Mii de romani au iesit in strada, vineri, cu doua zile inainte de al doilea tur al alegerilor prezidentiale, pentru a cere un vot "liber" si pentru a reclama demisia premierului Victor Ponta, favorit in acest scrutin, relateaza agentia France-Presse.

"Am venit pentru a-mi apara dreptul la vot si pentru a ma asigura ca si copilul meu va putea vota cand va fi mare, oriunde s-ar afla", a declarat pentru AFP unul dintre sutele de manifestanti adunati la Bucuresti, Alida Ristea.

Protestatarii reproseaza guvernului ca i-a "impiedicat" pe romanii din diaspora sa-si exprime voturile la primul tur de scrutin, din 2 noiembrie, organizand un numar insuficient de sectii de votare.

Aproximativ 160.000 de romani care traiesc in strainatate au putut vota, cea mai mare parte dintre ei pentru candidatul de dreapta Klaus Iohannis.

"Ponta, demisia" si "Sectii de votare in strainatate", au scandat manifestantii, majoritatea tineri, relateaza agentia franceza.

La Cluj (nord-vest), peste 6.000 de manifestanti, potrivit jandarmeriei, au marsaluit prin centrul orasului, scandand "Solidaritate" si "Jos Ponta".

"Daca duminica seara Romania este impartita in doua, eu vreau sa ma instalez in republica tinerilor, care s-au trezit si nu mai accepta minciunile", a sustinut un profesor universitar, Marcel Tolcea, in fata a aproximativ 1.000 de persoane la Timisoara (vest).

Manifestatii de solidaritate cu romanii din strainatate au avut loc si la Sibiu (centru), Iasi (nord-est) si Arad (vest), noteaza AFP.

Presedintele de centru-dreapta aflat in functie, Traian Basescu, dusman declarat al lui Victor Ponta, le-a cerut la randul sau romanilor sa voteze in numar mare, pentru a nu lasa "Romania in mainile unor demagogi", in cursul unei conferinte de presa la Palatul Cotroceni.

Ponta, social-democrat, a castigat primul tur al prezidentialelor cu 40% din voturi, fata de 30% pentru Iohannis.

Aceste alegeri sunt considerate cruciale pentru aceasta fosta tara din blocul comunist, in care exista temeri puternice privind o acaparare a justitiei de catre puterea politica in cazul victoriei lui Ponta, conchide AFP.

Si agentia britanica Reuters relateaza ca mii de romani au participat, vineri, la proteste antiguvernamentale in mai multe orase din tara, pentru a cere alegeri corecte, cu doua zile inainte de turul decisiv al alegerilor prezidentiale, umbrit de nemultumirile privind slaba organizare a scrutinului in strainatate.

Televiziunile romanesti au aratat grupuri mari de protestatari marsaluind inspre cladirile guvernamentale din Bucuresti, vineri seara, blocand partial traficul rutier pe unul dintre cele mai aglomerate bulevarde din capitala, noteaza Reuters.

Alte mii de persoane au manifestat in mai multe orase din tara, intre care Cluj, Timisoara, Sibiu si Brasov, purtand pancarte cu mesaje precum "Ne pasa", "Solidaritate cu diaspora" sau "Voteaza cu capul, nu cu stomacul", mai relateaza agentia de presa britanica.