Profesorul care l-a deconspirat pe Andrei Marga a actionat ca un bun cetatean. Profesorul universitar clujean Costel Sarbu, care l-a deconspirat pe Andrei Marga ca fiind agent al fostei Securitati, fiind sursa a Serviciului de Contraspionaj, a actionat ca un bun cetatean in momentul in care a fost de acord sa acorde "Evenimentului zilei" un interviu pe aceastatema,sustin judecatorii. "Paratul Sarbu Costel a actionat intr-un context de interes major pentru societatea romaneasca, sensibila, sub aspectul analizat, la calitatile persoanelor ce exercita functii publice, acestea putand fi supuse unor critici de un nivel mai ridicat decat persoanele care nu se implica in viata publica", motiveaza judecatorul Elena Maria Sima, de la Judecatoria Baia Mare, sentinta prin care Marga a pierdut procesul pe care i l-a intentat lui Costel Sarbu. De asemenea, magistratul mai constata ca profesorul Sarbu "a manifestat buna credinta, prezentandu- se la fiecare termen de judecata si propunand probe in sustinerea afirmatiilor sale care, desi s-au dovedit a nu fi suficiente pentru a demonstra ca asertiunile facute sunt reale in totalitate, au fost suficiente pentru a constitui baza factuala a acestora", se mai arata in sentinta, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Constantin Teodor Istrate, zis Napoleon, "unul din marii criminali ai puscariei" de la Gherla, care l-a "jucat in picioare" pe Paul Goma. "Gherla a fost iadul", spun fostii detinuti politici. Pentru ei, acolo, nu a existat decat umilinta, bataie, foame, abjectie. Le-a fost dat sa-i cunoasca pe acei indivizi cu manifestari subumane, regrupati in echipa mortii - "Goiciu, Istrate, fratii Somlea, Carciu"... "Goiciu, Istrate, fratii Somlea, Carciu"... suna si azi, in mintile lor, numele acestora, ca niste lovituri de ciocan la talpa goala. Istrate este Constantin Teodor Istrate, fost comandant la Gherla si sef al plutonului de executie din temuta temnita comunista. Cruzimea sa era recunoscuta. "Da, politrucul Istrate, zis si Napoleon, era unul din marii criminali ai pascariei", isi aminteste Paul Andreescu, unul dintre supravietuitori. "Stiam de la altii ca Istrate e in stare sa-ti dea cep burtii cu degetul mic, cu unghia, sa despice, in sus si, fara sa se grabeasca, sa vare mana in burta, sa-si infasoare matele pe degete si sa le traga afara, centimetru cu centimetru - ramanand calm, politicos, bine crescut", povesteste si Paul Goma in cartea sa "Gherla". Integral peGandul.info.

"Improvizatia mortala" de la intrarea pe Autostrada Deva - Sibiu va fi asigurata cu un kilometru de parapeti din beton. Un sir de parapeti din beton, lung de aproape un kilometru, va desparti cele doua sensuri de mers in zona intrarii de pe Drumul National 7 pe autostrada Deva - Sibiu. Amplasarea parapetilor care vor lega cele doua giratii de la iesirea din Deva a inceput in aceasta de dimineata. Angajatii Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania au inceput astazi montarea parapetilor pe distanta dintre cele doua giratii improvizate la intrarea in municipiul Deva. Daca masura ar fi fost pusa in aplicare in urma cu o luna, viata a cel putin doi oameni ar fi fost salvata. Parapetii din beton care despart cele doua sensuri ale DN7, pe o distanta de aproximativ un kilometrui vor creste gradul de siguranta al soferilor, intr-o zona in care in ultimele luni au avut loc mai multe accidente rutiere grave. De asemenea, giratiile amenajate in urma cu doi ani pentru a facilita accesul soferilor pe autostrada vor fi largite, iar balizele din plastic ale acestora vor fi inlocuite cu placi de beton, informeazaAdevarul.

"Vinovatii necunoscuti" care ne scot milioane de euro din buzunar. Sume uriase sunt platite anual de la bugetul de stat pentru despagubiri, in urma unor hotarari ale CEDO sau ale instantelor locale. Functionarii direct vinovati sunt rareori sanctionati, statul facand eforturi minime pentru a-i trage la raspundere si a-si recupera prejudiciul. La mijlocul lunii trecute, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) a platit o despagubire-record: un milion de euro. Ca urmare a unei decizii definitive a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, tanara Elena Ghegeliu, care si-a pierdut bratul intr-un accident rutier, a incasat suma respectiva dupa mai bine de sapte ani de procese cu statul. Accidentul in urma caruia femeia si-a pierdut mana dreapta s-a produs in 2006, din cauza unor elemente de siguranta a traficului rutier montate gresit, scrieRomania Libera.

DW: Avocatul Poporului si imperativul moral al impartialitatii. Misiunea Avocatului Poporului este foarte dificila, caci ea presupune sa atace actele guvernului care l-a numit. E cazul in care se afla detinatorul acestei demnitati, Victor Ciorbea. Au fost situatii in care avocatul poporului fusese numit de adversari si nu avea nicio retinere in a pune obstacole actiunii guvernamentale. Asadar problema e dubla: cel numit de majoritatea aflata la putere e chemat sa-si pastreze intact spiritul critic, iar cel numit de adversari sa-si modereze inclinatia critica. Ar fi cu siguranta mai bine ca oamenii sa nu fie supusi acestor teste, caci prea putini reusesc sa le treaca. Asa cum arata la un moment dat Comisia de la Venetia ordonantele de urgenta ale Guvernului ar putea fi contestate la Curtea Constitutionala, la fel ca proiectele de lege, de catre membrii Parlamentului. Apetitul pentru ordonante ar scadea mult, iar ombudsmanul ar putea sa se concentreze pe propria sa vocatie, anuntaDeutsche Welle.

Cei mai sinistri europarlamentari: un fascist, un extremist, stranepoata lui Mussolini si un anti-democrat. Stephen Pollard este editor la Jewish Chronicle. Dupa atacul armat de la muzeul din Bruxelles, Pollard spunea ca "cel mai mare soc, pentru mine, este ca acest act de terorism a avut loc abia acum". Pollard afirma ca Bruxelles este unul dintre cele mai permisive si ingaduitoare locuri din lume cu anti-semitii si radicalii islamisti. Alegerile din luna mai i-a propulsat in Parlamentul European pe tot felul de politicieni care mai de care mai pestriti: stangisti extremisti care neaga existenta Holocaustului, fascisti, xenofobi si anti-semiti. Fenomenul extremist ia amploare in Europa iar in Parlamentul European si-au facut loc tot felul de "ciudati", informeazaEuropolitics.ro.