"Imparatul" Misu Vlasov si-a marturisit pacatul coruptiei. Mihail Vlasov, fostul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR) a recunoscut faptele de coruptie de care este acuzat de procurori si a solicitat instantei sa fie judecat in procedura simplificata, astfel incat sa-i fie redusa pedeapsa cu o treime. Cu toate acestea, Curtea de Apel Bucuresti a decis, ieri, sa-i respinga cererea. "Excelenta sa", asa cum mai este numit Mihai Vlasov, este judecat sub control judiciar din 30 august, dupa ce, din 24 aprilie a fost arestat la domiciliu, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki. Anterior, din 19 martie pana in 24 aprilie, Vlasov a fost arestat preventiv. "Excelenta sa", asa cum mai este numit Mihai Vlasov, este judecat sub control judiciar din 30 august, dupa ce, din 24 aprilie a fost arestat la domiciliu, in dosarul in care este acuzat ca a luat mita 200.000 de euro de la omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki. Anterior, din 19 martie pana in 24 aprilie, Vlasov a fost arestat preventiv, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Decizie CEDO: Statul roman poate refuza angajarea colaboratorilor Securitatii. Refuzul statului roman de a angaja o persoana in administratia publica deoarece aceasta a colaborat cu Securitatea nu este un act de discriminare, a stabilit Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Judecatorii au decis astfel in cazul unui fost parlamentar roman, Petre Naidin, fost subprefect de Calarasi intre 1991 si 1992. Acesta ceruse in 2004, la finalul celui de al treilea mandat al sau ca deputat, sa fie trecut de Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) a ii inscrie numele pe lista de rezerva pentru subprefecti. Agentia a refuzat solicitarea parlamentarului, pe motiv ca legea interzice colaboratorilor politiei politice ai regimului comunist sa fie angajati in functii de autoritate in sistemul public, anuntaRomania Libera.

Harta penala a Romaniei. Toate dosarele baronilor care ne-au confiscat tara. Parlamentari, ministri, primari sau sefi de consilii judetene - indiferent de culoare politica, multi dintre cei care ne conduc au manjit numele Romaniei cu sute de dosare penale. Spagile, minciuna sau afacerile pe banii statului sunt doar cateva dintre problemele "numelor grele" din politica romaneasca.Adevarula facut bilantul, judet cu judet, al dosarelor penale deschise pe numele politicienilor certati cu legea.

Satul din Romania unde copiii sunt dusi la scoala cu caruta, in loc de microbuz. "Ma doare inima, mi-e mila de ei". E lung si greu drumul spre scoala pentru copiii dintr-un sat din Dambovita. Cei mici se ingramadesc in caruta unui satean care, sufletist, s-a oferit sa-i duca la cursuri cale de 7 kilometri, altfel n-ar mai ajunge. Microbuzul scolar e stricat de o jumatate de an, iar primarul sustine ca nu are bani sa il repare. Copiii ajung la scoala rebegiti de frig si multi dintre ei s-au imbolnavit. Infofoliti ca in plina iarna, copiii din satul Valea pleaca la scoala sau gradinita cu noaptea in cap. Se ingramadesc 15 in caruta care tine loc de microbuz scolar si pornesc la drumul lung de 7 km. Carutasul ii duce zilnic la scoala pe copii, din mila. Omul are familie acasa si castiga bani transportand lemne cu atelajul, dar pentru gestul lui marinimos nu accepta recompensa din partea parintilor, scrieStirileProtv.ro.

Andrian Candu: Cu ajutorul UE, Moldova ar putea deveni o tara moderna. Republica Moldova sufera mult de pe urma embargourilor impuse de Rusia. La acestea se adauga si presiunile Moscovei pe plan energetic. Desi gazoductul Iasi-Ungheni a fost dat in exploatare, livrarile inca nu au inceput. Republica Moldova ramane dependenta de piata rusa, iar conflictul din regiunea Donbas a adus si un deficit mare de carbune in tara. In ajunul iernii, situatia energetica din Republica Moldova ramane instabila. In ultima luna au crescut preturile la carburanti, iar micsorarea volumelor de extractii de carbune din regiunea Donbas afecteaza direct cetatenii moldoveni. Consecinte serioase au si embargourile impuse de Federatia Rusa importurilor de fructe, legume si vin din Republica Moldova, anuntaDeutsche Welle.

Pericol la metrou. Trenurile vechi se dezintegreaza pe linii, iar cele noi se defecteaza des. In doar trei luni, garniturile care au costat 90 de milioane de euro s-au stricat de 17 ori. Conducerea Metrorex minimalizeaza situatia. Evenimentul zilei a reusit sa afle care sunt motivele pentru care bucurestenii asteapta zeci de minute garniturile de metrou. Astfel, mai multe trenuri CAF, care au fost puse pe sine in luna iulie a acestui an si care au costat 90 de milioane de euro, s-au defectat de 17 ori pana acum, fapt care a dat circulatia peste cap. La solicitarea EVZ, directorul Metrorex, Aurel Radu, a confirmat ca au fost probleme in subteran, insa sustine ca un releu ar fi de vina pentru defectiuni si ca ar fi vorba doar despre un singur tren. Cat despre intarzieri, acesta sustine ca sunt doar 180,13 minute din iulie pana in prezent. "Trenul de metrou CAF s-a defectat datorita nefunctionarii corespunzatoare a unui releu care verifica informatia referitoare la viteza <> a trenului, prin efectuarea necorespunzatoare a unui contact electric", a precizat Aurel Radu. Pe de alta parte, surse din Metrorex au dezvaluit, pentruEVZ, ca au fost defectiuni la mai multe garnituri de metrou.

Cadou electoral cu 12 zile inainte de alegeri. Guvernul da 152 milioane lei primariilor pentru datorii si incalzire. Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Corneliu Calota, bugetul Ministerului Administratiei Publice a fost suplimentat cu 152 milioane lei, pentru plata arieratelor spitalelor, pentru plata arieratelor care au blocat activitatile primariilor, precum si pentru asigurarea incalzirii in sezonul rece. Banii provin din Fondul de rezerva al Guvernului, informeaza Mediafax. "Sunt arierate care vin din mandatele anterioare si care nu au fost reglementate pana acum in mandatele actualilor primari", a explicat Calota. Banii vor fi alocati, totodata, pentru cheltuieli cu asigurarea agentului termic pentru populatie pe perioada lunilor de iarna si pentru solicitarile rezultate din hotararile judecatoresti prin care au fost blocate conturile primariilor, scrieRomania Libera.