Subiectele Zilei: Cum "s-a lasat" CFR Calatori invinsa de Transferoviar; O eleva de 17 ani a inventat un sistem unic de salvat vietile militarilor plecati in razboi; Dragnea isi securizeaza sectiile de votare din Teleorman
Romanca de geniu: O eleva de 17 ani a inventat un sistem unic de salvat vietile militarilor plecati in razboi. La aproape 17 ani, Theodora Gaiceanu este eleva in clasa a zecea, la Colegiul National "Mihail Kogalniceanu" din Galati. A avut curajul sa aplice la un Salon de Inventica important din oras si pana la urma a iesit cum nu se poate mai bine pentru ea: a fost rasplatita de juriul Salonului UGAL-INVENT cu premiul pentru "Cel mai tanar inventator". Theodora a participat in acest concurs cu un detector de mine bazat pe o platforma autonoma. Povestea din spatele acestui dispozitiv este una interesanta. Initial, in clasa a noua, Theodora Gaiceanu a participat la o sesiune de comunicari stiintifice studentesti, in cadrul unei sectiuni dedicata elevilor, cu o platforma mobila. Era vorba atunci de un mic vehicul electric ce se putea deplasa mai repede sau mai incet, inainte si inapoi, la inchiderea unui intrerupator. Ulterior, s-a gandit sa il faca autonom, adica cu alimentare de la baterii, anunta Adevarul.
Alegeri prezidentiale 2014: Cursurile din majoritatea scolilor bucurestene, suspendate din 31 octombrie, ora 14.00. Alegeri prezidentiale 2014. Majoritatea scolilor din Capitala vor suspenda cursurile vineri, 31 octombrie, dupa ora 14.00, si luni, 3 noiembrie, pana la ora 10.00, pentru turul I al alegerilor prezidentiale, orele urmand sa fie recuperate pana la sfarsitul semestrului, au declarat joi, pentru Mediafax, oficiali ai ISMB. Acelasi orar de suspendare a cursurilor va fi valabil, in eventualitatea unui tur II al alegerilor, in zilele de vineri, 14 noiembrie, si luni, 17 noiembrie, a precizat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB), Marian Banu. Cursurile vor fi suspendate, temporar, numai in unitatile de invatamant in care vor fi organizate sectii de votare, informeaza Gandul.
Dragnea isi securizeaza sectiile de votare din Teleorman. Desi legea spune ca presedintii si loctiitorii acestora sunt stabiliti prin tragere la sorti, 32 din cele 34 de sectii de votare din orasul Alexandria vor fi conduse duminica de aceiasi oameni ca si la alegerile europarlamentare si la referendumul din 2012. Primele suspiciuni ca se pregateste o frauda electorala la alegerile pentru presedintie care vor avea loc pe 2 noiembrie au aparut in Teleorman, judet condus de multi ani de PSD si aflat la discretia vicepremierului Liviu Dragnea. Desi legea electorala prevede ca presedintii sectiilor de votare si loctiitorii acestora sunt desemnati prin tragere la sorti de catre Biroul Electoral Judetean (BEJ), in 32 dintre cele 34 de sectii de votare, cate exista in Alexandria, au fost alese exact aceleasi persoane pe exact aceleasi functii ca la alegerile pentru europarlamentare si chiar ca la referendumul pentru demiterea presedintelui din 2012, scrie Romania Libera.
Unul dintre simbolurile Capitalei e lasat sa devina un focar de infectie. "Casa Hasdeu", o bijuterie acoperita de mizerie. Case simbol ale Bucurestiului de altadata, declarate de Ministerul Culturii drept monumente istorice, se macina sub ochii nostri si nimeni nu face nimic. In locuri in care stateau altadata adevarate personalitati vietuiesc acum in promiscuitate oameni ai strazii, la un loc cu maidanezii. Se intampla si in cazul resedintei Hasdeu, o bijuterie arhitecturala, transformata intr-un focar de infectie. Ca o casa a durerii - asa arata acum cladirea de pe Splaiul Independentei, cunoscuta drept "Casa Hasdeu". Constructia impunatoare aminteste de Bucurestiul glorios. Dar geamurile sparte si mizeria vorbesc despre nepasare crunta, anunta StirileProtv.ro.
DW: De ce nimeni nu poate discuta cu nimeni. Va avea loc dezbaterea pe care o organizatie neguvernamentala incearca sa o organizeze inaintea primului tur de scrutin? O dezbatere reala pare mai greu de realizat ca niciodata. Institutul pentru Politici Publice a incercat initial sa-i aduca impreuna pe primii 6 candidati, in ordinea care reiese din sondaje. Dar sunt sondajele corecte pe toate palierele? Si, daca admitem ca sunt corecte, cum mai putem spera si critica? Si de ce 6 si nu 4, 5 sau 7? IPP s-a incurcat singur, in tot soiul de considerente de context, informeaza Deutsche Welle.
Reportaj in Sadova, comuna asistatilor social. Romii nu muncesc, dar au vile, masini de lux aduse din Germania si bani in conturi. Comuna Sadova din judetul Dolj este localitatea asistatilor social cu vile si masini de lux. Nu mai putin de 1.300 de persoane beneficiaza de ajutor financiar de la stat, pe care il ridica in fiecare luna de la Primarie. Romii din comuna doljeana Sadova se pricep de minune sa insele statul de ani buni. Unii asistati sociali au case mari, conduc afaceri la negru sau muncesc in strainatate. Gheorghe Stirbu, in varsta de 58 de ani, din localitate, face parte din categoria asistatilor sociali, pe care fiscul i-a gasit cu bani in cont. Inspectorii din cadrul Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala Dolj au descoperit in urma unui control ca barbatul detine o mica avere la banca, scrie Adevarul.

VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
O istorie a frigului extrem, din aprilie până în iunie - Ninsori, ger și îngheț în România ultimilor 100 de ani