Dosarul ICA, la final. DNA a cerut 10 ani de inchisoare pentru Dan Voiculescu.Dezbaterile in dosarul ICA vor fi reluate marti dimineata, de la ora 10.00, la Curtea de Apel Bucuresti (CAB), cand avocatii vor sustine pledoariile finale. Procurorul a cerut, luni seara, pedepse mai mari pentru toti inculpatii si aplicarea legii mai favorabile in acest caz, si anume a noului Cod penal. In cazul lui Dan Voiculescu pedeapsa maxima prevazuta de noua lege penala este de 10 ani de inchisoare, scrieGandul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Completul a aratat ca va amana pronuntarea in acest dosar pentru ca avocatii sa aiba posibilitatea de a depune concluzii scrise. Ei au cerut procurorului DNA sa puna concluzii finale in acest proces. Avocatul lui Dan Voiculescu, Gheorghita Mateut, a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate si a cerut trimiterea dosarului la Curtea Europeana de Justitie. Totodata, el a solicitat, fara succes, recuzarea judecatoarei de doua ori. Astazi, la ora 10.00, toti inculpatii au fost chemati la Curtea de Apel, anuntaEVZ.

Avocatii inculpatilor au depus aproape 40 de cereri de expertize si audieri de noi martori, iar procurorul a cerut respingerea tuturor. Mai mult, procurorul DNA a anuntat ca in luna decembrie 2014 faptele de care este acuzat Dan Voiculescu se vor prescrie. Avocatul inculpatului Catalin Sandu a cerut audierea ca martor a lui Dacian Ciolos, fost ministru al Agriculturii, si a actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, pentru a clarifica motivele constituirii ca parte civila a Ministerului Agriculturii si daca ministerul isi mentine calitatea de parte in procesul privatizarii ICA, informeazaAdevarul.

De ce incompatibilii nu mai pot ocupa functii timp de trei ani. Interpretarea potrivit careia interdictia de a mai ocupa vreo functie publica timp de trei ani se aplica doar functiei care a generat starea de incompatibilitate sau de conflict de interese ar oferi portita de eludare a legii. Concluzia apare in motivarea deciziei Curtii Constitutionale din 3 iulie, publicata in Monitorul Oficial. In urma cu aproape o luna, judecatorii Curtii Constitutionale au decis, sesizati in procesul deputatului Steluta Cataniciu, ca persoanele declarate incompatibile sau in conflict de interese nu mai pot ocupa, timp de trei ani, orice functie publica, nu doar cea pe care o detineau in momentul plasarii in afara legii, scrieRomania Libera.

Firma "baiatului destept" implicata in "Mita la Hidroelectrica" a scapat usor la control. Dupa scandalul "Mita la Hidroelectrica", unde a fost vehiculata o spaga de 2,8 milioane de euro, societatea Energon Power din Cluj Napoca, care ar fi urmat sa beneficieze din plin de un contract de furnizare de energie electrica, a fost controlata de ANAF. In acest scandal au fost arestati Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica si fost consilier al ministrului Energiei, Constantin Nita, si Eugen Bradean, director de training la Hidroelectrica. Inspectorii fiscali au analizat mai bine de trei luni contabilitatea firmei Energon Power / Gas SRL, din Cluj Napoca, care face parte din lantul intermediarilor gazelor naturale si care este condusa de clujeanul Rares Criste. In raportul de inspectie fiscala se arata ca societatea cu pricina mai trebuie sa achite la bugetul de stat TVA in valoare de 42.000 de lei, un impozit pe profit in suma de 17.300 de lei si dobanzi si penalitati in valoare de 9.000 de lei, anuntaEVZ.

Principele Nicolae al Romaniei: "Cea mai importanta lectie am invatat-o de la bunicul meu, Regele Mihai". Principele Nicolae este al treilea in linia succesiunii la tronul Romaniei, dupa Principesa Margareta si mama sa, Principesa Elena. Intr-un interviu pentru Gandul, Principele vorbeste despre tara sa, despre relatia sa cu Regele Mihai si despre felul in care britanicii vad Romania (Principele Nicolae a trait pana in urma cu cativa ani in Marea Britanie). Intrebat de Gandul daca este pregatit sa devina rege, Principele Nicolae a raspuns: "Daca poporul roman imi va cere acest lucru, voi fi pregatit pentru o asemenea responsabilitate. Totusi, nu exista ceva care sa te poata pregati pentru o astfel de pozitie, insa, cred ca sunt importante anumite valori fundamentale pe care le-am dobandit de la familia mea. In acelasi timp, consider ca si caracterul joaca un rol important. Liderii adevarati au personalitati puternice, dar si capacitatea de a pune in balanta ce este bun si corect si ce nu, fiind, de asemenea, oameni vizionari care au anumite teluri, dar si puterea de a le pune in practica". Integral inGandul.

MRU, despre tararea Bisericii Ortodoxe Romane in campania electorala: ortodoxul bun si ortodoxul rau. Victor Ponta a realizat ce si-a dorit. Se vorbeste despre religia lui Klaus Iohannis, fara ca el sa fi rostit numele celui mai indreptatit concurent pe care il are, conform sondajelor. Dar are parte de o victorie otravita pentru ca el si consilierii sai nerozi au deschis o usa pe care nu o vor mai putea inchide: tararea Bisericii Ortodoxe Romane in campania electorala. Societatile care se respecta au subiecte despre care nu discuta. O intelegere tacita si respectata de catre toate fortele politice face ca un subiect cu potential exploziv sa nu fie adus in fata publicului in momente tensionate. Pentru Romania, rolul Bisericii in societate este un astfel de subiect. Din 1990 si pana in prezent, am avut parte de intersectari decente ale statului in relatia sa cu Biserica. Au existat voci care au criticat politica fiscala asociata Bisericii, modul in care a aparut religia in programa scolara, dar totul intr-o zona a dialogului, cu mici exceptii care nu au tulburat fundamental societatea in care traim. Si asta pana in acest moment, scrieAdevarul.

Salvatorii mocanitei de pe Valea Hartibaciului. Pe la 1910, mocanita de pe Valea Hartibaciului transporta oameni si marfuri intre Sighisoara si Sibiu. Dar, ca multe lucruri bune din tara asta, de linia cu ecartament ingust - de 123 de kilometri - cea mai lunga de acest fel din spatiul romanesc, ca si de trenurile sale, s-a ales praful, dupa 1990. Un grup de iubitori ai istoriei, voluntari din Sibiu, inoata impotriva curentului, de cativa ani incoace. Au refacut segmentul de cale ferata intre doua sate, reconditionand un vagon, au adus si o locomotiva, au si motodrezina, si ciclodrezina. Acum e in plina desfasurare o campanie de strangere de semnaturi prin care se cere Guvernului trecerea mocanitei in proprietatea autoritatilor locale, in asa fel incat, cu bani europeni, intregul traseu din fier sa fie refacut. Turistii romani si straini care s-au plimbat deja pe aici si-au dat seama de splendoarea proiectului. Ramane ca si guvernantii sa inteleaga asta, anuntaRomania Libera.