Profesorul spagar de la ASE a revolutionat coruptia academica: Evidenta riguroasa a mitei, reduceri la licentele pe stoc si plata in rate. "Evenimentul zilei" va prezinta detalii inedite din ancheta procurorilor in cazul arestarii unuia dintre cei mai renumiti profesori universitari de la ASE. Prodecanul Facultatii Finante- Banci din ASE, Iuliu- Cosmin Serbanescu (37 de ani), a ajuns in arest pentru 30 de zile dupa ce a fost filmat cand primea spaga de la studenti. Tanarul este conferentiar universitar doctor si profesor titular al cursurilor de Fiscalitate/ Asigurari si Reasigurari. Procurorii Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica (SUPC) din Parchetul General l-au acuzat pe Serbanescu de luare de mita si trafic de influenta. El ar fi cerut bani, sume intre 400 de lei si 400 de euro, de la aproximativ 12 studenti pentru a le facilita promovarea examenului de licenta planificat in iulie 2014. Profesorul promitea ca va interveni si pe langa colegii din comisia de licenta. Pretul maxim, 400 de euro, era cerut de Serbanescu in cazul in care vindea o lucrare de licenta gata elaborata. Pretul unui "studiu de caz", parte importanta a lucrarii, era de "doar" 400 de lei. Pentru a nu se incurca in "clienti", profesorul tinea acasa evidenta spagilor si a lucrarilor si accepta plata in rate, scrie EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Admitere Facultate 2014: S-a dat admiterea la "meseria de Mircea Badea". 461 de candidati au sustinut ieri examenul scris la specializarea Jurnalism, din cadrul Facultatii de Jurnalism si Stiintele Comunicarii. Cei mai multi sunt fascinati de Mircea Badea, vedeta postului de televiziune Antena 3. Mii de absolventi de liceu au intrat ieri in focurile examenului de admitere la facultatile care inca mai pastreaza sistemul clasic de selectie a studentilor. Aventura tinerilor care viseaza sa devina jurnalisti a inceput la Facultatea de Drept, unde au sustinut proba scrisa la limba romana, creativitate si expresivitate. In afara de cele 30 de subiecte de vocabular, candidatii au mai avut de redactat doua texte in care au putut sa-si demonstreze calitatile de povestitori si puterea de argumentare: "Convingeti un coleg sa nu plece definitiv din Romania dupa terminarea liceului!" si "Mai aveti 15 minute sa ajungeti la un interviu si nu aveti bani de taxi. Povestiti cum reusiti sa ajungeti la timp la interviu!". La capatul celor trei ore de examen, candidatii au iesit foarte increzatori. Le-a fost greu sa argumenteze o idee in care nu cred - beneficiile ramanerii in Romania -, dar au invocat valorile traditionale, albastrul de Voronet si lacrimile parintilor. In total, 1.024 de tineri se bat pentru cele 600 de locuri bugetate, scrie Adevarul.

Tinerii se inscriu la facultate cu gandul la plecarea in strainatate. Daca admiterea e numai pe baza de dosar - nota de la bacalaureat, plus un eseu despre motivele alegerii respectivei facultati - atunci, cu siguranta, universitatea respectiva are multi candidati. La fel de greu atarna si gandul ca o anumita specializare iti asigura sanse mai mari la un loc de munca, in tara si in strainatate. Iata criteriile pentru care in 2014 tinerii au optat pentru o facultate sau alta. Admiterea in invatamantul superior a intrat in linie dreapta, in aceasta saptamana. O parte dintre universitati au inceput deja selectia candidatilor, de luni, 21 iulie. Altele vor proceda la fel in zilele urmatoare. Ceea ce se constata in acest an, poate mai mult in comparatie cu precedentii, este orientarea tinerilor catre specializari care sa le asigure sanse mai mari la un loc de munca in tara sau strainatate. Medicina este, de departe, campioana, din acest punct de vedere, dupa cum arata statistica de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" din Bucuresti. Aici s-au inscris aproape 4.000 de candidati, cea mai mare concurenta fiind la Facultatea de Medicina - 4,5 pe un loc. Si asta in conditiile in care, dupa cum se stie din experienta ultimilor 20 de ani, multi medici tineri de la noi si-au gasit de munca in Occident, datorita mai ales prestigiului scolii romanesti de Medicina, scrie Romania libera.

"Alexandra Grasa", inainte si dupa. Lupta unei adolescente din Romania cu kilogramele, stereotipurile si batjocura. "Alexandra grasa" - asa o strigau copii in curtea scolii pe Alexandra Mitrutoiu, o adolescenta de 16 ani, care ajunsese in copilarie sa cantareasca 68 de kilograme. "Problemele cu greutatea au inceput sa apara inca de cand aveam 4 ani. Nu imi aduc aminte foarte bine momentul. Era dupa o vacanta petrecuta la bunici. Am inceput sa realizez faptul ca eram diferita fata de ceilalti copii abia atunci cand am ajuns la scoala", maturiseste tanara. Cu cativa ani in urma, Alexandra era o cifra in statistica ingrijoratoare din Romania, in care un copil din patru are probleme cu greutatea. Alexandra Mitrutoiu este o adolescenta care in copilarie a fost supraponderala. Problemele cu greutatea au inceput sa apara inca din primii ani de viata, dupa o vacanta la bunici. "Cand am ajuns acasa, o vecina m-a intrebat daca am taiat porcul. Nu mi-a dat seama atunci ce a vrut sa zica, dar cand am ajuns la scoala am inceput sa realizez ca era ceva in neregula cu mine", isi aminteste tanara care este eleva in clasa a X-a la Liceul International de Informatica Bucuresti, profil filologie, olimpica la engleza si romana. Mama ei, Nadia Mitrutoiu, spune ca la inceput nu si-a dat seama ca fiica ei avea o problema, scrie Gandul.

Interviu cu insarcinatul cu afaceri al SUA a.i. Duane Butcher: "Romania e o tara puternica, echipata sa reziste tuturor amenintarilor". Intr-un interviu acordat "Adevarului", Duane Butcher, insarcinatul cu afaceri al SUA ad interim, marturiseste ca se desparte cu regret de Romania, dupa cei trei ani petrecuti la Bucuresti, si spune ca Ambasada ramane pe maini bune. Succesorul sau este Dean Thompson. Duane Butcher a parasit Romania dupa trei ani de activitate diplomatica intensa la Bucuresti. Nu intamplator, inaintea plecarii sale a fost decorat de presedintele Traian Basescu cu Ordinul National "Steaua Romaniei" - in grad de Comandor, in semn de inalta recunoastere si apreciere pentru prietenia constanta aratata tarii noastre, pentru contributia deosebita avuta la dezvoltarea relatiilor romano-americane pe multiple planuri si consolidarea parteneriatului strategic Romania - SUA, dupa cum a informat Administratia Prezidentiala. Dincolo de aceste cuvinte stau evenimente si fapte, mai mult sau mai putin publice, care cu siguranta sunt definitorii pentru evolutiile din Romania ultimilor ani si pentru consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii. Interviul cu Duane Butcher a avut loc inainte de prabusirea avionului malaysian in Ucraina, scrie Adevarul.

A ajuns sef la ICR pe spatele a doua doctorate-problema. Fostul secretar de stat Cristian Petcu a ajuns, prin detasare, director de programe interne la Institutul Cultural Roman, reprezentantii institutului fiind impresionati de CV-ul sau. "Domnul Cristian Petcu este detasat in functia de director al Directiei Programe Interne din data de 01.07.2014", este confirmarea oficiala a ICR la solicitarea RL. La intrebarea ce il recomanda pe Petcu pentru ocuparea acestei functii, institutia raspunde laudandu-i traseul profesional: "Prin functiile pe care le-a detinut pana in prezent - secretar de stat in Ministerul Culturii, director general al Institutului National al Patrimoniului, coordonator al fondurilor pentru proiecte culturale si editoriale ca director al Administratiei Fondului Cultural National - domnul Cristian Petcu a acumulat o experienta solida in domeniul managementului cultural", a fost reactia ICR. Institutul mai precizeaza ca pentru postul respectiv ICR nu a mai organizat concurs deoarece este "detasat, pe o perioada determinata, pe un post suspendat". Potrivit organigramei ICR, Petcu se va ocupa de Departamentul evenimente, Departamentul parteneriate nationale si Departamentul burse. In ciuda CV-ului care impresioneaza la prima vedere, RL dezvaluia in februarie ca asupra tezelor sale de doctorat planeaza mari suspiciuni de plagiat, nerespectand etica profesionala, scrie Romania libera.

MH 370 si MH 17: Ce se va alege de Malaysia Airlines dupa ce a pierdut 537 de pasageri in patru luni. Va urma o perioada de discounturi agresive? Anul trecut, era considerata a 14-a cea mai buna companie aeriana din lume. Acum, multi dintre cei care au bilete cumparate si le anuleaza. Le e frica de ceea ce pare a fi deja un blestem. In doar patru luni, Malaysia Airlines a pierdut doua avioane, unul fara urma, altul in campul deja patat de sange din Donetk, Ucraina. Cel mai grav bilant al mortilor de pana acum intr-un interval de timp foarte scurt. Asa este caracterizata de catre expertii in domeniu dubla tragedie aviatica din ultimele cinci luni care a avut in prim plan aeronave ale companiei Malaysia Airlines. Cu aproape 540 de pasageri morti in ultimele luni si dupa ce a inregistrat in ultimii ani pierderi considerabile, intrebarea care se afla pe buzele multor specialisti si analisti din domeniul aviatiei ramane: va supravietui sau nu Malaysia Airlines? Malaysia Airlines, companie care a inregistrat in ultimii ani numeroase dificultati financiare, este pusa in anul 2014 in cea mai dificila situatie de pe piata, dupa ce in martie unul dintre zborurile sale a disparut fara urma cu 239 de persoane la bord si nu a mai fost recuperat niciodata. De asemenea, saptamana trecuta, compania a fost lovita de inca o drama, cand un avion cu 298 de oameni la bord s-a prabusit in Ucraina, dupa ce a fost lovit cu o racheta sol-aer, scrie Gandul.

Greselile administratiei Obama din unghiul generalului Scowcroft. Ce se mai poate face intru aplanarea conflictului dintre Israel si organizatia terorista Hamas? Corespondentul Deutsche Welle din Washington, Gero Schliess, i-a luat un interviu pe aceasta tema lui Brent Scowcroft. Generalul Scowcroft, un fost consilier de securitate al administratiilor republicane conduse de presedintii americani Ford si Bush este un expert cunoscut in domeniul militar si al culegerii de informatii. Generalul critica pasivitatea administratiei Obama deopotriva in chestiunea conflictului dintre israelieni si gruparea terorista, islamista Hamas, cat si in in chestiunea spionajului efectuat de americani in Germania. In aceasta din urma chestiune Scowcroft i-a cerut presedintelui sa ia initiativa unei reapropieri de Angela Merkel. Unele din ideile generalului sunt discutabile. Asa de pilda, Scowcroft face abstractie de unificarea organizatiei palestiniene Fatah cu gruparea extremista Hamas, care s-a materializat recent in formarea unui guvern palestinian de uniune nationala. In ciuda acestei integrari, Scowcroft crede ca ambele organizatii ar actiona separat una de alta. Ceea ce nu se poate afirma de fapt decat, cel mult, pentru sfera operatiunilor militare derulate in Gaza, teritoriu aflat integral sub controlul Hamas, scrie Deutsche Welle.