Istoria se repeta: Boeing doborat in Ucraina. Americanii au facut la fel cu un Airbus cu 290 de civili. SUA le-a dat criminalilor medalii pentru curaj. Nu e pentru prima data cand un avion commercial e atacat, iar oamenii nevinovati isi pierd vietile. Americanii se lupta, de ani de zile, impotriva actelor de terrorism, insa sunt responsabili pentru o crima sangeroasa pe care presa internationala a "ingropat-o", scrie Adevarul. Rusii, fara mila pe timpul razboiului rece: cum au doborat un avion sud-coreean cu 269 de pasageri. Zborul MH 17 al companiei Malaysian Airlines a fost atacat in timp ce se afla pe teritoriul Ucrainei. In 1983, Uniunea Sovietica a comis o crima la fel de grava. La 30 august, un Boeing 747-230B al companiei Korean Air Lines a decolat de la Aeroportul International JFK, la New York, cu destinatia Seoul, mai relateaza Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Blestemul celor 300 de mii de pagubiti FNI si al sindicalistilor Petromservice: Vintu si Luca isi petrec batranetile in puscarie si raman fara avere! Doi dintre cei mai puternici oameni din Romania ultimilor 20 de ani, Sorin Ovidiu Vintu si Liviu Luca, au primit condamnari grele. Ei au fost obligati la plata a zeci de milioane de euro, iar magistratii le-au sechestrat averea. Cei doi au fost acuzati ca au devalizat firma a 72.000 de sindicalisti Milionarul care voia sa conduca Romania din umbra, Sorin Ovidiu Vintu (59 de ani), a primit ieri cea mai mare condamnare din cariera sa de infractor. Judecatorii au decis ca acesta sa execute 6 ani si 2 luni pentru delapidare si spalare de bani in dosarul "Petromservice". Alaturi de SOV, au mai fost condamnate, cu pedepse intre 4 si 9 ani, alte 11 persoane: experti, avocati sau directori din cadrul Petromservice. In acelasi dosar, puternicul sindicalist Liviu Luca a primit sase ani de inchisoare. Un alt VIP este economistul Octavian Turcan, cel care controla off-shore- urilor din Cipru prin care au fost devalizati banii societatii. Magistratii au mai decis ca cei 12 condamnati sa plateasca prejudiciul adus celor 70.000 de sindicalisti de la Petromservice: 83.163.165 de euro, scrie EVZ.

Dupa hartile de hazard de 40 milioane de euro, Ministerul Mediului da 77 de milioane de euro pe un sistem IT anti-inundatii. Dupa ce Apele Romane au dat peste 40 de milioane de euro pentru realizarea hartilor de hazard la inundatii, acum Ministerul Mediului va cheltui alte 77 milioane de euro pentru realizarea unui sistem informational destinat prevenirii si reducerii consecintelor distructive ale inundatiilor. Asocierea formata din Dimar SRL, Expert One Research, Rokura si UTI Grup va furniza Ministerul Mediului un sistem informational destinat prevenirii si reducerii consecintelor distructive ale inundatiilor, potrivit Mediafax. Autoritatea contactanta a estimat valoarea licitatiei la 342,4 milioane de lei, TVA inclus, conform anuntului de participare publicat in octombrie 2013 pe www.e-licitatie.ro. Pe de alta parte, in luna aprilie a acestui an Administratia Nationala "Apele Romane" (ANAR) a anuntat finalizarea hartilor de hazard la inundatii, pentru care a cheltuit peste 40 milioane de euro, majoritatea bani europeni, scrie Gandul.

Retragerea Codului Fiscal, o operatiune de imagine. Dupa retragerea proiectului initial, zilele trecute, Finantele au retrimis ministerelor implicate un nou proiect de Cod Fiscal, aproape identic cu cel initial. Ministrul Finantelor a transmis ministrilor, pe suport electronic, un nou proiect al Codului Fiscal, care nu mai prevede majorarea impozitului pentru masini cu o capacitate cilindrica de pana la 1.600 centimetri cubi, insa fara alte modificari fata de forma initiala, au declarat surse oficiale. Sambata, Ministerul Finantelor a anuntat ca a retras, la solicitarea premierului Ponta, proiectele Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, pentru ca acestea sa fie analizate in cadrul Guvernului inainte de inceperea dezbaterii publice. Luni seara, premierul Ponta a sugerat ca impozitul ar putea sa nu mai fie majorat pentru masinile cu motoare mici, chiar daca taxa anuala este mica, ca o masura "de stanga" indicata a fi sustinuta si de liberali, dar ca primarii vor putea majora impozitele cu pana la 50%, pentru autonomie locala, si ca persoanele fizice vor fi taxate mai mult, similar firmelor, pentru cladirile nerezidentiale, scrie Romania libera.

Romania, lasata fara aparare. Razboiul informatic, cea mai mare amenintare pentru tarile NATO. Atacurile informatice sunt noua arma de razboi - un razboi cibernetic intre state sau intre teroristi si state. Orice amenintare de acest fel la adresa NATO sau UE este si un risc pentru tara noastra. Un articol publicat in revista TIME arata cat de departe s-a ajuns in acest nou tip de conflict. Romania n-ar trebui sa renunte de bunavoie la metodele de aparare conventionala, asa cum a facut prin declararea ca neconstitutionala a Legii retentiei datelor sau a legii cartelelor Pre-Pay, atacata la Curtea Constitutionala. Revista americana TIME publica, in cel mai recent numar al sau, informatii si date referitoare la razboiul cibernetic mondial, tesute in jurul povestii unui tanar american, Aaron Portnoy, de 28 de ani, care a fost hacker inca de cand era la scoala, si care este, de doi ani, co-fondator al unei firme din Austin, numita Exodus Intelligence. Obiectul sau de actitvitate este sa "ofere clientilor informatii fezabile, instrumente si contextul necesar pentru aplicarea vulnerabilitatile noastre exclusive de 'Ziua Zero'", scrie EVZ.

Mica reforma din Educatie - varianta Pricopie: "Din 2015 ar trebui sa nu se mai intre la liceu cu medie sub 5. Evident, in metodologia pe care o voi semna, nu o sa apara acest lucru". Cu peste 10 la suta dintre absolventii de clasa a VIII-a ajunsi la liceu cu medii sub 5, ministrul Educatiei spune ca isi doreste mult sa introduca obligativitatea admiterii cu minim media 5, dar atat timp cat nu exista alternativa educationala pentru cei cu medii mici, adica scoli profesionale in toata tara si industrie puternica, nu poate risca sa ia aceasta decizie. "Daca as putea, maine as introduce obligativitatea de a avea minim media 5 pentru a intra la liceu. De ce nu se poate ? Pentru ca daca maine am introduce aceste lucru, numarul copiilor care ar parasi scoala ar fi mult mai mare decat astazi pentru simplu fapt ca nu avem alternativa scolii profesionale peste tot in tara. Avem scoli profesionale in principal in orasele mari cu industrie puternica", a precizat ministrul Educatiei, Remus Pricopie, potrivit Gandul.

Cum vad strainii care traiesc in Capitala orasul: Bucurestiul este un haos divin, iar Parcul Herastrau pare facut de mai multi arhitecti care nu si-au vorbit. Roxana Andrei si Eugen Neiculescu sunt doi tineri producatori de film care au realizat impreuna un documentar in care este prezentat Bucurestiul prin ochii strainilor care aleg sa spuna "casa" Capitalei. In viziunea acestora, Capitala este un amestec de vechi si nou, care pare mai degraba o dezordine cat se poate de interesanta. Roxana si Eugen au realizat un documentar de 11 minute in care ii prezinta pe mai multi straini care au decis sa isi aleaga Bucurestiul ca oras in care sa locuiasca. Toti cei care apar in filmuletul postat pe Youtube sustin ca sunt indragostiti iremdiabil de Capitala si ca aici e locul perfect in care oamenii pot duce o viata exact asa cum vor. In documentarul numit "Meanwhile in Bucharest" apare prima data un norvegian care se numeste Andreas Bjerke si care a ajuns in Bucuresti in anul 2006, scrie Adevarul.

Summit-ul UE a intrat in prelungiri. Un "Multi ani traiasca" cantat Angelei Merkel, la implinirea varstei de 60 de ani, de un ziarist afon in toiul noptii, probleme de personal nesolutionate si inasprirea sanctiunilor impotriva Rusiei. Acest rezultat modest al reuniunii la varf a UE impune o repetare a lucrarilor peste sase saptamani. La ora 1.30 noaptea, la capatul unui summit-maraton european, un cunoscut ziarist german i-a cantat Angelei Merkel "happy birthday", cu ocazia implinirii varstei de 60 de ani. Colegii sai ziaristi prezenti in sala de conferinte de presa de la Bruxelles, au evitat sa i se alature. Astfel ca Merkel, dupa ce i-a multumit "cantaretului", a scapat remarca: "Ar fi trebuit sa cant si eu, ca ar fi sunat mai bine". Sefa executivului german a dezvaluit cu aceeasi ocazie ca a primit flori de la omologii din Consiliul European si ca au ciocnit impreuna o cupa de sampanie. In rest, reuniunea la varf a sefilor de stat si de guvern europeni s-a terminat fara rezultate, scrie Deutsche Welle.