Robert Turcescu nu este deranjat de gestul lui Ilie Nastase si Madalin Voicu: "Imi doresc o judecata dreapta".Ilie Nastase si Madalin Voicu, parlamentari din partea conservatorilor si social-democratilor, au cerut oficial Parchetului General sa precizeze daca a facut vreo verificare dupa ce jurnalistul Robert Turcescu a afirmat ca a fost ofiter sub acoperire. Parlamentarii sunt de parere ca declaratiile lui Robert Turcescu ar fi adus atingere sigurantei nationale. In replica, jurnalistul spune, intr-un interviu pentru Digi24, ca nu e deranjat de gestul parlamentarilor si nu are nimic impotriva sa dea explicatii in fata unui magistrat. "In masura in care va exista interes din partea autoritatilor sa elucideze, sunt dispus, le stau la dispozitie celor care au indrituirea sa puna intrebari, sa afle lucruri. Sper sa am parte de judecatori drepti", a declarat Robert Turcescu intr-un interviu pentru Digi24.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Intr-o atmosfera sobra, Tariceanu promite ca va fi un altfel de presedinte. Calin Popescu Tariceanu s-a lansat, vineri, drept candidat la alegerile prezidentiale, de la locul sau de munca, Parlamentul, cu promisiunea ca va fi "un altfel" de presedinte. Cateva mii de sustinatori din tara, cu pancarte si fulare bleu au ocupat sala "Alexandru Ioan Cuza" din Casa Poporului, la un eveniment care s-a dorit a fi sobru. Actorul Ovidiu Niculescu, care a facut oficiile de prezentator al evenimentului, a dat startul spunand ca lansarea ui Calin Popescu Tariceanu este un "eveniment asteptat de intreaga tara si dorit de comunitatea internationala", iar Tariceanu este "singurul candidat liberal la presedintie". Actorul a tinut sa precizeze ca nu vor fi "fragmente din Cantarea Romaniei, sau imagini gen 23 august, cu Marea Adunare Nationala sau cu mici si mititei". Pe ecranele din sala Cuza a Parlamentului a fost prezentat si un mesaj video al lui Graham Watson, liderul liberalilor europeni, care a declarat ca Tariceanu este un "om cu experienta, cu abilitati si integritate", care va avea un rol important in viitorul Romaniei, "asa cum a jucat un rol important si in trecut", noteaza Mediafax.ro.

DW: Romanii au o viziune sceptica fata de politica internationala. "Poporul" pare sa aiba mereu o viziune realist-cinica asupra faptelor, fiind mereu reticent fata de discursurile oficiale, de oriunde ar veni ele. Sondajele de opinie au devenit un joc de societate foarte gustat. Nu spun mare lucru, mai ales in forma prescurtata in care sunt publicate, dar anima cel putin dezbaterea pe teme rare sau delicate, evitate de regula de actorii publici "responsabili." Ca sa luam un exemplu, nu se poate vorbi despre pedeapsa cu moartea decat in sondaje, care investigheaza, asa-zicand, stratul "incult" al societatii din perspectiva iluminista. Dar sunt si teme geopolitice la fel de putin frecventabile. Iata, de pilda, INSCOP publica un nou fragment de sondaj in care prezinta cateva intrebari legate indirect de Pactul Ribbentrop-Molotov de la incheierea caruia s-au implinit in august 75 de ani. Participantii la sondaj sunt intrebati daca, in opinia lor, "mai este posibila astazi impartirea controlului asupra Romaniei de catre tari mai puternice?", scrie Deutsche Welle.

Portretul lui Victor Ponta, candidatul PSD la alegerile prezidentiale: pacatele si virtutile "micului Titulescu". Premierul Victor Ponta, cel mai bine cotat candidat din cursa prezidentiala din noiembrie, a abandonat cariera juridica pentru a avea un parcurs fulminant pe scena politica. "Adevarul" a facut o radiografie a vietii premierului, asa cum a fost, cu bune si cu rele. Intr-o emisiune la Adevarul Live, premierul Victor Ponta a explicat originile numelui sau. "Familia mea, 'Ponte', a venit in Romania, din Trieste, cu peste 100 de ani in urma, adusa fiind de catre imparatul austro-ungar pentru a construi drumul de la Pecica la Nadlac". Adversarii sai politici au prezentat o alta versiune a originii sale: strabunicii lui Ponta s-ar fi tras din Albania, iar apoi au plecat spre Italia. Ponta este convins ca filmul despre cazul procurorului Cristian Panait nu are legatura cu el.

Kelemen: Romania va fi puternica si respectata daca va solutiona relatia dintre majoritate si minoritate. Cred ca Romania este pregatita sa aiba un presedinte maghiar. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, si-a lansat, vineri, la Miercurea Ciuc, candidatura la Presedintie, el declarand ca Romania va fi puternica si respectata, daca va solutiona relatia dintre majoritate si minoritate, adaugand ca daca va fi ales va fi un presedinte al oamenilor. Kelemen Hunor a declarat, vineri, la ceremonia de lansare a candidaturii sale la Presedintie, desfasurata la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc, ca pentru maghiari miza alegerilor este sa isi construiasca viitorul in Romania, pe pamantul natal. "Am demonstrat ca suntem o comunitate puternica, care ne dorim sa ramanem maghiari pe pamantul natal, sa ne construim viitorul aici. Aceasta este adevarata miza a alegerilor prezidentiale. Avem posbilitatea de a spune ce gandim si nu ne multumim doar cu ideea de a ne face auzita vocea, ci si cu cea de a ne cere drepturile. Eu, daca as fi ales presedinte, as fi unul al oamenilor, deoarece statul este o comunitate a oamenilor", a declarat Kelemen Hunor, conform Mediafax.ro.

DW: Rolul ANI in campania electorala. Agentia Nationala de Integritate a devenit, cu intentie sau fara intentie, un instrument electoral, punand sub semnul intrebarii neutralitatea institutiilor statului. Am aratat in mai multe randuri ca legile romanesti privitoare la incompatibilitatile functiilor publice (parlamentari, alesi locali) sunt scrise gresit. In linii mari, cei care au conceput legile au decretat un numar mare de incompatibilitati fara sa explice care ar fi conflictul de interese pe care il au in vedere. De exemplu, un director de biblioteca sau un director de teatru platiti din bugetul primariei nu pot fi membri ai parlamentului. Care ar fi conflictul de interese? Nimeni nu a explicat. Mircea Diaconu este deja un exemplu notabil de victima a acestei legi absurde. Faptul ca, pe vremea cand era senator, Mircea Diaconu a refuzat sa se supuna legii in vigoare este o alta chestiune, care nu trebuie sa abata atentia de la viciul continut in lege. Defectul vechi al societatii romanesti este ca, de prea multe ori, in loc sa infrunte direct o legislatie gresita si sa o modifice in parlament, cauta cai piezise prin care sa se sustraga efectelor ei. E tehnica evaziunii fiscale in varianta generalizata, informeaza Deutsche Welle.

Ponta este convins ca filmul despre cazul procurorului Cristian Panait nu are legatura cu el. Premierul Victor Ponta a declarat ca este convins ca filmul despre cazul procurorului Cristian Panait, regizat de Tudor Giurgiu, nu are nicio legatura cu el, deoarece nu mai era procuror atunci cand s-au intamplat faptele care fac obiectul fimului. "Nu are legatura cu mine. Tudor Giurgiu a spus foarte clar ca este un film artistic despre viata lui Cristi Panait, care mi-a fost un foarte bun prieten si apropiat, am fost procurori tineri amandoi", a spus Ponta la Romania Tv. El a amintit, potrivit mediafax.ro, ca nu mai era procuror cand s-au intamplat faptele care fac obiectul fimului si a adaugat ca poate va exista si un al doilea episod al filmului, cu procurorii dinainte de 1989, printre care ar putea fi gasit si un contracandidat din actualele alegeri prezidentiale, scrie EVZ.