Schema societatilor la care sunt asociati Mazare si Strutinsky. Plus: care sunt firmele care au primit contracte de la Primaria Constanta. Agentia Nationala de Integritate a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la posibila savarsire de catre primarul orasului Constanta, Radu Mazare, a infractiunii de conflict de interese, otrivit unui comunicat al institutiei. Potrivit inspectorilor ANI, Radu Mazare, in calitate de reprezentant al municipiului Constanta, a semnat cinci contracte si un acord cadru (cu cinci contracte subsecvente), incheiate intre Primaria Constanta si doua societati comerciale (SC Conpress Holding S.R.L si SC Soti Cable Neptun SRL) care il au ca asociat pe Strutinsky Sorin Gabriel, persoana cu care Radu Mazare se afla in relatii comerciale in alte opt societati comerciale, scrieEVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Acasa la doljeanul care a devenit vedeta in "Daily Mail", dupa ce s-a laudat ca si-a renovat casa cu banii primiti ca ajutor social in Anglia. Ion Lazar, in varsta de 36 de ani, din comuna doljeana Argetoaia, sustine ca si-a renovat casa in totalitate cu banii primti ca ajutor social in Marea Britanie. Barbatul lucreaza cu ziua in constructii si la strangerea fierului vechi. Maria Lazar, in varsta de 33 de ani, povesteste ca sotul sau a plecat la munca in strainatate in momentul in care au fost ridicate restrictiile privind piata muncii pentru Romania. Femeia recunoaste ca Ion Lazar trimite bani acasa la cei trei copii, iar intr-un an de zile a reusit sa stranga si suma de 2.500 de lire pentru reabilitarea imobilului. "Era o casa veche, iar sotul meu a strans banii necesari sa o repare. Stiu ca munceste acolo cu ziua in constructii sau strange fier vechi. Nu stiu daca are ajutor social. Nu mi-a spus niciodata absolut nimic. Daca nu pleca din tara era vai de capul nostru. Doar cu alocatia copiilor muream de foame. Sunt luni in care imi trimite acasa si cate 300 de lire. Statul in Romania nu vrea sa ne dea ajutor social dintr-un singur motiv: aveam termopane. A reusit sa mai cumpere o furgoneta si o plasma", a povestit femeia, anuntaAdevarul.

Negocierile dintre Guvern si FMI si Comisia Europeana, pe ultima suta de metri. Guvernul vrea ca deficitul sa fie 2%. O noua runda de negocieri a avut loc luni seara, la Ministerul Finantelor si se pare ca este ultima intre Guvern si delegatia FMI si a Comisiei Europene. Dupa aproape o saptamana de discutii zilnice, deseori pana dupa miezul noptii, cele doua parti nu au ajuns inca la un acord asupra deficitului bugetar de anul viitor, desi premierul Ponta se arata destul de sigur de reusita. Victor Ponta, prim ministru: "In cursul zilei de astazi, maine cel tarziu, finalizam negocierile cu partenerii internationali, pe liniile principale pe care le-am anuntat si anume: un buget pe 2015, care sa prevada foarte clar ca nu se adauga niciun fel de taxa si impozit." Negocierile au intrat in impas din cauza deficitului: in timp ce guvernul il vrea de cel putin doua procente, peste tinta convenita de 1,4 la suta, reprezentantii FMI si ai Comisiei cer, dimpotriva, un deficit de 0,9 la suta, mult sub tinta, informeazaStirileProtv.ro.

DW: Va fi relansat procesul revizuirii Constitutiei? Partidele nu au reusit in trecut sa se reuneasca pe o platforma constitutionala comuna nu atat din cauza unor diferente majore de doctrina, cat din pura strategie partizana. Diferitele zile aniversare instituite in ultimele decenii nu au intrat in constiinta publica, dar ele au totusi meritul ca prilejuiesc reluarea unor reflectii asupra unor domenii neglijate. In ziua de 8 decembrie, se aniverseaza adoptarea prin referendum a Constitutiei post-comuniste, care consacra sistemul democratiei reprezentative si pluralismul politic. La vremea respectiva, noua Constitutie nu a fost totusi primita cu un entuziasm generalizat, deoarece multe propuneri politice ale opozitiei democratice fusesera ignorate, dar, in linii mari, era o achizitie remarcabila. Timpul a dovedit insa ca multe din obiectiile initiale erau indreptatite. Executivul bicefal mai cu seama, asa cum a fost el descris in Constitutia din 1991, a provocat, in ultimele decenii adevarate crize politice cu efecte negative greu de evaluat, scrieDeutsche Welle.

Sorin Ovidiu Vantu, diagnosticat cu cancer pulmonar. Sorin Ovidiu Vintu a fost diagnosticat cu cancer pulmonar. Concluzia apartine unei comisii medicale, iar diagnosticul a fost pus in data de 7 octombrie. De altfel, starea medicala a contat si la eliberarea conditionata a lui Vintu, care a avut loc pe 19 noiembrie. Omul de afaceri, in varsta de 58 de ani, a fost depistat cu cancer pulmonar inca de cand se afla in spatele gratiilor. Mai exact, "Raportul medical" este datat 7 octombrie 2014, iar Vintu este diagnosticat cu "formatiune tumorala pulmonara LSS excavanta". Comisia medicala care a emis raportul a recomandat "efectuarea unor investigatii in vederea stabilirii oportunitatii interventiei chirurgicale". Documentele, depuse la dosarele penale pe care Vintu le are la diferite instante de judecata, au contat si la eliberarea conditionata a acestuia, din data de 19 noiembrie. Pe de alta parte, din cauza poliomielitei avute in copilarie, SOV se deplaseaza din ce in ce mai greu, anuntaLibertatea.

Magistratul Cristi Danilet: "Peste 2.900 de minori, condamnati definitiv in 2013. Alti 3.000 au fost victime in dosare". Peste 2.900 de minori au fost condamnati definitiv anul trecut, iar alti peste 3.000 au fost victime in dosare cu condamnare definitiva, a precizat, luni, judecatorul Cristi Danilet, in cadrul unei conferinte de inchidere a unui proiect prin care au fost deschise doua sali pentru audierea copiilor. Judecatorul Cristi Danilet a aratat ca de ani de zile exista o specializare a judecatorilor pentru cauzele cu minori, iar la nivelul tribunalelor functioneaza sectii specializate pentru astfel de dosare. El a mai spus ca s-a reusit crearea si mentinerea unui singur tribunal pentru minori, la Brasov, in care judecatorii au, intr-adevar, un mod mai specializat in lucrul cu minorii, potrivit mediafax.ro Magistratul a aratat ca specialistii francezi spun ca "trateaza minorii", in timp ce in Romania abordarea este cu totul diferita. "Ei considera ca minorii trebuie sa fie tratati, nu judecati, dupa cum spunem noi cu usurinta. (...) Dincolo de tratamentul minorilor, cred ca o atentie deosebita trebuie acordata prevenirii", a spus Danilet, precizand ca exista o problema cu adultii care nu prea respecta legea in Romania, informeazaEVZ.

Teoria care aprinde Romania, elucidata de experti: ce legatura exista intre seismele din Vrancea si sondele de gaz. Doza cutremure de suprafata, unul de 5,7 grade pe scara Richter si altul de 4,4 grade Richter, au avut loc in zona Vrancea, intr-un interval de 15 zile, iar pe retelele de socializare circula speculatii privind o presupusa legatura intre seisme si prospectiunile geologice. Primul cutremur, produs pe data de 22 noiembrie, a zgaltait serios mai multe zone ale tarii, acesta fiind resimtit la Chisinau, dar si in Bulgaria. De altfel, in urma seismului de 5,7 grade Richter s-au produs si pagube, in Vrancea nu mai putin de 25 de imobile, in special unitati de invatamant, fiind afectate. Duminica, 7 decembrie, la ora 23.04, in aceeasi zona a avut loc un alt cutremur de suprafata, cu o magnitudine mai mica, de doar 4,4 grade pe scara Richter, suficient insa pentru a produce panica in randul populatiei, mai ales ca seismul s-a resimtit destul de tare. Cutremurele de suprafata au fost localizate intre Marasesti si Panciu si nu putini au fost cei care au speculat ca miscarile tectonice ar avea legatura cu exploatarile de petrol si gaze din aceasta zona a tarii, scrieAdevarul.