RISE Project lanseaza vineri filmul documentar Asasin in Lege, un insight jurnalistic in lumea asasinilor platiti din spatiul post-sovietic. Investigatia video face legatura intre mai multe asasinate la comanda si tentative de crima comise in patru tari, aratand cum functioneaza, in timp real, la frontiera de est a Uniunii Europene, un sistem de crima organizata cu ramificatii la toate nivelurile societatii.

Logo Rise ProjectFoto: Rise Project

Asasin in Lege spune povestea unui razboi nevazut, in care protagonistii sunt bancheri rusi influenti, afaceristi conectati la Kremlin, servicii secrete, brigazi de asasini platiti si structuri mafiote organizate dupa modelul rusesc Hot in Lege (Vor V Zakone).

Investigatia a durat doi ani si jumatate, pe parcursul carora RISE a folosit mai multe tehnici jurnalistice, inclusiv incognito si inregistrari audio-video cu camera ascunsa, atunci cand situatia din teren a cerut-o.

Una dintre aceste inregistrari, aparuta ieri in mass-media din Romania, Republica Moldova si Rusia, reda o convorbire dintre afaceristul Renato Usatii, liderul Partidului Patria din Chisinau, si un jurnalist RISE Project. Aceasta inregistrare a fost publicata fara acordul RISE.

Filmul documentar Asasin in Lege va fi tradus in doua limbi, engleza si rusa, fiind parte a proiectului A Murderer's Trail, derulat in cooperare cu The Organized Crime and Corruption Reporting Project - o platforma regionala de centre de investigatii jurnalistice in Europa de Est si Caucaz.