Teapa electorala! Reabilitarea termica a blocurilor nu mai e gratuita. Promisiunea electorala pe care s-au axat majoritatea edililor din Capitala in 2012 nu mai poate fi respecta: reabilitare termica gratuita. Astfel, in timp ce edilul sectorului 5, Marian Vanghelie, promitea atunci ca vor fi reabilitate toate blocurile din sector in 12 luni, primarul sectorului 3, Robert Negoita, sustinea ca sunt bani ca sa lipeasca polistiren pe toate blocurile si ca nu intelege cum edilul pe care l-a inlocuit nu a facut acest lucru gratis. In timp ce in Capitala doar un edil, Andrei Chiliman, a mai putut afirma, acum, ca va izola termic toate blocurile fara sa ceara un leu de la populatie, in celelalte orase unii primari au anuntat ca nu au bani sau ca ei cauta solutii ca oamenii sa plateasca o suma modica, mai multi ani, pentru a nu-i impovara. Cert este ca bani in bugetele locale pentru reabilitare termica gratis nu mai sunt, iar potrivit unei Ordonante adoptate de Executiv, cei care apeleaza la fonduri europene trebuie sa stie ca asociatia va suporta o parte mai mare sau mai mica din valoarea lucrarii, in functie de veniturile locatarilor, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum stoarce un deputat roman milioane de euro de la Uniunea Europeana cu asfalt contrafacut. Un proiect de modernizare cu fonduri europene a patru strazi din Bacau, "prins" de firma baronului PSD Victor Roman, risca sa piarda finantarea dupa ce autoritatile au descoperit ca asfaltul este de proasta calitate si produs intr-o fabrica clandestina. Victor Roman, deputat PSD Vrancea, a luat o singura data cuvantul in Parlament din 2012 si pana in prezent. A compensat totusi apatia de la Camera cu o prezenta masiva pe santierele proiectelor de infrastructura realizate cu fonduri publice. Una dintre lucrarile "grase" castigate de firmele lui Victor Roman priveste asfaltarea a patru strazi importante din municipiul Bacau: Mioritei, 9 Mai, Vantului si Vadul Bistritei. Contractul, adjudecat pe 18 octombrie 2013, de firma Symmetrica in asociere cu Roman Impex Prest, are o valoare de 18,89 de milioane de lei, dintre care 14,8 de milioane de lei reprezinta fonduri nerambursabile din bugetul UE, anuntaAdevarul.

Reactia Ambasadei SUA, dupa ce Guvernul Ponta a dat ordonanta traseistilor: "Cea mai buna cale este procedura parlamentara transparenta". Noul sef al Ambasadei SUA in Bucuresti, Dean Thompson, a declarat, intr-un interviu acordat in exclusivitate ziarului Gandul, ca nu a primit niciun fel de explicatii din partea premierului Ponta sau a vicepremierului Dragnea cu privire la motivul pentru care Guvernul a dat Ordonanta de Urgenta privind migratia alesilor locali. Diplomatul american sustine ca aceasta schimbare legislativa ar trebui sa urmeze o cale "transparenta, adica una parlamentara". In primul lui interviu de la venirea la Bucuresti, Thompson atinge cele mai importante subiecte interne si externe ale momentului: de la statul de drept si lupta impotriva coruptiei, la libertatea presei si viitorul presedinte al Romaniei si pana la actiunile Rusiei in Ucraina si principalele decizii care se vor lua la summitul NATO de la finalul saptamanii. Gandul va invita sa urmariti interviul video, sa cititi principalele declaratii ale diplomatului american, precum si interviul integral pe care ni l-a acordat Dean Thompson, informeazaGandul.

Ce ignora guvernul cand ofera pe tava proiecte chinezilor. Sistemul energetic romanesc pare ca si-a gasit investitorii inainte de a fi organizate licitatiile. Investitiile chineze mult asteptate de Guvern sunt privite cu scepticism de mediul privat, care ridica problema distorsionarii pietei printr-o posibila pozitie dominanta. In ultimii zece ani au existat promisiuni de investire a miliarde de euro in infrastructura, nici una respectata. Summitul Europa de Est - China, organizat anul trecut la Bucuresti si recenta vizita a premierului Victor Ponta la Beijing par sa fi schitat care vor fi castigatorii marilor contracte din energie, fara ca alti potentiali concurenti sa fie poftiti la licitatie. Constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, proiectul Tarnita-Lapustesti, modernizarea grupului 4 si construirea instalatiilor de desfasurare a grupurilor 3 si 4 de la Termocentrala Deva sunt cateva din proiectele din sectorul energetic in care companiile chineze urmeaza sa fie implicate, scrieRomania Libera.

Rusia construieste cea mai mare racheta din lume ca sa-i concureze pe americani. "Ne intoarcem la epoca sovietica". In plina criza din Ucraina, oficialii de la Moscova au aprobat demararea constructiei celei mai mari rachete din istorie. Competitia intre americani si rusi pentru cucerirea spatiului a reinceput. Cel putin, asa sustine vicepremierul Dimitri Rogozin, care a anuntat ca Federatia Rusa va incepe lucrul la o "racheta super-grea", care va fi cea mai mare racheta purtatoare construita vreodata. Potrivit agentiei oficiale de stiri ITAR-TASS, Rogozin a declarat ca insusi Vladimir Putin a aprobat planurile pentru super-racheta care va putea duce in cosmos o incarcatura de 150 de tone, mai mult decat orice alt vehicul spatial realizat pana acum. Autoritatile de la Moscova dau insa asigurari ca niciuna dintre creatiile lor nu va fi folosita ca racheta balistica intercontinentala - adica pentru a transporta incarcaturi nucleare, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Votul cenzitar si sursele unor teme conservatoare. Ziarul Gandul a lansat cateva sondaje provocatoare pe teme politice "reactionare". E greu de masurat ecoul lor public, dar unele dintre aceste subiecte au starnit reactii polemice. Doua intrebari mai cu seama au atras atentia prin subintelesul lor "elitar": ati fi de acord sa voteze doar cei care au luat bacalaureatul si cei care au venituri de peste 2000 de lei? (a doua intrebare a fost, se pare, retrasa ulterior) Se pare ca mai ales a doua intrebare a atins o coarda foarte sensibila: Vasile Ernu, de exemplu, a identificat in aceste preocupari un veritabil "fascism sau rasism social". (CriticAtac) Se poate sa fie si asa, desi noi vedem mai degraba aici urmele unei gandiri neincheiate, pierdute pe drum sau decaderea ei in registre triviale, informeazaDeutsche Welle.

Distribuirea cardului de sanatate, amanata, din nou, pentru noiembrie. Reprezentantii pacientilor sustin ca 75% din banii care se duc pe plata serviciilor postale pentru distribuirea cardurilor puteau fi economisiti daca s-ar fi apelat la primarii. Distribuirea cardului de sanatate la nivel national se va face in luna noiembrie 2014, potrivit ultimei estimari facute de reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS). Desi despre acest card se vorbeste din 2006 si ar fi trebuit sa fie functional din 2007, acest lucru nu s-a intamplat nici pana astazi, singurele carduri distribuite fiind cele 8.000 de care au beneficiat bolnavii cu dializa. Fostul sef al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Cristian Busoi, declara ca pana la finalul lui august 2014 productia cardurilor de sanatate va fi incheiata si cea mai mare parte a acestora va fi distribuita prin posta, scrieEVZ.