Subiectele Zilei: Sorin Ovidiu Vintu: "Daca statul roman m-ar fi prins cu tot ce am facut, faceam puscarie pe viata"; Interviu cu Victor Ponta despre supravietuirea ca prim-ministru, colaborarea cu Iohannis si tradarile din PSD; Legatura Guvernului cu Dosarul Retrocedarilor
Sorin Ovidiu Vintu: "Daca statul roman m-ar fi prins cu tot ce am facut, faceam puscarie pe viata". Sorin Ovidiu Vintu a fost, la un moment dat, printre cei mai bogati si mai influenti oameni din Romania, un produs tipic al capitalismului de cumetrie din ultimii 25 de ani. Este imaginea afaceristilor care s-au ridicat din apele tulburi ale anilor '90, au adunat averi uriase, au controlat statul dupa bunul plac si au sfarsit apoi inghesuiti in Daciile Solenza cu care opereaza procurorii de la DNA. Acest interviu nu va dezvaluie traseele intortocheate ale afacerilor lui Sorin Ovidiu Vintu, e doar o incercare de a descifra cate ceva din mecanismele ascunse care au modelat Romania. Poate ca e prea mult cinism, poate ca e prea multa bravada, dar dincolo de ele s-ar putea sa descoperim si unele raspunsuri, anunta Adevarul.
Curtea Suprema decide daca medicii devin imuni la anchetele DNA. Spaga in halat ar putea fi dezincriminata. Sectia penala a Curtii Supreme va decide miercuri daca medicii sunt sau nu functionari publici din punct de vedere al Codului Penal. Judecatorii sunt chemati sa se pronunte daca de acum incolo medicii vor putea sau nu fi anchetati, trimisi in judecata sau condamnati pentru ca au luat mita pentru a-si face treaba. CCR a decis inca de la inceputul anului ca functionari publici sunt si acele persoane care "functioneaza in baza unei legi speciale si nu sunt finantate de la bugetul de stat, exercita un serviciu de interes public si este supusa controlului sau supravegherii unei autoritati publice". Pe 30 septembrie, Parlamentul a aprobat o ordonanta a Guvernului Ponta prin care medicii erau scosi din categoria functionarilor publici. In sistemul judiciar exista doua curente de opinie: unul care spune ca aceasta lege ar exonera medicii de raspunderea penala in cazurile de luare de mita; altul care spune ca definitia functionarului public din legea penala include si medicii si o astfel de lege nu poate anula Codul Penal. Judecatorii Curtii Supreme vor dezlega exact aceasta disputa si vor oferi un raspuns final, informeaza Gandul.
Legatura Guvernului Ponta cu Dosarul Retrocedarilor: subsecretarul de stat Dragos George Bogdan. Fara explicatii publice, premierul Ponta l-a eliberat din functia de subsecretar de stat pe Dragos George Bogdan pe 27 noiembrie a.c. La acea data, Dragos George Bogdan era arestat de cinci zile in dosarul DNA al retrocedarilor, dosar in care numele cel mai greu este al Alinei Bica, fosta sefa a DIICOT. Dragos George Bogdan este nimeni altul decit fostul adjunct al lui Sorin Blejnar la ANAF in perioada 2009-2012. Prin Decizia premierului cu numarul 307 din 27 noiembrie, "domnul Dragos George Bogdan se elibereaza din functia de comisar general adjunct, cu rang de subsecretar de stat, al Garzii Nationale de Mediu". DNA ceruse inca de pe 21 noiembrie arestarea lui Dragos George Bogdan, scrie Romania Libera.
"Avem programatori buni, dar ne lipsesc oamenii de business". Motivul pentru care industria-vedeta risca sa ramana in urma. Cu programatori care castiga mii de euro pe luna si companii mari din tehnologie care au sediul la Bucuresti, IT-ul pare copilul minune al economiei romanesti. Exista, totusi, o problema. Industria romaneasca de software a crescut ca Fat-Frumos in ultimii ani, ajungand acum la 80.000 de programatori, cam jumatate din Silicon Valley, potrivit celor mai recente estimari ale Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii. Comparatiile dintre Romania si raiul IT-ului american se opresc, insa, aici. Daca ne uitam pur la cifre, descoperim ca fiecare programator de-ai lor genereaza de 400 de ori mai multi bani decat unul de-ai nostri, iar explicatia e simpla: in Silicon Valley se gandesc produse de la zero, in timp ce developerii romani sunt, in 90% din cazuri, forta de munca ieftina, folosita de straini pentru proiectele lor, anunta StirileProtv.ro.
DW: Impozitul ideologic. Majoritatea guvernamentala trece prin momente de panica ideologica si incearca, se pare, sub efectul esecului electoral, sa se plaseze ceva mai la stanga. Liderul istoric al PSD, Ion Iliescu, a publicat o scrisoare deschisa adresata simpatizantilor si membrilor de partid in care explica esecul din 16 noiembrie ca rezultat al confuziilor doctrinare si al indepartarii de stanga. "Platim acum pretul confuziei ideologice din ultimii zece ani. Nu deplasarea spre centru o putem reprosa PSD. Ea este fireasca, pana la urma, tinand cont de schimbarile din societate. Ce trebuie sa ne reprosam este obsesia noastra de a fi acceptati de cei de dreapta, care nu ne vor accepta niciodata, pentru ca suntem adversarii lor firesti. Nu pentru ei facem politica, ci pentru cei care se recunosc in valorile si principiile stangii", informeaza Deutsche Welle.
"Regele Padurilor" scotea din banca, cu sacosa, milioane de euro pentru spaga. Gheorghe Ceteras, acuzat ca a dat mita pentru retrocedarea frauduloasa a mii de hectare de padure, a atras atentia autoritatilor atunci cand a facut retrageri uriase in numerar. Procurorii DNA spun ca banii au fost folositi ca spaga. Ancheta in cazul retrocedarii ilegale a 5.134 hectare de teren forestier, situate pe raza comunei Gura Teghii (Buzau), a inceput dupa ce unul dintre oamenii de afaceri implicati in dosar, Gheorghe Ceteras, a facut retrageri uriase de numerar din banca. Este vorba de cazul in care afaceristul este acuzat de mituirea fostului prefect de Buzau, Paul Beganu, a fostului presedinte al Judecatoriei Patarlagele Neculae Toader si a unui fost angajat Romsilva, Ion Irimia. In schimbul spagilor, acestia au facut tot posibilul ca Ceteras sa primeasca miile de hectare. Dupa punerea in proprietate, Ceteras a vandut intreaga suprafata unei societati straine, cu suma de 99.787.721 de lei, aproximativ 21,7 milioane de euro, scrie EVZ.

Cine e responsabil pentru noaptea de coșmar de la Spitalul Foișor? Cinci întrebări și răspunsuri esențiale despre scandalul evacuării unității medicale
Raed Arafat vine cu noi explicații după evacuarea cu scandal a Spitalului Foișor: Decizia a fost corectă, chiar dacă a creat disconfort pentru pacienți
Sarea și oamenii - O istorie care a început acum 8.000 de ani, în România
Un bucureștean a făcut cerere pentru un nou buletin acum două luni, dar nu l-a primit nici acum / Cum explică oficialii „dificultatea temporară” de eliberare a actelor de identitate
Ce înseamnă și ce impact ar putea avea decizia CEDO privind vaccinarea