Ziarele internationale dezbat problema alegerilor prezidentiale din Romania, dupa inchiderea urnelor si anuntarea rezultatelor exit-poll. Desi Victor Ponta este vazut ca favorit pentru fotoliul de la Cotroceni, presa straina pune sub semnul intrebarii independenta justitiei si masurile pentru combaterea coruptiei.

Romanii par sa-l propulseze pe premierul Victor Ponta in functia de presedinte al tarii, dupa alegerile de duminica din Romania, consolidand puterea partidului de stanga Social-Democrat, dar ridicand mari semne de intrebare cu privire la independenta justitiei.

Fost procuror si pilot amator de raliuri devenit cel mai tanar prim-ministru din Uniunea Europeana, in urma cu doi ani, Ponta ar putea aduce mai multa stabilitate pentru una dintre cele mai sarace tari din Europa, scrieReuters.

Premierul social-democrat Victor Ponta a castigat primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica din Romania. Conform sondajelor, Ponta a obtinut intre 41,5 si 38,2%, fata de 32,1-31,2% cat a obtinut adversarul sau Klaus Iohannis, un etnic german. Cei doi se vor confrunta in al doilea tur de scrutin organizat la 16 noiembrie, anunta AFP.

Votul din Romania reprezinta un test crucial pentru fosta tara comunista, intr-un moment in care democratia a suferit esecuri in unele state vecine, ca Ungaria, si pe fondul crizei din Ucraina care a afectat relatiile dintre Uniunea Europeana si Rusia.

Victor Ponta conduce primul tur al alegerilor prezidentiale de duminica, in fata lui Klaus Iohannis, in ciuda temerilor ca ar putea inversa reformele menite sa combata coruptia larg raspandita din tara, informeazaYahoo News.

Frankfurter Allgemeine: Alegerile prezidentiale din Romania se incheie haotic Alegerile prezidentiale din Romania s-au incheiat duminica seara in haos. Mii de alegatori au incercat in zadar sa-si exprime votul in fata misiunilor diplomatice ale Romaniei din mai multe orase europene.

In Munchen, timpul de asteptare a fost mai mare de cinci ore duminica dupa-amiaza. La Torino au fost 70.000 de alegatori eligibili si numai o sectie de vot disponibila. In Londra si Paris, cozile de asteptare s-au transformat in demonstratii impotriva guvernului roman si a candidatului social-democrat la presedintie. Sute de romani au strigat "Jos Ponta!" si "Jos comunismul!".

Guvernul a fost acuzat de romanii din strainatate ca a obstructionat votul in mod sistematic, deoarece printre ei exista o majoritate clara anti-Ponta. Biroul Electoral Central a respins cererea mai multor candidati de a prelungi programul de vot din strainatate cu o ora.