Dreptul la viata, pe lista de asteptare. Pacientii care au nevoie de radioterapie, tratament necesar in lupta cu cancerul, sunt pusi pe liste de asteptare si dureaza luni intregi pana ajung sa inceapa terapia care le-ar putea salva viata. Gandul a vorbit cu Mariana B., o femeie din Bucuresti care, pe langa cancer, a fost nevoita sa treaca si prin calvarul accesului la tratament. "Mi-au spus sa revin peste cinci luni ca sa fac radioterapie. Le-am spus: "Mai, oameni buni, daca nu incep acum, eu intr-o luna mor". Raspunsul lor a fost strigator la cer: "Nu avem ce sa va facem. Nu avem locuri", isi aminteste femeia. Povestea Marianei este si povestea a mii de romani care au nevoie de radioterapie pentru a avea o viata cat mai apropiata de normalitate. Integral in Gandul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Politica externa a Romaniei. Pe granita cu Rusia a aliatilor: Oportunitati si drumuri inchise. Cea mai complexa prerogativa a presedintelui Romaniei este, in contextul sfarsitului de an 2014, politica externa si de securitate. Un parteneriat strategic cu Polonia pentru prima data functional sau rolul de hub energetic in regiune ar putea fi oportunitati pentru politica externa a Romaniei, spun analistii consultati de Curs de guvernare. In schimb, toti analistii sunt de acord ca unul din drumurile infundate este relatia cu China, in ciuda actiunilor din ultima vreme care ar indica o apropiere a relatiilor dintre Bucuresti si Beijing.

In tara romanilor mandri, Sebastian Ghita il face afis pe Victor Ponta. Inainte sa isi scoata candidatii la dezbateri, partidele le-au asigurat prezenta supradimensionata pe strazi. In Bucuresti, a intrat mai intai Victor Ponta, pe panourile Affichage, a doua mare companie, estimata la 17-24% din piata. A venit din urma, Klaus Iohannis, in spatiile Getica OOH al treilea mare jucator (12-16%). Exista insa si zone impartite intre cei doi candidati. Este vorba despre Euromedia, cel mai mare operator de panotaj, de stalpii RATB, pusi la bataie de primarii, si de cei de electricitate negociati de Way Media. Prin Euromedia, cea mai importanta companie din outdoor, ACL si-a asigurat expunerea pe cateva panouri din Bucuresti, dar mai ales pe drumurile nationale. Continuarea in Gandul.

S-a stins Florin Tudose, un deschizator de drumuri in psihiatrie. Era medicul care nu se temea sa raspunda la intrebari incomode cand altii se ascundeau si care stia sa traduca orice legat de psihiatrie pe intelesul publicului larg. In anii 2000, a publicat o serie de articole in "Evenimentul zilei", pe care, ulterior, le-a strans intr-o carte. "Era foarte documentat in orice subiect abordam, inventiv si de multe ori venea cu propuneri de subiecte, inspirate din activitatea lui. Niciodata nu s-a lasat intimidat de cine era la putere, de altfel a si scris carti despre politica, una lansata chiar saptamana trecuta", povestesc reporterii EVZ, care au lucrat indeaproape cu profesorul Tudose.

Afisele electorale lungesc criza manualelor scolare. Noile manuale ajung pe bancile copiilor cel mai probabil dupa alegeri, spun editorii. Asta pentru ca in acest moment tipografiile sunt blocate de campania electorala. Noile manuale scolare pentru clasele I si a II-a vor ajunge pe bancile copiilor abia dupa alegeri. Asta desi primul pas spre tiparirea acestora a fost facut saptamana trecuta cand, in sfarsit, oficialii Ministerului Educatiei au semnat contractul cadru cu editurile care au castigat licitatia. Motivul care duce la intarzierea aparitiei manualelor: "tipografiile sunt blocate din cauza campaniei electorale. In aceasta perioada se tiparesc afise electorale si materiale promotionale", au explicat reprezentanti ai editurilor care vor scoate pe piata noile carti pentru clasele I si a II-a, potrivit Adevarul.

Doar comunistii ii taxau pe cei fara copii. Campania electorala a decazut grav in ultimile zile, atingand cele mai insalubre forme prin discursul Gabrielei Firea, purtatoarea de cuvant a candidatului PSD. In ultimul deceniu al regimului comunist fusese instituit un impozit special pe care il plateau toate persoanele fara copii. Impozitul se adresa insa tuturor, fie ca erau prea tineri ca sa aiba copii, fie ca nu puteau sa aiba sau ca nu isi doreau, de fapt, acest lucru. Era un impozit care ii penaliza pe cei fara copii. Discursul ideologic explicit nu formulase niciodata o condamnare a persoanelor fara copii, dar impozitul care li se aplica lor, intr-un mod care nu facea desoebire intre situatii, reprezenta o forma de culpabilizare. Un comentariu Deutsche Welle.

Interviu cu Teodor Melescanu: Nu ma incurca asocierea cu Dogaru. Am nevoie de sprijinul oricui. Teodor Melescanu, 73 de ani, fost sef al spionajului romanesc pana la intrarea sa in cursa prezidentiala, spune ca are semnale ca in cancelariile vestice este considerat "singurul candidat care poate oferi garantii pentru continuarea actualei politici externe". In acelasi timp, Teodor Melescanu crede ca Romania are nevoie in aceasta perioada grea de o persoana experimentata care sa adune toate partile la aceeasi masa. Interviul integral in Romania Libera.

"Excelenta Sa" si-a incasat zeciuiala de la Camera de Comert. Misu Vlasov a luat ilegal 50 de salarii de la angajati. Cunoscut ca un impatimit al jocurilor de noroc, Vlasov este judecat pentru trafic de influenta, dupa ce a fost prins in flagrant cand lua o mita de 200.000 de euro. Una din Camerele de Comert si Industrie din Romania, reprezentanta din Capitala, a fost trimisa in judecata pentru fraudarea fondurilor europene. Angajatii Camerei erau obligati sa dea sefilor o parte din salariu, ca sponsorizare, sustine Evenimentul Zilei.