Bataie de joc a autoritatilor, in timpul potopului. I-au luat la misto pe salvatorii care au scos oamenii de sub ape: "Astia-s salvamorti, nu salvamonti!"Inundatiile din ultimele zile au distrus case, drumuri si vieti omenesti. In unele localitati, oamenii le-au multumit salvatorilor. In alte zone, salvamontistilor li s-a vorbit urat, iar oamenii nu au vrut sa-si paraseasca locuintele. Imaginile dezastrului din Gorj au infricosat intreaga tara in ultimele zile. Printre protagonistii actiunilor de salvare se numara si o echipa de salvamontisti. Acestia au salvat marti sase persoane din mijlocul puhoaielor, iar alte 17 persoane ramase blocate in munti au primit ajutorul salvamontistilor miercuri. Seful Serviciului Salvamont Gorj, Sabin Cornoiu, care a intervenit in toate actiunile de salvare, este revoltat pe colegii de la celelalte structuri ale statului. Acesta mai sustine ca primarul comunei Bengesti-Ciocadia i-a jignit, scrieAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Surorile lui Corneliu Coposu, citate in dosarul tortionarului Alexandru Visinescu. Curtea de Apel Bucuresti a stabilit ca pe 24 septembrie, cand va incepe judecarea pe fond a lui Alexandru Visinescu, sa fie audiate ca martori in acest dosar cele doua surori ale lui Corneliu Coposu, respectiv Rodica Coposu si Flavia Balescu. Un judecator de camera preliminara de la CAB a stabilit miercuri ca Alexandru Visinescu nu a invocat cereri si exceptii in cadrul procesului, astfel incat magistratul a dispus inceperea judecarii pentru data de 24 septembrie. La acest termen vor fi citate partile civile Aurora Dumitrescu, fosta detinuta politic, si Nicoleta Eremia, sotia fostului general Ion Eremia, inchis la Penitenciarul Ramnicu Sarat. Instanta a dispus efectuarea de adrese catre martorii Maria Anca Cernea, Valentin Cristea, Elena Iacob, Flavia Balescu (90 de ani) si Steluta Lucia Rodica Coposu (82 de ani), ultimele doua fiind surorile lui Corneliu Coposu. Acesti martori trebuie sa spuna judecatorilor daca se constituie parti civile in dosar, anuntaEVZ.

Neclaritati in dosarul Duicu. De ce nu a fost audiat Victor Ponta in dosar? Cum poate fi chemat premierul ca martor in fata instantei. Pe 13 iunie 2013, Adrian Duicu a fost in Palatul Victoria unde si-a traficat influenta pentru protejatul sau Constantin Ponea, seful politiei judetene din Mehedinti. In aceeasi zi, in Palatul Victoria se afla si premierul Victor Ponta. O serie de probe circumstantiale ar putea conduce la ideea ca Ponta si Duicu s-ar fi intalnit in acea zi. Premierul a negat in permanenta aceasta intalnire. Procurorii DNA nu au determinat daca aceasta intalnire a avut sau nu loc. In schimb, in prima faza, DNA l-a localizat pe Duicu in cabinetul premierului ca mai apoi in rechizitoriul dosarului sa-l localizeze undeva in Palatul Victoria. Acest aspect esential al dosarului poate insa fi lamurit de catre judecatorul care delibereaza in acest caz. Potrivit procedurii penale, judecatorul poate dispune audierea premierului Victor Ponta, inforeazaGandul.

Planul lui Voiculescu pentru salvarea de la puscarie. Dan Voiculescu a facut o sesizare la Tribunalul Bucuresti impotriva conducerii Curtii de Apel Bucuresti, reclamand regulamentul de constituire a completelor de judecata, implicit a celui care se ocupa de dosarul ICA. Demersul poate fi interpretat atat ca incercare de preconstituire de probe pentru a scapa de o eventuala condamnare, cat si ca o tentativa de intimidare a magistratilor, spun specialistii consultati de RL. Trebuie spus de la inceput ca sesizarea facuta de Voiculescu nu stopeaza derularea procesului ICA de la Curtea de Apel Bucuresti. Instanta se poate pronunta in dosar. In sesizarea instantei Tribunalului Bucuresti, Dan Voiculescu, prin aparatorii sai, contesta regulamentul conducerii Curtii de Apel Bucuresti de constituire a completelor de judecata, implicit a completului format din judecatorii Camelia Bogdan si Mihai Alexandru Mihalcea, pentru continuarea judecarii dosarului "Privatizarea ICA- prejudiciu 60 de milioane de euro". Cei doi magistrati sunt recunoscuti pentru impartialitatea lor si celeritatea in judecarea dosarelor, scrieRomania Libera.

DW: Cantonarea in minciuna si claritatea morala. Exista o desteptaciune politicianista, a minciunii, diversiunii si aranjamentelor ipocrite. Dar adevarata inteligenta, cea care pana la urma iese castigatoare si in viata politica, are priza la etic. A te instala confortabil in minciuna, ca intr-un castel, cand se apropie furtuna, sau dusmanul de frontiere, ce placut poate sa fie! De ce sa nu tipe cel mic cu lupii, ca poate-l iarta bestiile si nu-l devora? De ce sa nu intre si omul inca neprins cu ocaua mica in corul hotilor ce urla, ca sa nu strige pagubasul, ca poate ar avea de castigat? Constienta de forta ispitei derobarii de raspundere si a alaturarii de cei puternici dar nedrepti, Sfanta Scriptura a inclus interdictia minciunii si a marturiei mincinose intre principalele porunci. Iar intelepciunea populara ne incurajeaza afirmand ca minciuna picioare scurte are, anuntaDeutsche Welle.

Am vorbit cu un politolog rus anti-Putin despre propaganda. Pe Ilia Matveev, un membru al Miscarii Socialiste din Rusia creata in 2011, doctorand si lector la Facultatea de Stiinte Politice de la Universitatea din Moscova, anti-Putin, l-am cunoscut in mai, la o intalnire numita Dialogue of the Squares. Pentru ca mi se parea important sa aud opinia unui intelectual rus lucid despre ce se intampla in Ucraina si razboiul de propaganda dintre rusi si americani, l-am luat la un pahar de vorba.Cum il vezi tu pe Putin? "E foarte ciudat. Nimeni nu stie prea multe despre el si e greu sa-ti dai seama daca are o viziune politica asupra lumii sau vreun plan mare. E interesant ca pana la conflictul din Ucraina multe guverne conservatoare de dreapta il admirau pe Putin si-l considerau un fel de lider international al conservatorismului. La noi chiar au aparut articole despre o Internationala a Conservatorilor care-l are ca lider. Totusi, el se considera liberal. In acelasi timp multi lideri de stanga din Occident il sustineau pe Putin ca o alternativa la neoliberalism si exista niste socialisti rusi carora li se zice "putinisti", care il au si ei drept lider. De 1 Mai petrece toata ziua cu liderii sindicatelor, care la noi fac parte tot din aparatul de stat si spune mereu ca desfiintarea URSS a fost cea mai mare greseala din istorie. Deci e conservator, liberal sau socialist? Nimeni nu stie", declara Ilia Matveev pentru revista Vice.

La cine poate apela Romania in caz de dezastre civile? O intrebare strict teoretica, deoarece, in acest moment, tara noastra nu a cerut interventia organismelor europene specializate sau/si activarea unor operatiuni de sprijin, sursele consultate la Bruxelles afirmand ca omologii romani au estimat ca exista suficiente resurse nationale pentru a tine situatia sub control. Evident, mi s-a spus, partea romana stie cel mai bine ce este de facut, cu ce dificultati se confrunta si cunoaste cel mai in detaliu capacitatile sale de raspuns. Acestea fiind spuse, cred ca este totusi foarte util de reamintit care este cadrul (extrem de generos financiar si prioritar politic la nivelul UE), in care un Stat Membru poate solicita Ajutorul umanitar al UE si activarea uneia dintre formulele multiple de care dispune Departamentul Protectiei Civile (ECHO). In 2013, ECHO dispunea de 140 de experti internationali in activitati umanitare, cu 44 de birouri in peste 39 de tari in care activeaza 320 persoane, informeazaAdevarul.