Jaf de milioane de euro in cercetarea romaneasca. Zeci de proiecte de cercetare au fost finantate gresit, printr-o reteta bine pusa la punct, iar banii au fost dati degeaba. Acum au fost sistate, dar aproximativ 17 milioane de lei au fost cheltuite degeaba. In timp ce tarile europene aloca tot mai multi bani in domeniul cercetarii si inovarii, tehnologia ajutand orice stat sa se dezvolte, in Romania mare parte din fondurile destinate acestui domeniu sunt risipite pe proiecte care sunt finantate ilegal sau prost. Aceasta este concluzia inspectorilor Curtii de Conturi care au verificat, recent, cum au fost gestionate bugetele alocate cercetarii. Ei au descoperit ca sume importante au fost acordate unor institutii de invatamant care nu aveau dreptul, iar unele universitati au gestionat eronat banii acordati. De exemplu, in timp ce Universitatea "Sapientia" a luat bani ilegal, universitati ca Politehnica, Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti si "Stefan cel Mare" din Suceava au inregistrat eronat banii primiti prin proiecte de cercetare, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

"Credem in Dumnezeu. Pe toti ceilalti ii monitorizam". Romania lucreaza la sistemul NATO de supraveghere cu "drone" Global Hawk. Sistemul pregatit de NATO pentru a putea supraveghea din aer operatiunile maritime si terestre ale fortelor aliate, precum si miscarile eventualilor inamici, avanseaza catre termenul final din 2018, cand 5 avioane fara pilot Global Hawk RQ-4B, produse de americanii de la Northrop Grumman, vor deveni operationale la baza italiana de la Sigonella. La constructia intregului sistem NATO AGS (Alliance Ground Surveillance), care costa 1,2 miliarde de euro, participa si Romania, alaturi de alte 14 state membre NATO. Guvernul Romaniei pune la bataie 25 de milioane de euro pentru acest program si participa activ la constructia sistemului, cu doua firme, lucru care va asigura Romaniei recuperarea banilor investiti. In cadrul unui tur organizat de NATO, Gandul a avut acces la baza aeriana Grand Forks, centrul de comanda al operatiunilor flotei de avioane fara pilot Global Hawk a Fortelor Aeriene SUA, pentru a vedea cum opereaza asa-numitele "drone" pe care NATO le va ridica in aer peste cativa ani si care sunt aproape identice cu cel mai nou model folosit de SUA, anuntaGandul.

Adrian Nastase ar putea iesi joi din inchisoare. Ceilalti din lot raman dupa gratii. Magistratii Tribunalului Ilfov sunt asteptati sa se pronunte pe cererea fostului premier Adrian Nastase de liberare conditionata. Practic, instanta trebuie sa decida daca admite sau respinge contestatia procurorilor anticoruptie impotriva deciziei Judecatoriei Sectorului 4 prin care s-a stabilit punerea in libertate a fostului premier. Daca judecatorii vor hotari sa respinga contestatia procurorilor, Adrian Nastase va iesi chiar joi din Penitenciarul Jilava unde se afla de sapte luni si jumatate. Nastase a cerut pe 3 iulie Comisiei de Liberari Conditionate de la penitenciar liberarea conditionata sustinand ca in urma contopirii pedepselor primite de acesta in dosarul "Trofeul Calitatii" si "Zambaccian", dar si pentru ca are peste 60 de ani, pedeapsa a fost deja executata, informeazaAdevarul.

Cum s-au topit averile marilor oligarhi ai Romaniei. Dinu Patriciu, Gigi Becali, Sorin Ovidiu Vintu sau Dan Voiculescu erau cotati, pana nu demult, cu averi de miliarde de euro. Acest lucru se intampla in anii in care oligarhii erau implicati in politica si beneficiau de protectie la nivel inalt. Anchetele penale, pierderea influentei sau investitiile proaste au dus si la disparitia averilor lor colosale. Decesul omului de afaceri Dinu Patriciu, in varsta de 64 de ani, din cauza unei boli de ficat, a readus in atentia publica spectaculoasa diminuare a bogatiei sale intr-o perioada relativ scurta. Estimata in 2007 la 3,3 miliarde de dolari, averea fostului liberal a ajuns la 190 de milioane de euro, cel putin la nivel oficial. Dinu Patriciu a devenit cel mai bogat roman in 2007, cand a vandut 75% din actiunile sale la Rompetrol catre compania kazaha KazMunaiGaz, pentru suma de 2,7 miliarde de dolari. Ulterior, omul de afaceri a vandut aceleiasi societati din Kazahstan si restul de actiuni, pentru o suma de asemenea consistenta, scrieRomania Libera.

Pandemiile care au decimat populatia lumii. Cate victime au facut cei mai periculosi virusi din istorie. Din pacate, unele boli continua sa isi ceara si in zilele noastre tributul si, cu toata dezvoltarea tehnologica si medicala, ne aduc aminte intr-un mod dureros cat de mici si de neputinciosi ramanem inca in fata unor astfel de dezastre. Cuvantul "pandemie" este derivat din grecescul "pandemos" - care inseamna ceva ce "afecteaza toti oamenii". Potrivit sensului folosit de DEX, pandemia se refera la o "epidemie care se extinde pe un teritoriu foarte mare" - dintr-o tara, mai multe tari sau chiar continente intregi. Iata care au fost, pe scurt, pandemiile care au facut cele mai multe victimei de-a lungul timpului, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Johannis versus Ponta. Sau despre diversiunea religioasa. Religiile si-au sporit importanta, parand multora unicul sprijin consistent intr-o fluida globalizare, in care viteza schimbarilor nu e egalata decat de rapiditatea reflexului de a o denunta. Ce rol joaca in Romania? "Vor alege romanii un neamt luteran ca presedinte al Romaniei? Ce va prevala in mentalul colectiv? Faptul ca Johannis este diferit din punct de vedere etnic si confesional? Sau ca majoritatea stereotipurilor care ii sunt asociate germanului sunt pozitive? Pentru prima data in ultimul sfert de veac, cetatenii romani vor trebui sa aleaga intre un roman crestin ortodox si un roman de etnie germana, crestin luteran. A depasit societatea romaneasca bolile copilariei democratiei? Este ea suficient de matura si de toleranta ca sa raspunda fara complexe acestei provocari?" Iata unele din intrebarile pe care si le punea recent Andrei Oisteanu in paginile Revistei 22. Aceste intrebari ar fi fost in mod genuin legitime chiar daca nu s-ar fi prefigurat o finala Ponta-Johannis la alegerile prezidentiale romanesti. De altfel, ele si altele cu privire la natura factorului religios in lumea moderna sunt legitime dincolo de aria restransa a scrutinului prezidential romanesc, informeazaDeutsche Welle.

Lagarul sovietic ascuns. Secretele din padurea domnitorului Serban Cantacuzino. Ascuns undeva pe malul drept al Argesului se afl a un monument al "eroilor sovietici". N-ar fi singurul. Insa reporterii EVZ au descoperit ca, pana in 1944, acolo a fost unul dintre cele mai putin cunoscute lagare cu prizonieri sovietici, ascuns de ochii lumii in perioada celui de Al Doilea Razboi Mondial. Localnicii din satul Oesti, comuna Corbeni, judetul Arges, povestesc ca in localitatea lor a fost un "lagar cu prizonieri rusi". Dupa spusele lor, sute de prizonieri proveniti din fosta Uniune Sovietica au fost "cazati" la marginea unei paduri care a apartinut familiei Cantacuzino. Povestea impresionanta a fostului lagar, prea putin stiuta de turistii care strabat Valea Argesului, mergand spre Barajul Vidraru, a fost dezvaluita reporterilorEVZde profesorul Nicolae Ghe. Pristavu, cel care, la 81 de ani, a devenit "doctor" in istoria locurilor natale.

Domnule presedinte Traian Basescu, In emisiunea de miercuri, 20 august, de pe B1TV, v-ati referit la "ziaristi lichele si oameni fara caracter". Nu m-ati numit, dar trimiterea a fost clara. Ce sa ne mai ascundem in spatele impersonalului "se semneaza", "se face" si asa mai departe, cind ati indicat explicit ca e vorba, printre alte companii media, "si de Gazeta Sporturilor". Si altii au inteles fix acelasi lucru. La citeva minute dupa interventia dumneavoastra, colega mea Mirela Neag m-a sunat aproape socata si mi-a spus: "Nu-mi vine sa cred, presedintele te-a amenintat!". Asta pentru ca ati adaugat ca nu intelegeti de ce organele nu s-au sesizat cind Gazeta Sporturilor, sub semnatura mea ca administrator, a primit in 2004 un imprumut de citeva sute de mii de dolari de la firma care era actionara sa de la vremea respectiva, e vorba de Crescent. Integral peTolo.ro.