Alegerile prezidentiale din Romania s-au incheiat duminica seara in haos. Mii de alegatori au incercat in zadar sa-si exprime votul in fata misiunilor diplomatice ale Romaniei din mai multe orase europene, scrieFrankfurter Allgemeine.

In Munchen, timpul de asteptare a fost mai mare de cinci ore duminica dupa-amiaza. La Torino au fost 70.000 de alegatori eligibili si numai o sectie de vot disponibila. In Londra si Paris, cozile de asteptare s-au transformat in demonstratii impotriva guvernului roman si a candidatului social-democrat la presedintie. Sute de romani au strigat "Jos Ponta!" si "Jos comunismul!".

Guvernul a fost acuzat de romanii din strainatate ca a obstructionat votul in mod sistematic, deoarece printre ei exista o majoritate clara anti-Ponta. Biroul Electoral Central a respins cererea mai multor candidati de a prelungi programul de vot din strainatate cu o ora.

Primele sondaje l-au indicat, cum era de asteptat, pe Victor Ponta castigator al turului I, cu 40% din voturi. Pe locul doi s-a clasat primarul Sibiului, Klaus Iohannis, care a obtinut 31%. Al doilea tur de scrutin va avea loc peste doua saptamani.