Mircea Basescu: "Nu am cum sa influentez martorii, toata familia Bercea e in inchisoare". Fratele presedintelui Traian Basescu a fost adus, ieri, in boxa acuzatilor, alaturi de Marian Capatana, in prima sedinta publica la Tribunalul Constanta, dupa patru luni si jumatate de cand este arestat preventiv si dupa 20 de infatisari in sedinte de judecata cu usile inchise. In afara de judecator, procuror DNA, grefier, avocati, cativa gardieni, un singur "mascat" si jurnalisti, sala de judecata a Tribunalului Constanta a fost goala. Inculpatii Mircea Basescu si Marian Capatana au fost adusi fara catuse. Mircea Basescu, mai slab si palid, imbracat in haina neagra cu camasa alba, tinea sub brat mai multe documente. A schimbat cateva vorbe cu Marian Capatana. Procuroarea DNA a cerut mentinerea arestului preventiv pentru cei doi inculpati, pentru ca "trecerea timpului nu a diminuat pericolul social", vorbind si despre cei 250.000 de euro pe care Mircea Basescu i-ar fi primit de la familia lui Bercea Mondial prin intermediul lui Marian Capatana. Inculpatul Mircea Basescu pare sa nu auda, isi citeste notitele. Marian Capatana zambeste, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Poveste din Ponorata. Locul in care nimeni nu vrea sa munceasca. Solutia: traiesc din banii statului. Se zbat in fiecare zi pentru fiecare bucatica de paine pe care trebuie sa o puna pe masa copiilor. Isi duc viata intre peretii unor cocioabe care stau sa cada si pe care scrie saracie. Cu stomacul gol de multe ori se pun in ceva care nu s-ar putea numi pat si sunt bucurosi ca au mai razbit o zi in viata asta plina de neajunsuri. Este povestea mai multor familii de rromi care locuiesc in cea mai saraca comunitate de rromi din Romania. Povestea lor a trecut de mult granitele Romaniei, devenind celebri datorita fotoreportajelor care au aparut in special in ziarele din Franta sau Marea Britanie. Ponorata, un cartier al comunei Coroieni, este locuit in totalitate de rromi. Niciunul dintre ei nu are loc de munca stabil, traiesc din furat, cersit si din munca ocazionala. Singura lor avere de multe ori sunt caii, cu care transporta fierul vechi si care practice ii ajuta sa puna painea pe masa, anuntaAdevarul.

H.G. Wells: "Mi se pare ca sunt mai de stanga decat dumneavoastra, domnule Stalin". In 1934, H.G. Wells s-a dus la Moscova pentru a se intalni cu un grup de scriitori interesati sa se inscrie in clubul international PEN (n.r. - Clubul Poeziei, al Eseurilor si al Romanului), al carui presedinte era la acea vreme. Cat timp a stat acolo, Stalin i-a acordat un interviu. Conversatia omagiala a lui Wells a fost criticata, printre altii, de J.M. Keynes si George Bernard Shaw in The New Statesman. Altii au primit-o cu entuziasm. Discutia a fost publicata intr-un supliment special al The New Statesman, la 27 octombrie 1934, adica exact acum 80 de ani. Intamplator sau nu, era ziua de nastere a presedintelui american Theodore Roosevelt. Publicam mai jos o parte a interviului. Integral inRomania Libera.

Ghid pentru romanii care-si aleg presedintele din afara tarii. Unde sunt sectiile de votare si ce acte trebuie sa prezinte. Cele peste 2 milioane de romani care au plecat peste hotare in ultimii ani au la dispozitie mai putin de 300 de sectii de votare pentru a-si alege presedintele pe 2 noiembrie. Ministerul Afacerilor Externe a publicat Ghidul alegatorului roman din strainatate si Lista sectiilor de votare pentru alegerile prezidentiale din 2014. Conditiile sunt similare cu cele de la alegerile din 2009, la fel ca si numarul de sectii de votare - 294. Acestea sunt mai numeroase in Moldova si Marea Britanie, in schimb numarul lor a fost redus in alte state, de pilda in Portugalia, scrieStiileProtv.ro.

DW: De ce se feresc politicienii moldoveni sa salute succesul fortelor pro-europene in Ucraina? Doar liderii a doua partide din Republica Moldova s-au grabit sa felicite poporul si partidele pro-europene din Ucraina cu ocazia victoriei in alegerile de duminica. Celelalte forte politice moldovenesti ezita sa faca acest lucru de teama sa nu respinga electoratul cu viziuni pro-ruse, in perspectiva alegerilor din 30 noiembrie. Este pentru prima data in ultimii 96 de ani cand comunistii nu reusesc sa acceada in legislativul ucrainean si prima data, de la proclamarea independentei Ucrainei, cand partidele pro-ruse (pe fonul alipirii Crimeei de catre Rusia si a absenteismului din regiunile estice) inregistreaza rezultate electorale atat de proaste. Dupa numararea a 50,08% din voturi, Frontul Popular condus de premierul Arseni Iateniuk detine intaietatea cu 21,61%, Blocul lui Petro Porosenko - 21,45%, Partidul "Samopomici" condus de primarul orasului Lvov, Andrei Sadovoi - 11,10%, Blocul de Opozitie din care fac parte multi membri ai Partidului Regiunilor - 9,82%, Partidul Radical al lui Oleg Liasko - 7,38% si Batkivscina condus de Iulia Timosenko - 5,69%, anuntaDeutsche Welle.

Povestea politistului orfan umilit de sefi. Agentul a fost crescut de amiralul Cico Dumitrescu. Un incident grav care a avut loc in sediul Politiei Municipiului Moinesti scoate la iveala o stare de tensiune care exista, de cativa ani, in curtea Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Bacau. Agentul sef Aurel Munteanu, un orfan crescut la casa de copii ajuns politist cu ajutorul amiralului Cico Dumitrescu, a facut un gest necugetat: s-a baricadat intr-un birou din sediul Politiei si a amenintat ca se sinucide. Gestul sau e considerat de multi dintre colegii lui un mod de protest fata de "atitudinea abuziva" a unui comandant, comisar sef Gelu Margina. Agentul a povestit, in exclusivitate, pentru "Evenimentul zilei" ca, desi si-a dorit cu ardoare sa imbrace uniforma dupa ce un om al legii i-a salvat viata in copilarie, acum a ajuns sa fie umilit de sefi, informeazaEVZ.