Sef din Consiliul Judetean prins de DNA in flagrant cu mita. Cat a cerut pentru un contract. Unul din oamenii de incredere ai lui Sorin Frunzaverde, cu functie de conducere in cadrul Consiliului Judetean Caras Severin, a fost prins de DNA in flagrant de luare de mita, miercuri seara. Procurorii si politistii de la DNA Timisoara l-au prins pe Ianas Roseti, directorul Directiei pentru Administrarea Domeniului Public si Privat din cadrul Consiliului Judetean Caras Severin in flagrant, in timp ce lua 9.000 de lei, mita. Din primele informatii, spaga era o parte dintr-o pretinsa suma de s 8.000 euro, care reprezenta "partea leului" - anume 10% din valoarea contractului pe care il obtinuse denuntatorul. Flagrantul a fost realizat in locuinta lui Roseti, din Teregova, unde miercuri au avut loc perchezitii. Prin biroul lui Ianas Roseti treceau toate contractele importante ale institutiei - de la amenajarea de drumuri si pana la deszapeziri. Roseti este considerat omul cheie in distributia fondurilor publice din judet, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

De ce au ajuns romanii "tintele" discursului xenofob si cum arata de fapt "imigrantul" roman din UK si Franta. In ultimul an, romanii si bulgarii au fost tintele unor campanii de descurajare a migratiei fortei de munca in spatiul european, caracterizata de promovarea unor stereotipuri si manipularea opiniei publice. In Marea Britanie si Franta, presa a contribuit in mod activ la realizarea unor materiale scrise si video care anuntau o adevarata invazie a romanilor si bulgarilor, portretizati drept muncitori necalificati sau infractori. Centrul Roman de Politici Europene a lansat miercuri un studiu care analizeaza modul in care unii politicieni francezi si britanici au folosit discursul nationalist, indreptat impotriva cetatenilor romani si bulgari dupa 1 ianuarie, cand romanii si bulgarii au obtinut dreptul la munca in toate statele Uniunii Europene. Intitulat "Discursul anti-migratie cu referire la cetatenii romani si bulgari in Franta si Marea Britanie: intre o cultura a blamului, stereotipuri negative si prejudiciu", cercetarea a reusit, de asemenea, sa schiteze un portret al cetateanului roman si bulgar care locuieste in alt stat, urmarind sa demistifice imaginea care le-a fost atribuita acestora in presa straina, anuntaAdevarul.

Primaria Constanta investeste in care alegorice. Sambata, 5 iulie, are loc primul spectacol din Carnavalul Mamaia 2014. In premiera, Primaria Constanta va avea propriul car alegoric. Primarul Radu Mazare a verificat ieri pregatirile si a afirmat ca autoritatile locale au platit 50.000 de euro pentru amenajarea acestuia. "Constructia in sine, si vorbim despre carul asta, cel pe care il vom avea la tema cu Stefan cel Mare si la Ramses, toate trei insumate, toata butaforia este 50 de mii de euro, fara lumini, fara efecte. Suma este din banii Primariei care organizeaza carnavalul", a declarat Radu Mazare. Acesta va intra in rolul lui Cezar, imparatul roman, iar alaturi in spectacol ii va fi chiar fiul sau, Raducu Mazare, el urmand sa il interpreteze pe Brutus, informeazaRomania Libera.

DW: Religia in scoala: o veche polemica noua. Un protocol incheiat de Ministerul Educatiei cu Biserica Ortodoxa a resuscitat polemica legata de predarea religiei in scolile publice si, in cele din urma, de relatia dintre Stat si Biserica. S-a discutat recent cu multa aprindere daca Biserica ar avea dreptul sa-si dea avizul in ce priveste numirea profesorilor de religie. Multi au sustinut ca ar fi un amestec nepermis al Bisericii in afacerile Ministerului Educatiei si o dovada ca Statul nu respecta criteriul laicitatii. Obiectia nu a fost bine argumentata. Daca exista profesori de religie crestin-ortodoxa care predau in cadrele stabilite de lege, este firesc ca cea mai inalta competenta in materie sa-si dea avizul. Pana de curand se obiecta - si pe buna dreptate - ca unii profesori de religie sunt inculti si habotnici, provocand situatii inadmisibile. Or, Biserica Ortodoxa este prima care sa fie ingrijorata de compromiterea acestei discipline scolare. E adevarat ca Biserica nu are nicio obligatie legala, are in schimb o mare raspundere morala, caci ea este aceea care a induplecat guvernele din trecut sa accepte religia ca disciplina scolara obligatorie, scrieDeutsche Welle.

Judecatorul Mircea Moldovan, judecat alaturi de Dan Adamescu, vrea sa demisioneze din magistratura. Judecatorul Mircea Moldovan de la Tribunalul Bucuresti - trimis in judecata, alaturi de trei colegi si de omul de afaceri Dan Adamescu, in dosarul privind interventii in cauze de insolventa - a inaintat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) o cerere de aprobare a demisiei din magistratura. Cererea judecatorului va fi luata in discutie in sedinta de plen a CSM de joi. In 24 iunie, procurorii DNA i-au trimis in judecata, in stare de arest, pe judecatorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Roventa si Sorin Viziru, de la Tribunalul Bucuresti, si pe omul de afaceri Dan Adamescu, in dosarul privind interventii in cauze de insolventa. In acelasi dosar a fost deferit justitiei, in stare de libertate, omul de afaceri Iosif Armas, anuntaEVZ.

Misterul inscrisurilor care au pus pe jar Securitatea din Tulcea in ultimul deceniu comunist. Operatiunea "Almanahul". In 1988, Securitatea din Tulcea demara o ancheta pentru identificarea celui care a scris un mesaj impotriva regimului pe marginea unei pagini din Almanahul "Convorbiri Literare". Venirea Revolutiei, in decembrie 1989, a facut ca autorul sa nu mai fie gasit. De altfel, Securitatea din Tulcea cerceta zeci de cazuri de "inscrisuri dusmanoase" pe buletine de vot sau pe cladiri. Timp de doi ani, Securitatea din Tulcea l-a cautat pe cel care a mazgalit paginile unui almanah cu mesaje ostile indreptate impotriva oranduirii socialiste. Din nota de masuri intocmita de seful Biroului 0647, locotenent colonelul Radu Pisica, la data de 24 februarie 1988, Securitatea a descoperit o inscriptie pe o fila din Almanahul "Convorbiri literare" aparut in anul 1988, ce ulterior a fost lipita pe Sala Sporturilor din Tulcea, la data de 26 ianuarie 1988. Echipa Serviciului Programe Educationale - Directia Cercetare, Expozitii, Publicatii din cadrul Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii ne-a pus la dispozitie o serie documente din dosarele de obiectiv ale judetului Tulcea, in care se arata cum s-a desfasurat ancheta ofiterului Pisica, informeazaAdevarul.