ani. Nu-i nimic. Bucurestiul e gata sa accepte culorile altora si de data asta. Copy-paste, cum e si generatia 'pe terasa' de care n-ai loc nicaieri si o judeci fara sa ai probleme de constiinta. Scaunele care vad plasma sunt goale, dar 'rezervate'. Poti sa stai in picioare, in spate, sau in pozitii strambe, care cer guler cervical dupa. Mai bine pleci acasa. Sau mai bine... stai putin si te uiti mai atent la viata. Intre doua baruri, alea in care ai incercat sa incapi, dar n-ai avut loc, vezi un tip inalt, nebarbierit, in tricoul Romaniei de la Mondialul din 1998. E plasat in zona neutra, deci nu poate fi 'invitat' sa-si caute alt unghi, in alta parte, de tipii cu ore de educatie in salile de forta. Vede perfect ecranul mare. Are in mana o cola si se uita la meci. Nu doar ca se uita. Nu e absent, nu face asta pentru timp pierdut, scrie StirileProTv.ro.

Romania-i doctorat, oare cine-a plagiat? Gandul cere publicarea online a celor 33.000 de teze de doctorat si verificarea lor cu softul anti-copy/paste. Daca ar fi sa aduni la un loc toti romanii cu titlul academic de doctor, ai putea face un orasel de marimea Zarnestiului. Iar daca ai lua in calcul si locul de munca, acesta ar putea avea un miniguvern, caci jumatate dintre actualii ministrii au in CV un doctorat, si un miniparlament, tinand cont de faptul ca unul din cinci senatori si deputati si-au dus pana aici traseul academic. In total, potrivit datelor Gandul aproape 33.000 de romani au obtinut doctoratul, de 22 de ori mai multi decat in urma cu 25 de ani. Cate dintre acestea sunt plagiate? In acest moment, nimeni nu poate da un raspuns exact. Ministerul Educatiei a alocat trei milioane de euro pentru un soft antiplagiat, insa acesta ar putea fi functional, cel mai probabil, de la anul. Universitatea Bucuresti are un soft, dar il foloseste prin sondaj. La Iasi, doar doua facultati au un sistem de detectare a fraudei academice, scrie Gandul.