Autostrada rusinii. "De-as mai duce-o pan' la toamna". Dupa zece ani de promisiuni, cea mai asteptata autostrada din Romania, Comarnic-Brasov, pare sortita unui nou esec, al treilea. Guvernul ia in calcul reluarea licitatiei pentru acest tronson, desi in urma cu sapte luni castigator a fost desemnat consortiul Vinci-Strabag-Aktor, care ar fi trebuit sa asigure finantarea constructiei. Pana acum acest lucru nu s-a intamplat, iar banii promisi de institutiile financiare internationale, dati ca siguri de fostul ministru Dan Sova, nu sunt deocamdata in planurile concrete ale acestora. Noul ministru al Transporturilor Ioan Rus sustine ca o decizie privind soarta autostrazii va fi luata in aceasta toamna, neexcluzand varianta reluarii licitatiei. "Ori ne ducem inainte, ori ne ducem inapoi", a comentat Rus, scrie Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Stenograme. Reactia unei judecatoare dupa ce a primit spaga bijuterii: "Sunt superbe. E drept ca eu am o gaura tampita intr-o ureche si unu sta mai... Cand le-o vedea asta, cred ca lesina". Procurorii DNA au dispus, ieri, trimiterea in judecata a patru fosti magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa ce ar fi "colaborat" in vederea amanarii sau mutarii mai multor dosare cu mize economice importante. Judecatoarele Gabriela Victoria Birsan si Iuliana Pusoiu ar fi fost sprijinite de avocatii Claudia si Radu Silinescu Gherbovan, in baza unor relatii de prietenie. Impreuna ar fi avantajat cinci firme detinute de omul de afaceri Gabriel Chiriac. Spagile ar fi fost date prin intermediul celor doi aparatori. Potrivit procurorilor DNA, recompensele omului de afaceri Gabriel Chiriac pentru cele doua judecatoare ar fi constat in: bilete de avion, plata unor petreceri in restaurante de lux din Bucuresti si Paris, sau achizitia unor pantofi si a unei posete marca Chanel, scrie EVZ.

Adeverinta de Bac, refuzata de universitatile germane. Desi oficialii de la Ministerul Educatiei le-au promis tinerilor absolventi de liceu ca nu vor avea probleme cu adeverintele care inlocuiesc diploma de Bac de anul acesta, unele universitati straine au respins deja dosare venite din Romania fara diploma care sa ateste promovarea examenului de maturitate. "Garantez ca tinerii care vor sa studieze in strainatate nu vor avea probleme, daca au probleme, trebuie sa contacteze Ministerul Educatiei si daca o universitate din strainatate are o problema, atunci se adreseaza Ministerului Rducatiei din tara lor sau ambasadei Romaniei", spunea in urma cu putin timp ministrul Remus Pricopie. Cu toate acestea, problemele nu au intarziat sa apara. O tanara din Brasov, Andreea Velicu, care vrea sa intre la medicina la Universitatea din Rostock..., scrie Adevarul.

Domnii Chirila si Moleanu pregatesc un SuperFAC de Romania: partidul care va salva tara de "pecetea Satanei", de homosexuali si de "statul mondial global". In plin an electoral, politicienii se pregatesc de alegerile prezidentiale. Non-politicienii cu credinta in Dumnezeu isi fac partid. Sub sigla FAC, un fost procuror readus pe calea credintei dupa o minune, Alexandru Moleanu, si un teolog-traducator, Mihai Silviu Chirila, si-au facut echipa ca sa lupte impotriva "pecetei Satanei" de pe buletinele biometrice si astfel sa salveze tara de la "o invazie mondiala a evreilor". Nici pe homosexuali nu-i agreeaza prea mult. "Ei sa se duca sa fie homosexuali la ei acasa, cu Gheorghe si cu Vasile, dar nu pe strada", se revolta fostul procuror. Cei doi au, in momentul de fata, o relatie la distanta, insa asta nu-i opreste sa se lupte cu sistemul si sa viseze la un divort pronuntat doar de un judecator, la o cariera de casnica si la un sistem de scouting pentru tinerele talente din Romania, scrie Gandul.

Comentariu: Mama tuturor sanctiunilor! UE verifica posibilitatea unui embargo pentru livrari de arme catre Rusia. Dar, la patru luni de la anexarea Crimeei, aceasta dezbatere este tardiva si la cateva zile de la doborarea avionului de pasageri malaezian pare ipocrita, considera Christian F. Trippe. Cand ministrii de Externe ai UE au anuntat marti, 22.7, cu oarecare mandrie, ca se analizeaza posibilitatea instituirii unui embargo la nivelul intregii Uniuni pentru livrarile de arme catre Rusia, unii observatori au fost uluiti, fiindca erau incredintati ca o asemenea interdictie exista deja. Embargoul a fost solicitat de reprezentantii tarilor care nu fac cu Rusia niciun fel de afaceri cu armament. De exemplu Suedia si Austria. Si premierul britanic David Cameron a pledat, de la Londra, pentru stoparea urgenta a tuturor livrarilor si a atacat guvernul de la Paris, scrie Deutsche Welle.

Legume si fructe inedite, amenintate de lipsa banilor. Cercetatorii romani au reusit sa creeze plante precum castravetele exploziv, destinat diabeticilor, sau pepenele cu gust de coniac, dar in final multe dintre soiurile obtinute nu pot fi omologate. In serele Statiunii de Cercetare Legumicola Buzau se cultiva multe specii inedite de legume, precum vinete albe, rosii tigrate, rosii negre, mai multe soiuri de ardei - unii dintre ei atat de iuti incat sunt folositi doar la fabricarea spray-urilor lacrimogene. Castravetele exploziv creat de horticultorii din Buzau este destinat bolnavilor de diabet ce nu sunt dependenti de insulina, ajutand la reglarea glicemiei. Acest castravete contine si o serie de saruri minerale si vitamine, dar si substante mai rare, precum biotina - substanta ce ajuta la regenerarea unghiilor si a parului, scrie Romania libera.

Radiografia unei tragedii nationale: taierea ilegala a padurilor din Romania. Este o problema reala? Este cu mult mai mult decat atat: este (o alta) componenta a amenintarilor grave la securitatea nationala, in sensul ei larg, cel care vizeaza conditia actuala a unei natiuni si modul in care stie si vrea sa-si proiecteze corect si intelept supravietuirea in lumea de maine. Poate ne intereseaza doar lumea de acum, traitul de pe azi pe maine, fara sa stim sau sa vrem sa ne gandim la ce se petrece in jurul nostru. Si asta se poate. Atunci randurile care urmeaza sunt inutile si n-aveti a va obosi citindu-le. Numai ca, in tot acest rastimp, marii jucatori si centrele lor de prognoza avansata se uita cu foarte mare atentie la aceste evolutii pentru ca, in functie de ele, se determina valoarea globala a unei tari, capacitatea sa de a fi (si, mai ales, de a rezista) intr-o competitie cumplit de dura, cea a jocului global al resurselor, scrie Adevarul.

De ce nu merg bine lucrurile in Franta, cum este sabotat Hollande de sindicate si cum legislatia muncii trage tara in jos. Presedintele Frantei, Francois Hollande, a reusit sa devina cel mai antipatic presedinte al Frantei de la nasterea Celei de-a Cincea Republici (1958). Socialistii sai au suferit infrangeri umilitoare la alegerile municipale din martie si la alegerile europarlamentare din mai. La inceputul lunii, Hollande si premierul Manuel Valls au fost lasati balta, la un summit organizat pe teme privind legislatia muncii, de cele mai mari sindicate din Franta. CGT si Force Ouvriere au anuntat ca vor sari peste discutii intrucat angajatii castiga peste 40 de miliarde de euro din scutirea de taxe in urmatorii trei ani. Hollande a incercat sa convinga sindicatele cu urmatorul targ: guvernul va creea oportunitatile pentru crearea mai multor locuri de munca iar...", scrie EuroPolitics.ro.