Judecatoarea Viorica Costiniu risca excluderea din magistratura. Caz unic in istoria justitiei din Romania: in absenta procurorului de sedinta si a avocatilor apararii, judecatoarea Viorica Costiniu, de la Curtea de Apel Bucuresti, fara a tine cont de prevederile Codului de Procedura Penala, a judecat si respins o contestatie a DNA prin care se solicita emiterea unui mandat international de arestare pe numele lui Nicusor Constantinescu, baron PSD de Constanta. Ulterior, o alta instanta de judecata a constatat nulitatea absoluta a hotararii magistratului Viorica Costiniu si a emis mandatul de arestare solicitat de DNA, in baza caruia Nicusor Constantinescu urmeaza a fi extradat din SUA, scrieRomania Libera.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Jaf cu contracte de sute de mii de euro la Oltchim. Printr-un contract cel putin dubios, Oltchim Ramnicu- Valcea, combinat care se afla aproape de pragul falimentului, a pierdut aproape 100.000 de euro, in conditiile in care de abia isi gaseste resursele pentru a supravietui de la o zi la alta. Concret, in 2013, conducerea unitatii a "pregatit" un contract comercial prin care deseurile de fier vechi de pe platforma rafinariei Arpechim de la Pitesti s-au vandut la un pret cu 40% mai ieftin decat ar fi fost normal, au explicat surse din cadrul combinatului pentruEvenimentul Zilei. Acest nou contract "reaseza" preturile de vanzare prevazute pana atunci intr-un plan cadru.

Marturia unui american convertit la islamism: Valorile americane m-au impins la terorism. Marturia unui american convertit la islamism: Valorile americane m-au impins la terorism Americanul Michael Muhammad Knight este autorul a noua carti, inclusiv "Drogandu-ma cu Allah: Islamul, Drogurile si Scrisul" (Tripping with Allah: Islam, Drugs and Writing). Intr-un material publicat pe "Washington Post", Knight face o analiza a comportamentului sau din tinerete cand voia sa se alature extremistilor. "Statul Islamic tocmai a dat publicitatii un nou film cu decapitarea unui om, video intentionat pentru jihadistii occidentali. Cum se intampla de foarte multe ori asta, mi s-a cerut, din nou, o explicatie", isi incepe povestea Michael Muhammad Knight, informeazaAdevarul.

Lista comisarilor europeni. Corina Cretu va ocupa functia de comisar pentru Politici Regionale. Jurnalistul Emil Hurezeanu a prezentat in exlusivitate la Digi24 viitoarea componenta a Comisiei Europene. Lista comisarilor europeni a fost prezentata in emisiunea "Jurnalul de seara". Corina Cretu va ocupa functia de comisar pentru Politici regionale. "Corina Cretu, comisar pentru Politici Regionale. Doamna Cretu, asa cum a spus domnul Basescu, nu a fost decat intr-o perioada ad interim in fruntea comisariatului pentru Ajutor Umanitar, in virtutea unei glume, in realitate, doamna Cretu detine unul din cele mai importante portofolii", a spus Emil Hurezeanu, in emisiunea Jurnalul de seara. El a aratat ca, desi nu are mandat de vicepresedinte, Romania nu a fost marginalizata si are un portofoliu important, scrieDigi24.ro.

Un preot a cumparat haine si rechizite pentru elevii saraci cu banii din cutia milei. Rasplata pe care o doreste: notele bune. Exista oameni pentru care dragostea de semeni e cea mai de pret avere, o avere care ii ajuta sa schimbe destine. Este si cazul unui preot de la biserica din curtea Maternitatii Cuza Voda din Iasi. Parintele a pus deoparte fiecare banut pe care credinciosii l-au lasat in cutia milei si acum, inainte de inceperea scolii, le daruieste elevilor sarmani rechizite si haine. A cumparat peste 100 de ghiozdane, pe care le-a umplut cu caiete si manuale. Singura rasplata pe care si-o doreste sunt notele bune. Intr-o casa traiesc sapte copiii - patru dintre ei merg la scoala din sat, doi la gradinita - iar baiatul cel mare a intrat la un liceu de renume din Iasi. Cei sapte frati isi fac temele la lumina lumanarii, pentru ca nu au curent electric. Dar asta nu-i impiedica sa ia note mari, anuntaStirileProtv.ro.

DW: Demografia politica a romanilor. Falsificarea realitatii demografice are nenumarate consecinte politice care scapa deocamdata unei analize atente. Nu mai e niciun secret ca listele electorale permanente sunt gresite. Ele contin aproximativ 2 milioane de alegatori in plus. Acest lucru a fost demonstrat de multe ori prin simpla corelare cu datele oficiale ale recensamantului din 2011 si cu cele oficiale si neoficiale privitoare la numarul romanilor aflati in strainatate. Am aratat la randul nostru ca numarul oferit de Autoritatea Electorala Permanenta, care trece de 18 milioane, nu are cum sa fie adevarat si ca cetatenii care au implinit varsta legala nu pot depasi cu mult 16 milioane. Restul de alegatori figureaza in tara la vechile domicilii, dar se gaseste probabil, de multa vreme, in alta parte. Ministrul delegat pentru Romanii de Pretutindeni, Bogdan Stanoevici, a confirmat la randul sau aceste observatii, vorbind despre eforturile sale de a obtine o evidenta mai precisa a romanilor aflati in strainatate, informeazaDeutsche Welle.

Americanii avertizeaza Puterea asupra schimbarii regulilor din mers. Reprezentantul Departamentului de Stat, cat si secretarul pentru Comert au atras atentia asupra impactului negativ al ordonantelor de urgenta asupra mediului de afaceri si investitiilor americane in Romania. Daca tot a repus Calin Popescu Tariceanu pe agenda suspendarea presedintelui Traian Basescu, este util sa amintim cum anume a apreciat Comisia de la Venetia legalitatea evenimentelor din iulie 2012 intr-un do￯cument publicat in luna decembrie a aceluiasi an: "In iulie 2012, Guvernul si Parlamentul Romaniei au adoptat o serie de masuri intr-o succesiune rapida, care au condus la demiterea din functie a Avocatului Poporului, a presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului, la limitarea competentelor Curtii Constitutionale, la modificari privind conditiile legate de referendumul privind suspendarea Presedintelui Republicii si la suspendarea in sine a Presedintelui. Comisia de la Venetia este de parere ca aceste masuri, luate atat individual, cat si in ansamblu, sunt problematice din punct de vedere al constitutionalitatii si al statului de drept. Evenimentele examinate includ ordonante, decizii si proceduri a caror constitutionalitate este discutabila, mai ales adoptate impreuna intr-o succesiune rapida. Comisia este ingrijorata, in special, cu privire la recurgerea extinsa la ordonante de urgenta guvernamentale (subl - n.s.) - atat de catre majoritatile anterioare, cat si de cele actuale -, care prezinta un risc pentru democratie si pentru statul de drept in Romania", scrieRomania Libera.