ICA este doar unul dintre institutele de cercetare pe care au fost cladite televiziunile fondate de Dan Voiculescu. Cel care a fost condamnat la 10 ani de inchisoare a avut afaceri controversate si cu un alt institut, de la care a cumparat actualul sediul al televiziunilor din grupul Intact. Tranzactia a fost la un pret mult subevaluat, in urma unui contract care ridica mari semne de intrebare. Acuzatia vine chiar cel care a semnat actul de vanzare-cumparare, scrie Digi 24.

Sediul Antena 3, confiscat in urma condamnarii lui VoiculescuFoto: Google Street View

Potrivit unui articol publicat pe site-ul Digi 24, locul din care emit astazi televiziunile fondate de Dan Voiculescu, in soseaua Bucuresti-Ploiesti, numarul 25-27, a fost initial sediul Sovrom Transport Auto, respectiv compania mixta romano-sovietica infiintata in 1945 si care avea ca scop exploatarea in comun a resurselor de transport ale Statului Roman, pentru plata datoriei de razboi a Romaniei catre Uniunea Sovietica.

Iata mai jos articolul Digi 24:

Cei care locuiesc in cartierul Baneasa isi aduc aminte de destinatia terenurilor si birourilor.

"De reperat masini. Cum intrai la Antena 1, in dreapta, o panta, o rampa pe care urcau masinile sus la reparatii. Jos era garaj, sus se urcau masinile pe panta. Aveau strunguri, dar strunguri vechi, (...) aveau strunguri, aveau freze, tot ce trebuia pentru reparatii auto", spune un localnic.

"O stiu acolo, inca de copil mergeam sa ne jucam acolo", isi aminteste unul dintre vecini.

Dupa cinci ani, in 1950, spatiul e preluat de Institutul de Mecanica Fluidelor si Cercetari Aerospatiale. Birourile erau destinate cercetarii in aeronautica, iar in hale se reparau parti din aeronave.

Dupa 1990, Institutul de Mecanica Fluidelor si Cercetari Aerospatiale devine INAV - Institutul de Aviatie. Activitatea e coordonata Romaero, iar in patrimoniu, pe langa sediul din soseaua Bucuresti-Ploiesti, se regaseste si bloc de pe strada Ficusului. In 1991, patrimoniul INAV se injumatateste.

"Institutul National al Aviatiei s-a desprins din Romaero", spune Stefan Vuza, om de afaceri.

Cu un cost. Cercetatorii sunt mutati in cladirea de pe strada Ficusului, iar imobilul lasat gol pe soseaua Bucuresti-Ploiesti e inchiriat catre un offshore: Societatea Crescent Commercial & Maritime Cyprus Ltd.

Offshore-ul din Cipru e controlat de Dan Voiculescu, iar intelegerea cu Romaero este valabila 10 ani. In primii doi ani, Romaero a incasat de la Crescent 55.000 de lei in fiecare luna.

Cu trei ani inainte de expirarea contractului de inchiere dintre Romaero si Crescent, in 1998, firma din Cipru ii cere proprietarului ca o alta societate sa preia contractul de inchiriere. Este vorba despre Corporatia pentru Cultura si Arta Intact.

In acelasi timp, dupa cesionarea contractului, Romaero permite Corporatiei sa cumpere in leasing imobilul de aproape 2.000 de metri patrati si terenul aferent, in suprafata de 4.184 de metri patrati.

Intact isi bazeaza cererea pe Ordonanta de urgenta nr. 88 din 1997, care prevedea ca firmele pot cumpara de la stat spatiile pe care le au inchiriate, iar din pretul de vanzare se vor scadea investitile facute pana in momentul cumpararii. Romaero incheie un contract de leasing imobiliar pe patru ani, in valoare de 1.028.000 de dolari cu firma Intact. Corporatia se obliga sa-si achite datoria in rate lunare egale, de 28.500 de dolari. Contractul este incheiat cu acordul Fondului proprietatii de stat.

Directorul de atunci al Romaero, Pantelimon Valceanu, este astazi director economic al fabricii.

"De ce credeti ca eu mai stiu ceva din 1998?", afirma Pantelimon Valceanu, director comercial Romaero.

Contractul incheiat a avut prevederi clare. Daca, de exemplu, Romaero ar fi vrut sa denunte aceasta intelegere, atunci televiziunile ar fi parasit acel sediu. Insa, doar dupa ce compania de stat ar fi platit despagubiri de sute de mii de euro.

In iunie 2002, dupa ce corporatia achita cele 36 de rate, se incheie si contractul de vanzare-cumparare. In numele statului semneaza Francisc Toba, cel care detinea atunci functia de director al Romaero.

"E adevarat! In sensul ca eu ajungand acolo am constatat la venituri ca imi veneau niste banuti de la trustul Intact, nu de la Voiculescu. Am zis: ce e cu banii astia? Pai banii acestia sunt rata lunara care ne este platita de vreun an si ceva sau doi ani de zile, intrucat contractul de semnat de nu mai stiu care director de dinaintea mea a fost de un milion si ceva. Acel spatiu a fost vandut trustului Intact. Eu am fost legat de maini si de picioare. Am vrut sa denunt contractul, dar nu aveam banii. Eu am fost pus in fata unui fapt implinit. Eu nu am facut decat sa constat ca mai aveau vreo 2-3 rate si el devenea stapanul acestei chestii", declara Francisc Toba.

La 14 ani de la semnarea intelegerii, Francisc Toba spune ca acel contract a fost avantajos pentru televiziunile fondate de Dan Voiculescu.

"Era paguboasa fara doar si poate. Era mult subevaluata din punct de vedere al pietei", mai spune fost director Romaero.

Actualul director al Romaero vede diferit lucrurile.

"Avem patrimoniul integral, nimic instrainat, in afara de reglementarile foarte clare, vezi cladirea de care vorbim astazi", sustine Constantin Dinischiotu, director general Romaero.

In 2002, Intact devine proprietarul de drept al terenului si al cladirii si ipotecheaza terenul. Cinci ani mai tarziu, firma lui Dan Voiculescu vinde totul Companiei de Cercetari Aplicative si Investitii SA, detinatoarea a 100% din actiunile Institutului de Cercetari Alimentare, aflat in acel moment in proprietatea aceluiasi Dan Voiculescu. Valoarea tranzactiei nu este publica.

Pana la momentul vanzarii, Intact contractase un imprumut de 5.5 milioane de dolari de la BCR, pentru care girase cu terenul de sub cladirea in care functioneaza televiziunile Antena. In 2008, dupa vanzarea catre ICA, imprumutul a fost achitat de catre Intact.

Noul proprietar, ICA, ia alte doua imprumuturi cu ipoteca: unul de 6 milioane de euro, in 2008, si altul, de 5 milioane de euro, in 2014. Nici unul dintre cele doua imprumuturi ipotecare nu apare in documentele oficiale de la Cartea Funciara ca fiind achitat.

INAV-ul, la rand lui, mai bine zis ce a mai ramas din el - doua din patru etaje din cladirea de pe strada Ficusului, este cumparat de omul de afaceri Stefan Vuza in 2009. Acesta descopera ca este vecin cu aceleasi televiziuni care emiteau si din fostul sediu al INAV.

"Sunt cu cel putin 10 ani inaintea noastra. (...) Vorbim de Intact. De doi ani ei au plecat in alta parte si pe cladirile lor scrie ca e de inchiriat. (...) S-a vandut pe nimic, nu stiu, nu ma bag, nu e treaba noastra. Inainte de privatizare acele cladiri, acele etaje, nu mai sunt in patrimoniu", spune Stefan Vuza, om de afaceri.

Cladirea in care functioneaza televiziunile fondate de Dan Voiculescu a fost confiscata si se va reintoarce in posesia statului roman, dupa ce judecatorii l-au condamnat pe omul de afaceri la 10 ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. Judecatorii au considerat ca terenul si cladirea au ajuns in mod fraudulos in posesia Institutului de Cercetari Alimentare.