Dan Dungaciu: Miza crizei din Ucraina este statutul SUA în regiune. Germania şi Rusia, pregătite să "administreze" estul Europei. "Dincolo de mizele pe termen scurt, criza din Ucraina este vârful de aisbeg al unor evoluţii mai profunde şi cu bătaie lungă, respectiv cine va gestiona de aici înainte, nemijlocit, Estul", scrie în exclusivitate pentru Adevărul, Dan Dungaciu, directorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române. S-a observat deja că Gemania se îndreptă, încet dar sigur, spre o politică externă independentă, asta însemnând două lucruri: pe de-o parte, o autonomizare pe dimensiunea euroatlantică (scandalurile de spionaj care au afectat recent relaţia în ultima vreme par să fie pretextul, nu textul răcirii relaţiei bilaterale) şi, în al doilea rând, gestionarea Estului pe în relaţia cu Moscova. Integral in Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Va distruge racheta rusească unitatea Occidentului? Serviciile de informații americane au făcut, sâmbătă, legătura directă între Rusia și distrugerea Zborului Malaysian Airlines MH17 de către separatiștii din estul Ucrainei, acuzând Rusia că le-a furnizat acestora recent sistemele de rachete folosite la distrugerea MH17. Americanii pun astfel în discuție responsabilitatea directă a Rusiei în acest atac și forțează, implicit, națiunile lumii, dar în special Occidentul să ia o poziție fermă față de Rusia lui Putin. O analiza Romania Libera.

De ce nu sunt eficiente, pe termen lung, sancţiunile împotriva Rusiei. Impactul pe termen scurt. Tragedia aviatică din estul Ucrainei ar putea fi pe cale să schimbe atitudinea şi indulgenţa Europei faţă de Rusia. Preşedintele Barack Obama a numit această perioadă în care ne aflăm "momentul de trezire la realitate a Europei". SUA şi UE au impus săptămâna trecută noi sancţiuni, mai dure, Federaţiei Ruse. Bloomberg relata înainte de reuniunea liderilor europeni că Washingtonul face presiuni asupra acestora să acţioneze, în sensul dorit de administraţia americană, pentru ca măsurile luate de aceasta împotriva Moscovei să fie eficiente. Ca şi anterior, sancţiunile SUA sunt mai dure şi mai targetate decât cele ale europenilor, care cu greu ajung la o poziţie comună, lucru evident din rezultatul final al discuţiilor. Continuarea pe Curs de guvernare.

Sondaj IRSOP: Victor Ponta: 32%, Klaus Iohannis 21%. Potrivit unui sondaj IRSOP realizat în perioada 10-17 iulie 2014, premierul Victor Ponta ar obţine 32% din voturi, iar liderul PNL, Klaus Iohannis, s-ar situa pe locul doi cu 21%. Pe locul trei s-ar situa Călin Popescu Tăriceanu, ce ar obţine 10%, în timp ce la mare distanţă se află fostul lider al PNL, Crin Antonescu, cu doar 6%. La egalitate cu Antonescu se află Cristian Diaconescu şi Mircea Geoană, în timp ce Predoiu ar obţine 5%, scrie EVZ.

Ascensiunea şi declinul "Puşcaşului" Igor Ghirkin, liderul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei. În haosul creat în Donbas, regiunea de est a Ucrainei care cuprinde cele două centre ale operaţiunilor separatiste de la Doneţk şi Lugansk, câţiva lideri autoproclamaţi au reuşit să îşi impună autoritatea şi să organizeze militar luptătorii anti-Kiev. Cel mai respectat este şeful aşa-zisei Armate a Republicii Autoproclamate Doneţk, Igor Ghirkin. Poreclit "Puşcaşul" (Strelkov), fostul ofiţer FSB este un ultranaţionalist rus, despre trecutul căruia nu se cunosc prea multe şi care a instaurat un regim militar dur în regiune. Dacă iniţial a fost susţinut puternic, chiar dacă nu făţiş, de Kremlin, cu armament şi influenţă, recent au apărut semnale care sugerează că Strelkov a început să iasă din graţiile Moscovei. El este cel care, imediat după doborârea avionului Malaysia Airlines, a postat pe o reţea socială anunţul glorios că separatiştii au doborât un avion ucrainean AN-26, cu imagini de la locul prăbuşirii avionului de pasageri, apoi şi-a şters postarea, dându-şi seama de gafa comisă, scrie Gandul.

Căile Moldovei. Ar trebui poate să ne întrebăm nu dacă românii doresc să plătească un preţ pentru recuperarea Basarabiei, ci care ar fi motivele pentru care ar face-o. Un analist cu o viziune limpede, neumbrită de iluzionări complezente, observa că orizonturile Republicii Moldova se îngustează pe zi ce trece. Câtă vreme aderarea la UE ţine de un viitor neprecizat, Valentin Naumescu descria variantele Republicii Moldova în aceşti termeni: "Două ar fi opţiunile majore, în opinia mea: menţinerea pe orbita discursului pro-integrare europeană, care sună bine, dar nu duce nicăieri, sau revizuirea strategică adâncă a relaţiei cu România şi reconsiderarea oportunităţii proiectului unificării statale." (Contributors.ro) Analistul se întreba însă la finele articolului său dacă "România ca stat şi românii ca cetăţeni doresc cu adevărat să plătească un preţ pentru recuperarea Basarabiei". O analiza Deutsche Welle.

Directorul SRI, George Maior, despre riscurile lipsei unei legislaţii care să identifice posesorii de cartele pre-pay. Directorul SRI, George Marior, a acordat un interviu în exclusivitate pentru Evenimentul zilei, în cadrul căruia a vorbit despre legea care cere identificarea tuturor posesorilor de cartele pre-pay. În ediţia tipărită de luni a Evenimentului zilei, aflaţi cât de utilă consideră George Maior că este această reglementare a utilizării cartelelor preplătite şi cum răspunde temerilor legate de încălcarea dreptului la viata privată al cetăţenilor.

Proiectul de lege care ne-ar intoarce cu 25 de ani in urma: votul ar putea deveni obligatoriu. Cine nu merge plateste amenda. Chiar daca nu va intereseaza politica, la alegerile urmatoare s-ar putea sa mergeti obligatoriu. Sau cel putin asta si-ar dori cativa parlamentari social-democrati. Acestia au scris o lege prin care doar persoanele de peste 80 de ani si bolnavii sunt scutiti de prezenta la urne. Ceilalti risca sa fie amendati daca nu se prezinta. Ideea PSD-istilor incalca insa drepturile omului si constitutia, spun analistii, potrivit Stirile Pro Tv.