Curtea Constitutionala se pronunta marti in cazul incompatibilitatii alesilor locali. Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) urmeaza sa se pronunte, marti, in cazul exceptiei privind dispozitiile referitoare la incompatibilitatea alesilor locali cu functia de reprezentant in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local. In 9 decembrie, Curtea a amanat sa se pronunte in dosarele in care era ridicata aceasta exceptie, motivul fiind imposibilitatea constituirii completului de judecata. Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, inaintea sedintei de saptamana trecuta, ca alesii nu-si vor mai pierde mandatul in cazul in care va fi declarat neconstitutional articolul privind incompatibilitatea acestora cu functia de reprezentant in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Viata de student in Romania: mucegai, gandaci si frig. Studentii Universitatii din Bucuresti vor protesta marti in fata sediului rectoratului, de la Facultatea de Drept, fata de conditiile in care invata si in care stau in camine. Mai exact, Societatea Studentilor Universitatii din Bucuresti (SSUB) i-a chemat la proteste pe studenti solicitand, printre altele, ca in interiorul caminelor sa nu mai existe gandaci, soareci sau sobolani, baile din camine sa fie igienizate si reparate, sa dispara mucegaiul si sa nu mai fie intrerupta apa calda fara un anunt prealabil. De asemenea, tinerii mai cer ca baile fiecarei facultati din Universitatea din Bucuresti sa aiba hartie igienica si sapun lichid si sa fie denuntate la Parchet situatiile in care angajati ai universitatii fura sau omit aceste norme minime de igiena. De asemenea, studentii spun ca in unele sali de curs ploua si ca temperaturile nu depasesc 15 grade Celsius. Probleme nu sunt numai la Universitatea din Bucuresti, anunta Adevarul.

Moldova, caz-test al politicii europene in Est. Administratia americana s-a opus acordarii statutului de "aliat major non-NATO" al SUA pentru Moldova, Ucraina si Georgia. In Europa, presiunile pentru o "normalizare" a relatiilor cu Rusia sunt in crestere, de aceea testul seriozitatii si determinarii UE de a nu ceda in fata Rusiei se va da in Moldova. Rezolutia adoptata saptamana trecuta de Congresul american (prin consens unanim atat in Senat, cat si in Camera Reprezentantilor) prin care autorizeaza acordarea de sprijin militar letal Ucrainei si instituirea unor sanctiuni noi impotriva Rusiei este importanta mai mult prin ceea ce lasa deoparte decat prin ceea ce contine. In formularea initiala, rezolutia nu "autoriza", ci "cerea" aplicarea de noi sanctiuni si declara totodata cele trei tari din estul Europei care au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeana - Moldova, Ucraina si Georgia - drept "aliati majori non-NATO" ai Statelor Unite, o formula care presupune un angajament american major de a apara aceste tari in caz de agresiune, informeaza Romania Libera.

Sondaj INSCOP: Basescu, cel mai bun presedinte dupa '89. Ce sanse ar mai avea un partid comunist in ziua de azi. In 2010, aproape jumatate dintre romani regretau comunismul. Cum stau lucrurile acum? Un sondaj realizat de INSCOP arata ca procentul celor care aleg democratia este covarsitor si ca la ora actuala romanii ii prefera pe Basescu, Iliescu si chiar pe Emil Constantinescu lui Nicolae Ceausescu. Sondajul realizat de INSCOP pentru Adevarul arata ca peste 80% dintre romanii prefera democratia comunismului. Doar 14,3% ar prefera regimul de dinainte din 1989 iar 4,7% nu au dat un raspuns. Nici atunci cand raspunsurile sunt diferentiate pe categorii de varsta lucrurile nu stau foarte diferit: 77% dintre cei peste 50 de ani prefera democratia, fara de 82,8% dintre romanii cu varste intre 31-50 si 85% dintre tineri (18-30 de ani). Astfel ca teoria conform careia varstnicii ar regreta comunismul se pare ca e complet gresita, scrie StirileProtv.ro.

DW: O alta perspectiva despre inchisorile CIA. In Romania subiectul inchisorilor secrete ale CIA nu a fost dezbatut cu adevarat niciodata. Apatia si tacerea tuturor, inclusiv a presei, pretinde o explicatie. Singura replica romaneasca privitoare la subiectul inchisorilor CIA a fost furnizata de fostul sef al SIE, Ioan Talpes, de fapt una din persoanele care au jucat un rol central in relatia romano-americana dupa 11 septembrie 2001. Intr-un interviu din Adevarul, Ioan Talpes ofera o versiune proprie asupra evenimentelor, prin care se straduieste sa puna Romania la adapost de o eventuala raspundere morala. Asa cum se stie deja, Ioan Talpes nu mai neaga existenta "inchisorilor" CIA, dar neaga faptul ca autoritatile ar fi stiut ceva despre activitatile care au fost desfasurate in aceste sedii secrete. Nu avem mijloace de a verifica declaratiile fostului director al SIE. Desigur, putem observa ca inainte de publicarea raportului Senatului american, in care sunt prezentate actiunile CIA, autoritatile romane erau mai categorice in negatia lor. A fost unul dintre subiectele asupra carora toate fortele politice s-au pus perfect de acord, anunta Deutsche Welle.

Decembrie 1989: Raportul generalului Iulian Vlad catre Nicolae Ceausescu. La Malta (2-3 decembrie 1989), Bush si Gorbaciov au stabilit ca asupra Romaniei sa fie aplicate masuri coordonate de presiune. Un document a carui importanta pare sa fi trecut neobservata! Raportul generalului-colonel Iulian Vlad, fostul sef al Departamentului Securitatii Statului, catre presedintele Republicii Socialiste Romania, Nicolae Ceausescu, cu privire la intalnirea liderilor URSS Mihail Sergheevici Gorbaciov si cel al Statelor Unite ale Americii George H. Bush, de la Malta, 2-3 decembrie 1989. In nota din 1 decembrie 1989 veti gasi o precizie in analiza si corectitudinea previziunilor geopolitice, bazate pe informatiile obtinute prin intermediul spionajului extern romanesc, demna de respect, informeaza Adevarul.

Viata in primul oras distrus si cucerit de Putin. Razboiul din Cecenia continua, la 20 de ani de cand a izbucnit. "O sa-i distrugem. O sa-i urmarim si o sa-i omoram si cand - ma scuzati - sunt in closet". Cu aceste cuvinte incepea Vladimir Putin, proaspat numit de Boris Eltin in functia de premier, "operatiunea antitetorista" din Cecenia, in 1999, la cinci ani de la izbucnirea primului razboi din Cecenia. Astazi, presedintele cecen Kadirov a inceput sa arda casele familiilor de teroristi. In decembrie 1994, Moscova a inceput ceea ce credea ca va fi o operatiune blitzkrieg in regiunea cecena, mica, dar bogata in titei, unde un curent separatist devenea tot mai puternic, culminand cu declararea independentei fata de Federatia Rusa. Insa primul razboi ruso-cecen a devenit Vietnamul Rusiei. Incheiat in 1996 cu o pace fragila, semnata la Moscova, razboiul a reizbucnit trei ani mai tarziu. Oficial, a doua campanie rusa din Cecenia s-a incheiat abia in 2009. 20 de ani de la izbucnirea razboiului, conflictul este departe de a fi unul incghetat, in ciuda prezentei militare ruse din regiune, scrie Adevarul.