RFI Romania prezinta o scrisoare deschisa adresata de un grup de tineri romani din diaspora autoritatilor romane, in contextul problemelor inregistrate la votul din diaspora. In acest text, tinerii adusi in imposibilitatea de a vota in primul tur al prezidentialelor formuleaza si o serie de propuneri concrete pentru ameliorarea situatiei.

Domnule Prim Ministru, Domnule Ministru de Externe, Domnilor Ambasadori,

Va scriem sa va amintim ca noi, cei din diaspora, suntem si noi romani. Suntem tineri, si suntem multi. Suntem o mare parte a populatiei active a Romaniei, chiar daca suntem in afara granitelor, si contribuim la economia tarii.

Suntem generatia fara granite. Suntem uniti indiferent ca traim in Marea Britanie, Franta, Noua Zeelanda sau Statele Unite. Suntem uniti cu cei ca noi de acasa din Romania. Alaturi de ei, suntem generatia care nu mai crede in posturile de televiziune cumparate si deservite sau in beneficiul de scurta durata al unei galeti cu ulei, zahar si faina. Credem in fapte si in modele dovedite, nu in vorbe.

Suntem buni la matematica. Putem face calcule simple cum ar fi numarul de sectii de vot, personal si stampile necesar in diaspora sau in campusurile de studenti. Suntem buni si la romana si stim sa recunoastem metaforele si alte figuri de stil menite sa portretizeze in tara o falsa realitate.

Suntem invatati sa "plecam capul" si sa muncim. Nu vrem favoruri. Nu vrem "sa ni se dea". Dar nu toleram "sa ni se ia" pentru ca nu ne are nimeni "la mana".

Suntem motivati sa avem o voce si am aratat ca avem vointa de a sta ore intregi la coada si de a conduce sute de kilometri pentru a vota. "Plecatul in afara" ne-a calit.

Citeste documentul integral pe RFI Romania.

Textul acestei scrisori deschise este inclus si intr-o petitie online ce poate fi semnata accesand acest link.