"Ziua fara apa calda" nu a fost decat inceputul. Datoriile ascunse ar putea sista energia termica. Autoritatile locale, sefii de la Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET) si cei de la Electrocentrale Bucuresti (ELCEN -care produce energia termica) ascund o problema care la iarna s-ar putea agrava: zeci de mii de familii din Capitala risca sa inghete de frig. Concret, in timp ce bucurestenii din sectoarele 2, 3 si 4 stau deja fara apa calda si in frig, cei responsabili de aceasta situatie ridica din umeri, dau vina pe altii si sustin ca nu este nimic grav. Integral in EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Candidatii la prezidentiale au inceput campania cu un schimb de terenuri. Competitia pentru Cotroceni a inceput cu incercari de patrundere pe teritoriul adversarului. Klaus Iohannis a participat la un miting ACL la Craiova, fief PSD, iar Victor Ponta s-a deplasat la Sibiu, unde este primar Klaus Iohannis. Candidatul ACL, Klaus Iohannis, si-a inceput campania in inima Olteniei, zona in care Victor Ponta ar obtine cel mai bun scor, potrivit sondajelor de opinie. De altfel, Craiova, unde a avut loc mitingul ACL, e municipiul din Romania unde PSD a obtinut cel mai bun scor la euroalegeri. Prezidentiabilul ACL si-a centrat mesajul pe ideea ca el nu se lupta cu persoana lui Victor Ponta, ci cu "sistemul pe care el il reprezinta", noteaza Romania Libera.

Rusia a redevenit cea mai mare putere nucleara mondiala, dupa 14 ani de suprematie a Statelor Unite. Pentagonul a anuntat ca, pentru prima data in 14 ani, Rusia are mai multe focoase nucleare mobilizate decat Statele Unite ale Americii. In ciuda programului de dezarmare nucleara inceput in 1991, cele doua puteri mondiale au reinceput, in ultimele sase luni, sa-si consolideze forta nucleara. Acum, rusii au 1.643 ogive nucleare, cu una mai multe decat americanii, aflam din Adevarul.

Oamenii din umbra prezidentiabililor. Cum ajunge o factura "si de sapte cifre" sa ocoleasca registrele contabile ale campaniei electorale. Aflati in umbra candidatilor, consultantii politici adusi de partide de cele mai multe ori cu 7-8 luni sau chiar cu un an inaintea alegerilor, ajung sa castige in campaniile electorale cu miza maxima, cum este cea pentru prezidentiale, de la cateva zeci de mii de euro pana la ￯o suma cu sapte cifre￯, in functie de durata contractului sau de calibrul lor. O cheltuiala care poate depasi, asadar, 15-20% din bugetul maxim legal de campanie (4,8 milioane de euro in 2014) este insa facuta cu mult inainte, neregasindu-se decat patial in registrele electorale oficiale, sustine Gandul.

Cei mai bogati romani din cele mai sarace judete: Cum a ajuns deputatul-fermier Iliuta la 4.500 ha de teren si 15 milioane. Vasile Iliuta, agricultor din Baragan si membru al Parlamentului, recunoaste ca a dat spaga daca cineva i-a cerut si admite ca lipsa de reguli din agricultura romaneasca i-a permis sa exploateze 4.500 de hectare de teren arabil, o suprafata imensa in Uniunea Europeana. Romania libera continua campania sa "Cei mai bogati romani din cele mai sarace judete" cu dezvaluirile despre modul cum Vasile Iliuta, deputat PDL si unul dintre cei mai bogati fermieri din Calarasi, a reusit sa stranga o avere estimata la 15 milioane de euro.

Alba-neagra cu manualele scolare. Copiii din clasele I si a II-a vor ramane cel mai probabil anul acesta tot cu vechile manuale, sustin editorii, dupa ce si ultimele rezultate ale licitatiei anuntate de Ministerul Educatiei au fost contestate. Mai mult, si vechile manuale vin cu intarziere, mai spun ei. Oficialii nu au precizat o data la care noile carti vor ajunge pe bancile celor mici. Mai multe edituri au contestat rezultatele ultimei reevaluari privind procedura de licitatie pentru noile manuale scolare, procedura care a largit lista castigatorilor. Prin urmare, introducerea noilor manuale pentru clasele I si a II-a va fi amanata, cel mai probabil, pana la anul, a declarat pentru Adevarul Claudiu Istrate, reprezentantul Federatiei Editorilor din Romania.

Jaful de la Biblioteca Metropolitana. Directorul-nabab Rotaru a cumparat carti de milioane de lei pentru trei cititori. Evenimentul zilei va prezinta cum a cheltuit fost conducere a Bibliotecii Metropolitane peste 4,8 milioane de lei pentru carti si tot felul de manifestari care nu faceau obiectul activitatii institutiei de cultura. Din documentul oficial intrat in posesia EVZ reiese ca doar una dintre sutele de manifestari organizate de fostul director Florinel Rotaru, timp de patru ani, a avut legatura cu istoria si cultura bucuresteana iar cele peste 600 de carti cumparate, la sume de 125 de ori mai mari, nu au interesat decat trei cititori.

Prizonierii lagarelor de recuperare. Oameni tinuti in lanturi, fara apa si caldura, in timp ce oficialii fac strategii. In 2004, in rezolutia privind aderarea la Uniunea Europeana, Romania se angaja sa acorde o atentie speciala copiilor si tinerilor abandonati prin scoaterea lor din institutii. Zece ani mai avem aproape 700 de insitutii denumite pompos Centre de Recuperare si Reabilitare sau de Ingrijire si Asistenta a persoanelor cu handicap si care adapostesc 17 mii de adulti si 7000 de copii. Arata ca niste lagare de concentrare, ferite de ochii lumii si ferecate de autoritati, in care odata intrati, mai ies doar dupa moarte. Imagini filmate cu camera ascunsa in noua astfel de insitutii arata ca dupa 24 de ani de la deschiderea lagarelor de exterminare a copiilor cu dizabilitati, Romania a ramas cu handicapul de a nu reusi sa le acorde sansa la o viata decenta. Un reportaj Stirile Pro Tv.

Demonstrantii din Hong Kong au obtinut deja multe. Solicitarile indreptatite ale protestatarilor nu mai pot fi trecute cu vederea. Se pune problema cine va face primele concesii. Dupa cum stau lucrurile, nu va fi Beijingul cel care va da inapoi, crede Matthias von Hein. Este o ironie a istoriei: chiar guvernul chinez a fost cel care le-a promis oamenilor din Hong Kong in 1997 dreptul la alegeri libere. Si este tragic ca Beijingul isi incalca acum promisiunea din 1997. Ce are de pierdut marele Beijing daca cei sapte milioane de oameni din regiunea cu administratie speciala Hong Kong isi aleg singuri administratorul? Un comentariu Deutsche Welle.