Un grup de 40 de membri ai Parlamentului European ii cer presedintelui azer Ilham Aliyev sa o elibereze pe colega noastra din Azerbaijan, Khadija Ismayilova. Jurnalista de investigatie a fost arestata pe 5 decembrie la Baku in baza unor acuzatii fabricate in laboratoarele puterii de la malul marii Caspice. De fapt, in ochii puternicilor zilei de la Baku vina Khadijei este aceea ca a dezvaluit afacerile secrete ale familiei presedintelui si ale acolitilor sai, scrie Rise Project.

Scrisoarea celor 40 catre presedintele Aliyev a fost redactata la initiativa Monicai Macovei. Europarlamentarii cer eliberarea imediata a Khadijei, respectarea dreptului la un proces echitabil si a dreptului la aparare dar si incetarea campaniei de intimidare pe care autoritatile azere o duc de ceva vreme impotriva jurnalistei si a familiei sale. Acestia au amintit presedintelui faptul ca Azerbaidjan este membru al Consiliului Europei si al OSCE si ca atare trebuie sa-si respecte angajamentele internatioanale.

Cu o zi inainte de arestarea Khadijei, seful administratiei prezidentiale a publicat un document de 60 de pagini, in care critica dur activitatea jurnalistei. Publicatiile internationale au catalogat arestarea jurnalistei drept o reactie politica la investigatiile despre afacerile familiei presedintelui Alyiev. In scrisoarea europarlamentarilor se mai arata ca Azerbaidjan trebuie sa recunoasca libertatea presei si ca jurnalismul de investigatie joaca un rol absolut necesar intr-o societate democratica.

Pe 10 decembrie, RISE Project si RISE Moldova au organizat actiuni de protest in fata ambasadelor Azerbaidjan din Romania si Republica Moldova. In ciuda protestelor, Khadija Ismayilova a ramas in arest preventiv. La apelul RISE au raspuns jurnalisti, ONG-uri precum Active Watch, Romania Curata, dar si europarlamentarul Monica Macovei. Acesta s-a adresat in scris Ambasadei Azerbaijan de la Bucuresti cu privire la situatia jurnalistei. Pe 17 decemebrie ambasadorul Farid Abdinbayov a raspuns acestui demers: "din pacate, multi cetateni percep democratia si societatea civila ca un fel de permisivitate. (...) aceasta jurnalista face asa-numite investigatii jurnalistice (...) in baza unor declaratii partinitoare si fictive, au fost emise acuzatii false impotriva mai multor politicieni si oficiali din Azerbaijan". Ambasadorul a mai adaugat ca "sistemul judiciar din Republica Azerbaijan este independent, nimic si nimeni nu are dreptul si posibilitatea de a influenta justitia."